Fran Allen amerikai informatikus

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fran Allen amerikai informatikus

augusztus 03, 2018 - 10:06
Fran Allen az első “IBM fellow” nő.

Fran Allen

Pályafutása egy kis vidéki középiskolában kezdődött, ahol matematikát tanított. Később az IBM-nél vállalt állást, csak addig akart itt maradni, amíg a tanulmányi kölcsönét vissza tudja fizetni, de beleszeretett a számítástechnikába.

Az elmúlt 50 évben a számítógépek összezsugorodtak, a hálózatok kiterjedtek, új számítógépes nyelvek születtek – és Fran együtt lélegzett velük. Több évtizeden át kiemelkedő eredményeket ért el a programnyelvek területén, munkája nagy hatással volt a számítástechnikával foglalkozó közösségre. Specialitása a fordítóprogramok, azok optimalizálása, a programnyelvek. A program optimalizálással foglalkozó korai munkái szakmai alapművek.

Több programozási nyelvet dolgozott ki, amelyek a számítógéptudomány fejlődését nagymértékben segítették. Részt vett az első automatikus hibaszűrő rendszer kifejlesztésében, és a Stretch/HARVEST program keretében kifejlesztette az Alpha elnevezésű, fejlett kódtörő nyelvet. 

Fran Allen mindig fontosnak tartotta a fiatal generáció, és különösen a nők motiválását, tapasztalatainak, tudásának átadását. Amikor belépett az IBM kutatási részlegéhez, ez a mentori gyakorlat nem volt még elterjedt, ő azonban rendkívül nagy súlyt helyezett arra, hogy formális és informális módon is nevelje az új alkalmazottakat. Elkötelezettsége és eredményes tevékenysége láttán az IBM vezetősége Fran Allen díjat alapított, amelyet azok a szakmabeli nők kapnak, akik példás elkötelezettséget mutatnak női kollegáik fejlődése iránt. 

„Fran Allen a számítástechnika igazi úttörője. Örömmel látjuk, hogy szakmai kollégái a világon mindenütt elismeréssel tekintenek rá. Követendő példa lehet valamennyi, a számítástechnika területén boldogulni akaró nő számára” – mondta Paul Horn, az IBM alelnöke. 

Dr. Allen több tudományos egyesület tagja, elnökségi tagja az Anita Borg Institute for Women in Technology, a National Center for Women and Information Technology és a CRA-W-nek (utóbbi a Computer Research Association keretén belül törekszik arra, hogy növelje a nők számát a szakmában).

2007-ben ő volt az első nő, aki megkapta a számítástechnikábam legkomolyabbnak tekintett elismerést, a Turing-díjat.

Műszaki érdeklődése mellett Fran környezetvédelmi problémákkal is foglalkozik, valamint szenvedélyes hegymászó. Tagja amerikai és a kanadai hegymászó kluboknak, Északi-sarki és tibeti expedíciókon vett részt. 

2020. augusztus 4-én hunyt el. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Beatrice Hicks amerikai mérnök (1919–1979)

január 01, 2018 - 19:53

Az első nő, aki a Western Electric munkatársa lett, 1950-ben egyik alapítója és első elnöke volt a Society of Women Engineers-nek. Apja, a Newark Controls Company alapítója példáját követve már gyerekkorában elhatározta, hogy mérnök lesz, és a Newark College of Engineering vegyészmérnök szakán végzett l939-ben. 1942-től a Western Electric mérnöke lett, kvarckristály oszcillátorokat tervezett és tesztelt. Három évvel később, apja halála után felmondott és átment a Newark Controls Companyhoz, ahol először főmérnök, majd alelnök volt, végül 1955-ben a teljes irányítást megszerezte.

Henrietta Swan Leavitt amerikai csillagász (1868–1921)

december 27, 2017 - 00:28

1868. július 4-én született Lancesterben, egy lelkipásztor lányaként. Középiskolai évei alatt fokozatosan elvesztette a hallását.

A radcliffe-i középiskola befejezése után 1893-ban a Harvard College Observatory-ban kezdett dolgozni, ahol „emberi számítógép”-ként alkalmazták. Feladata az volt, hogy az obszervatórium által készített fotólemezeket katalogizálják, és a rajtuk található objektumokat fényesség szerinti osztályozzák.

(Erre a monoton, unalmas munkára kizárólag nőket vettek fel, képzettségükhöz viszonyítva rendkívül alacsony fizetésért.)

Virginia Kneeland Frantz amerikai orvos (1896–1967)

november 28, 2017 - 16:40

New Yorkban született, jómódú családba. A Bryn Mawr College hallgatója volt, 1918-ban kémiából évfolyamelsőként diplomázott. A Columbia egyetemre jelentkezett orvostanhallgatónak, az volt az első év, hogy nőket is felvettek. 1922-ben diplomázott, ő volt az első nő, akit a New York Presbyterian Hospital rezidensnek felvett, két év múlva alorvosnak nevezték ki. Sebészi munkája mellett oktatott is, 1951-ben kapta meg professzori kinevezését. 1959-ben írt tanulmánya a hasnyálmirigyrákról a mai napig alapmű.