Charlotte Wolff német/angol orvos, pszichoterapeuta, író (1897–1986)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Charlotte Wolff német/angol orvos, pszichoterapeuta, író (1897–1986)

szeptember 29, 2017 - 22:12

Riesenburgban született, a freiburgi egyetemen filozófiát hallgatott (többek közt Husserl és Heidegger tanítványaként), majd szakot váltva Königsbergben és Tübingenben volt orvostanhallgató. Leszbikusságát egyetemista korától felvállalta, családja és barátai elfogadták az orientációját.

1926-ban Berlinben a Rudolf Virchow kórház orvosa volt, magánpraxisában pszichoterápiával foglalkozott. Önkéntes munkában szegény nőket tájékoztatott a módszereiről és pesszáriumot osztott nekik.

Zsidó volt, a náci hatalomátvétel után rövid ideig Párizsban élt, majd Angliába emigrált, 1947-ben megkapta az állampolgárságot. Szexológiával kezdett foglalkozni, a leszbikusságról és biszexualitásról szóló publikációi alapműveknek számítanak. 1941-ben felvették a British Psychological Society tagjai közé. Orvosként csak 1952-től működhetett újra. 

Egyik legfontosabb műve a Love Between Women (1971), amelyhez mintegy száz leszbikus nővel készített interjút. A hetvenes években hazájába is sokszor hívták előadni, és könyveit németre fordították. Szakmunkákon kívül szépirodalmi művei is megjelentek.

Néhány további munkája: 

  • A Psychology of Gesture;
  • Bisexuality: a Study;
  • Magnus Hirschfeld: A Portrait of a Pioneer in Sexology;
  • An Older Love;
  • Hindsight: An Autobiography.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Franziska Tiburtius német orvos (1843–1927)

május 25, 2015 - 21:23

1843. január 24-én született. Az első német orvosnők egyike. Mivel német egyetemek nem fogadtak női orvostanhallgatókat,  Zürichben tanult és ott diplomázott kitüntetéssel 1876-ban. Egy évre Drezdában volt nőgyógyászati gyakorlaton Franz von Winckel professzornál, aki azon kevesek közé tartozott, akik egyetértettek a női orvosképzéssel. Ezután évfolyamtársával, Emilie Lehmus-al nyitottak Berlinben rendelőt. Rengeteg nehézséget kellett leküzdeniük, a hivatalok packázásait, a férfi kollegák ellenállását, rosszakarókat, akik még a névtáblájukat is rendszeresen lelopták.

Rebecca Boone, pszichológus, az online közösség egyik úttörője (1938–1997)

augusztus 23, 2011 - 17:54
Rebecca Boone

Rebecca Boone, vagy ahogy a hálón ismerték, Beck Alabamában született a harmincas években. A déli hagyományoknak megfelelően udvarias és vendégszerető volt, könnyedén, zavartalanul mozgott olyan emberek és szokások között is, amelyek különböztek az ő gyökereitől. Legközelebbi munkatársai így jellemezték: fesztelen, becsületes, szenvedélyes, odaadó, hűséges és izgága. 

Sophia Louisa Jex-Blake, az első hivatalosan elismert brit orvosnő, feminista (1840–1912)

május 25, 2015 - 21:16

1840. január 21-én született.  Harcot indított Angliában azért, hogy a nők is folytathassanak orvosi tanulmányokat. Londonban, Bostonban és New Yorkban volt orvostanhallgató, engedélyt kapott  Edinburghban az egyetemi előadások látogatására, de diplomázni nem engedték. Évekig tartó küzdelem után sikerült néhány képviselőt megnyernie és 1876-ban a parlament törvényt hozott a női orvosok elfogadásáról. 1877-ben Sophia volt az első nő hazájában, aki kitehette ajtajára az orvosi foglalkozást jelző táblát.