• Frankfurti konyha

Margarete Schütte-Lihotzky osztrák építész, ellenálló (1897–2000)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Margarete Schütte-Lihotzky osztrák építész, ellenálló (1897–2000)

február 23, 2018 - 09:53
Margarete Schütte-Lihotzky osztrák építész.

Az első nő, aki osztrák egyetemen ( K.K. Kunstgewerbeschule) építészi diplomát szerzett. 1926-ban Frankfurt városvezetségétől kapott megbízást modern lakások tervezésére. Ennek a munkának legjelentősebb eredménye a Frankfurti konyha, napjaink építészetében is jelen van. 

A baloldali kötődésű Margarete Schütte-Lihotzky férjével néhány évig a Szovjetúnióban dolgozott, majd Londonban és Párizsban éltek. 1938-ban hazatértek és bekapcsolódtak az  ellenállási mozgalomba. 1941-ben a Gestapo letartóztatta, a háború végéig börtönben volt. Az elkövetkező években az NDK-ban, Kubában és Kínában dolgozott, a 70-es évektől kezdték hazájában elismerni.

Századik születésnapján a legmagasabb állami elismerés, a  Großes Goldenes Ehrenzeichen mit dem Stern für Verdienste um die Republik Österreich kitüntetettje lett. 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nagypál Judit építészmérnök (1924–1980) 

február 18, 2018 - 13:42

1957-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Országos Műemlékfelügyelőségnél kezdett dolgozni. Az évek során végzett műemlékvédelmi munkáját a szakma itthon, az 1964-ben tartott velencei építészkongresszus óta külföldön is egyaránt elismerte. Nevéhez fűződik a bánfalvi karmelita kolostor impozáns lépcsősorának, a Mágóchy kastélynak és a celldömölki romtemplomnak a helyreállítása, a karcsai református templom újjáépítése. Ő vezette Sopron belvárosának rekonstrukcióját, amely során többek között megújult a Rejpál-, a Caeser- és a Lábas-ház, a Tűztorony, a városfal és az előkapu.

Spiró Éva Ybl-díjas építészmérnök (1926–1980)

május 02, 2019 - 20:41
Spiró Éva (Koffán Károly felvétele, 1969, részlet)

Színésznőnek készült, gimnazistaként egy műkedvelő színjátszócsoport tagja volt. Egyik előadásukra érkezve döbbenten tapasztalta, hogy egyedül ő jelent meg, és a portás e szavakkal zavarta haza: „Mit keres itt, hát nem tudja, hogy megszálltak bennünket a nácik?" Mivel minden művészet érdekelte, jól rajzolt és matematikából is kiváló volt, érettségire már egészen más pályát vett fontolóra. „Kívánom, mindenkinek úgy alakuljon az élete, ahogy eltervezte. Még annak is, aki építészmérnök szeretne lenni" - búcsúztatta a ballagókat a Mária Terézia Leánygimnázium igazgatója.

Pázmándi Margit építész (1930–1995)

május 02, 2019 - 21:39

A budapesti Műegyetemen diplomázott 1952-ben. A Középülettervező vállalatnál kezdett dolgozni, majd 1961-től nyugdíjbameneteléig az Állami Építéstudományi Intézet munkatársa volt. 

Néhány munkája: MTV és MR csónakháza, Szentendre, Papsziget; Kertészeti Kutatóintézet központi épülete; HM szanatórium, Hévíz; balatonfüredi szívkórház új pavilonjai; Kútvölgyi úti kórház rekonstrukciója.