Evelyn Ortner, a meranói Nőmúzeum alapítója  

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Evelyn Ortner, a meranói Nőmúzeum alapítója  

február 02, 2018 - 12:49
A világon egyedülálló meranói Nőmúzeum alapítója.

Ausztriában, Kennelbachban született 1944-ben. Esztétikai érzéke, a textilek és a divat iránti érdeklődése már gyerekkorában kitűnt. 17 éves korában kezdte el gyűjteni a női ruhákat, kiegészítőket, kutatta, hogyan változott a stílus, a felhasznált anyagok a történelem során. Hamarosan szakértő lett a textilek, a ruházat területén, a felgyűlt anyagot kiállításokon mutatta be. A dél-tiroli Meranóba költözött, ahol megnyitotta az első használtruha-kereskedést. Az üzlet jól ment, és Ortner azon kezdett gondolkodni, hogy olyan múzeumot alapít, amely a nők történelmét mutatja be az általuk viselt ruhákon keresztül. A múzeum 1988-ban Museum für Kleid und Tand néven nyílt meg, sok érdeklődőt vonzott. A kiállítás egyik szempontja volt a divat változása a női emancipáció során. Evelyn jó üzletasszony volt, a gyűjtemény egy részéből vándorkiállítást szervezett, így nemcsak Tirolban lett népszerű. A múzeum 1993-ban vette fel a Frauenmuseum – Die Frau im Wandel der Zeit (Nőmúzeum – a nő a változó időkben) nevet. Evelyn Ortner 1997-ben halt meg. 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Anna Margaretha Donner svéd üzletasszony (1726–1774)

február 11, 2018 - 15:23

Greta Lythberg gazdag kereskedőcsaládba született Visbyben. A megszokottól eltérő alapos oktatást kapott és apja mellett dolgozott. 1744-ben házasságot kötött a német Jürgen Donnerrel, aki Visbyben alapított export-import céget. Négy gyereket szült, emellett ő volt a könyvelő. 1751-ben megözvegyült, akkor kezébe vette a cég vezetését. Húsz hajóból álló kereskedőflottát hozott létre, gyárat alapított a Gotland szigeten, az üzlet a hitetlenkedő  partnerek ellenére felvirágzott. Két fiának nem engedett beleszólást a vezetésbe, de segített nekik saját üzletetüket megalapítani.

Elsa Schiaparelli divattervező (1890–1973)

szeptember 10, 2017 - 12:34

Jómódú olasz családba született, fiatalon rövid ideig az Egyesült Államokban dolgozott tolmácsként, majd az 1920-as években Párizsba költözött. Divatszalont indított, amely néhány év alatt hihetetlen sikeressé vált. Szürrealalista stílusú ruhái összetéveszthetetlenek voltak, meglepő elegye a feltűnőnek és az egyszerűnek, vibráló, harsány színekkel, divatba hozta a válltömést. A ruhák mellett fehérneműket, ékszereket, parfümöket, kozmetikai szereket is forgalmazott.

Sofia Gumaelius svéd vállalkozó, szüfrazsista (1840–1915)

december 23, 2017 - 19:33
Sofia Gumaelius

1877-ben alapította meg a világ egyik legrégebbi reklámügynökségét, a Nya annonsbyrån, landsortspressens egen annonsförmedlare-t. Az általában csak Gumaelius Annonsbyrå vagy Gumaelius néven emlegetett vállalkozást egyedül kezdte, két bérelt szobában Stockholm régi negyedében. Az üzlet beindult, néhány hónap múlva már alkalmazottat kellett felvennie, egy éven belül jóval nagyobb helyre is szüksége volt. Kínosan ügyelt a hírnevére, hiteles adatokkal dolgozott, a fogyasztók tudták, megbízhatnak benne.