A nők elleni erőszak nem magánügy - beszélgetés az Európa Rádióban

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

A nők elleni erőszak nem magánügy - beszélgetés az Európa Rádióban

március 17, 2023 - 13:49
2022. március 14-én volt nyolc éve, hogy Magyarország kormánya aláírta az Európa Tanács áldozatvédő dokumentumát, az Isztambuli Egyezményt. A Nőkért Egyesület az évforduló kapcsán akkor, egy videót osztott meg közösségi oldalán, melyben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az aláírást követően a kormány nemhogy nem illesztette be a magyar jogrendbe a dokumentumban foglaltakat, de 2020-ban el is utasította azt.

A nők elleni erőszak nem magánügy

A miskolci Európa Rádióban Balázs Alexandra műsorvezetővel beszélgetett a Nőkért Egyesület elnöke, Antoni Rita.

Antoni Rita elnök szerint a kormány által hozott alternatív intézkedések nem működnek a nők elleni erőszakkal szemben, hiszen ma Magyarországon még mindig hetente legalább egy nő, és havonta legalább egy gyerek hal bele a családon belüli erőszakba. Az átfogó áldozatvédelmi stratégiát és külföldön már bevált jó gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítségével a családon belüli erőszak miatt bekövetkező halálesetek és sérülések száma jelentősen csökkenthető lenne. A nőjogi szervezet szerint ezen tragédiák megelőzhetőek lennének megfelelő intézkedésekkel, ám a hatóságok általában csak akkor lépnek, amikor már valami visszafordíthatatlan történik. 

Beszélgetés

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nem kártérítés jár a brutális nőverőnek, hanem nyilvánosság

augusztus 14, 2020 - 21:25
Kapcsolati erőszak

Az élettársát felismerhetetlenre verő volt katonatisztnek azon kellene aggódnia, hogy tíz vagy tizenöt évet kap, nem kártérítésért ötmillióra perelnie áldozatát – mondta Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. Szerintük amerikai mintára közzé kellene tenni az erőszakos elkövetők és szexuális bűnözők nevét.

Haladtunk vagy tolattunk? - a Nőkért Egyesület a WMN évértékelő cikkében

január 05, 2019 - 00:00

...Ahogy azt Antoni Rita, a társadalmi nemek szakértője, A Nőkért Egyesület elnöke is mondja, az igazi megoldás az Isztambuli Egyezmény jogrendbe illesztése és pontról pontra való betartása lenne. Szerinte fontos volna továbbá a távoltartás hatékonyabbá tétele, és intervenciós programok biztosítása az elkövetők számára a bűnismétlés megelőzése érdekében.

Angyalhír 2016 - médiavisszhang

július 21, 2016 - 00:52

"Barbara és az Angyalhír csapata szerint a tavalyi séta óta sokkal többen mernek segítséget kérni. Az emléksétát a Nőkért Egyesület, a Patent Egyesület, az Újrakezdés csoport és a NANE Egyesület is támogatja. Az információ rengeteg emberhez eljut, egyre többen bátran kiállnak magukért. A séta alkalmat ad arra, hogy sorstársak találkozzanak. Barbara pedig – amíg van hozzá energiája –, minden évben megszervezi." - mi pedig minden évben ott leszünk mellette!