Azza Soliman egyiptomi ügyvéd, feminista

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Azza Soliman egyiptomi ügyvéd, feminista

március 28, 2015 - 23:41

Azza Soliman prominens egyiptomi ügyvéd és nőjogi aktivista, a nők számára jogi segélyt nyújtó és a nemek egyenlőségéért küzdő Center for Women's Legal Assistance (CEWLA) alapítója. 2011-ben a társadalmi innováció különböző formáit elismerő Ashoka-díjjal tüntették ki, az iszlám újszerű, a nők jogait tiszteletben tartó értelmezésére irányuló erőfeszítéseiért. Létrehozta a Religious Reform & Renewal Forum (RRRF) nevű szervezetet, melynek keretében ösztönzi az előremutató párbeszédet politikusok, társadalomtudósok és vallási vezetők között.

 

Szerepe volt számos, a nők számára kedvező törvény bevezetésében, mint például a kötelező DNS-teszt bevezetése apasági pereknél, vagy az anya neve feltüntetése (!) a gyerek születési anyakönyvi kivonatán.  

 

2015-ben hazájában eljárás folyt ellene azzal a békésnek induló januári tiltakozással összefüggésben, melynek során a résztvevők virágokat akart elhelyezni a Tahrir téren a Mubarak elnök lemondásához vezető forradalom áldozatainak emlékére, és a rendőrök tüzet nyitottak rájuk. Ekkor öltek meg egy másik emberi jogokért küzdő nőt, Shaima Al-Sabbagh költőt, 22 másik emberrel együtt. Soliman tanúként jelentkezett a rendőrségen, de védat emeltek ellene engedély nélküli tüntetés és rendzavarás címen.

 

Egy évvel később megtiltották, hogy elhagyja az országot, és minden pénzét elkobozták. Szolidaritási mozgalom indult a megsegítésére. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Doria Shafik egyiptomi feminista, filozófus, író (1908–1975)

december 14, 2016 - 21:40

Az 1940-es évek nőmozgalmának legjelentősebb alakja, tevékenységének köszönhető, hogy az egyiptomi nők kivívták a szavazati jogot. 1940-ben doktorált filozófiából a Sorbonne-on, ezután hazatért. A francia nyelvű La Femme Nouvelle folyóirat szerkesztője lett, majd 1946-ben elindított egy arab nyelvű lapot is. 1948-ban létrehozta a Bint Al-Nil-t (a Nílus lányainak szövetsége), programjuk között szerepelt a nők szavazati jogának megszerzése, az analfabetizmus felszámolása, az alsóbbosztálybeli nők oktatása. Francia és arab nyelvű könyveket publikált, előadókörutakat tartott szerte a világban.

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.