„Még nem késő!" – vasárnap újra tüntetnek a lengyel nők a tervezett abortusztilalom ellen

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

„Még nem késő!" – vasárnap újra tüntetnek a lengyel nők a tervezett abortusztilalom ellen

szeptember 16, 2016 - 23:11
Ha törvény lesz a javaslatból, akkor a nőre is terjed majd a vád (ma nem, csak az orvost és a segítőket büntetik), és az abortusz minden esetben bűncselekménynek fog minősülni, azaz a magzat akármilyen súlyos deformációja esetén is; abban az esetben is, ha a terhesség nemi erőszak vagy incesztus következménye; és még a nő életét mentő esetben sem lesz szabad abortuszt végezni. 

Fotó: Czarek Sokolowski

Arkadiusz Karskitól kaptuk a hírt: 

Vasárnap tiltakoznak Lengyelországban az abortusztiltást még szigorúbbá tevő törvényjavaslat ellen, amelyet tavasszal polgári kezdeményezésként terjesztettek be az Alsóház elé. Ha törvény lesz belőle, a nőre is terjed majd a vád (ma nem, csak az orvost és a segítőket büntetik), és az abortusz minden esetben bűncselekménynek fog minősülni, azaz

  • a magzat akármilyen súlyos deformációja esetén is;
  • abban az esetben is, ha a terhesség nemi erőszak vagy incesztus következménye;
  • és még a nő életét mentő esetben sem lesz szabad abortuszt végezni

A ma (1993 óta) érvényben levő abortusztiltási törvény egyébként nem sokkal jobb a tervezettnél. (Erről lásd a Lengyel Szövetség a Nőkért és a Családtervezésért „.) 

Összejöttek a szükséges aláírások az ellenterjesztés, azaz az abortuszt liberalizáló törvényjavaslat érdekében is, szintén polgári kezdeményezésként – eddig 215 ezren írták alá a Ratujmy Kobiety (Mentsük meg a nőket!) címet viselő petíciót. Eddig az összes parlamenti párt előzetesen elutasította, de előbb-utóbb lesz szavazás róla.

A demonstráció vasárnap délben kezdődik a varsói Parlament épületénél. A csatlakozó szervezetek közt megtaláljuk az Amnesty Internationalt, a KARAT-ot, a Feminoteka Alapítványt és több politikai pártot is.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Megkeresztelni, eltemetni, elnevezni

október 21, 2016 - 23:05

Október 3-án, a „fekete hétfőn” Lengyelországból érkező fotók, videók árasztották el az internetet az utcákon hömpölygő esernyőáradatról. Aznap a lengyel nők az 1975-ös izlandi sztrájk mintájára nem mentek be dolgozni és megtagadták az otthoni munkát is: az irodák, egyetemek, közintézmények mintegy hatvan városban kénytelenek voltak bezárni. Elözönlötték az utcákat a reprodukciós jogaikat és az embertelen szigor halálos áldozatait gyászolandó sötét színekbe öltözött, és az illegális terhességmegszakítások eszközeként szimbólummá vált vállfákkal felszerelt tiltakozók.