"Steve" - Dame Stephanie Shirley, matematikus, informatikus

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Steve" - Dame Stephanie Shirley, matematikus, informatikus

július 20, 2013 - 14:53
Az első főnököm előítéletektől mentes férfi volt. Minden nőt egyformán gyűlölt.

Dame Stephanie Shirley

Stephanie Buchthal 1933. szeptember 16-án született Dortmundban. A zsidó származású kislány ötéves korában, családjától elszakadva érkezett Angliába, ahol egy angol házaspár örökbefogadta. 1951-ben megkapta az angol állampolgárságot.“... Ettől kezdve angolnak tudtam magamat, soha nem akartam máshol élni, mint itt” - mondta. 

Az első főnököm előítéletektől mentes férfi volt. Minden nőt egyformán gyűlölt.

– ezzel a mondattal indította 2004. októberében a Celebration of Women in Computing rendezvényen tartott beszédét Stephanie Shirley, a Brit Birodalom lovagja, a Xansa vállalat alapítója és örökös elnöke.

1951-59 között Stephanie a Dollis Hill-i postai kutatóközpontban dolgozott az első elektronikus telefonközpont és az ERNIE elnevezésű számítógép fejlesztésén, itt talákozott Derek Shirley fizikussal, leendő férjével. 1956-ben matematikából diplomázott, és diákként egyik alapító tagja volt a The British Computer Society-nek. 1959-től a Computer Developments Ltd-nél dolgozott szoftverfejlesztőként, de látta, hogy nőként semmiféle előmenetelre nem számíthat. 

Stephani Freelance Programmers elnevezéssel 1962-ben saját céget alapított, ez volt a magja a későbbi Xansa birodalomnak. Miután keserves tapasztalatokból tudta, hogy nőkkel ebben a szakmában nem nagyon állnak szóba, üzleti ügyeit "Steve" néven bonyolította, ezen a néven lett sikeres. 

Az ebédlőasztalánál 7 fontos költséggel indított vállalkozásában évekig csak nőket alkalmazott, kisgyerekeseket, beteg hozzátartozóikat ápolókat, akik osztott munkaidőben, otthonról is dolgozhattak.

Közben súlyos családi tragédiával kellett megbirkóznia, egyetlen fia, Giles, igen súlyos autista volt.

1975-től -  a főleg a nők érdekében hozott esélyegyenlőségi törvény életbelépésekor - cégénél férfiakat is alkalmazott, így a Xansa-nál volt a legkiegyensúlyozottabb a nemek aránya. A cég később külföldön is terjeszkedni kezdett, jelen vannak a világ minden táján.

Steve szakmai tapasztalatára, tudására a brit kormány is igényt tartott, fontos tanácsadói feladatokra kérték fel. 

Érdemei elismeréséül 1980-ban a királynőtől megkapta az Order of the British Empire kitüntetést. 1989-ben megválasztották a The British Computer Society elnökének, nő ezt a posztot még nem töltötte be. Az elkövetkező években több vállalat igazgatótanácsának tagja lett, nemzetközi tanácsadó, tudományos konferenciák népszerű előadója.

1993-ban átadta a Xansa irányítását, ettől kezdve kizárólag alapítványaival, jótékonysággal foglalkozik, majdnem egész vagyonát ezekre fordítja. Támogatottjai között van többek között a Worshipful Company of Information Technologists, az Oxford Internet Institute, a National Autistic Society.

2013 februárjában a BBC Radio 4 műsorában a 100 legbefolyásosabb brit nő közé sorolta.

2015-ben TED beszédet tartott.

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Augusta Ada Byron, Countess of Lovelace, angol matematikus (1815–1852)

október 24, 2011 - 11:37
1815 december 10-én Annabella, a költő Lord Byron felesége, leánygyermeket szült. A népszerű, vonzó férfi nemcsak romantikus műveiről, de szertelen, szabados viselkedéséről is híres volt, korabeli pletykák szerint Annabellával kötött házassága csak a féltestvérével való kapcsolatának leplezésére szolgált. Augusta Ada születése után néhány hónappal a házaspár elvált. Byron elhagyta Angliát, soha többé nem látta lányát, emiatt érzett fájdalma több versében megjelenik.
 

Karen Spärck Jones brit informatikus (1935–2007)

január 10, 2012 - 15:33
 A számítástechnika túl fontos ahhoz, hogy a férfiakra bízzuk.
Az idézet Karen Spärck Jones-tól, a Cambridge egyetem professzorától, a Brit Tudományos Akadémia tagjától származik, aki fél évszázadnál többet dolgozott az információkeresés, a természes nyelvi feldolgozás területén, számítógépes szakemberek egész nemzedékére volt hatással.