Nagyezsda Szuszlova orosz orvos (1843–1918)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Nagyezsda Szuszlova orosz orvos (1843–1918)

március 18, 2016 - 01:28
Az első nő, aki a Zürichi Egyetemen orvosi tanulmányokat folytatott.

Az első orosz orvosnő egy kis faluban, Paninóban született 1843. szeptember 1-én. Apja jobbágysorból küzdötte fel magát, kereskedő lett, két lányának jó nevelést biztosított. Nagyezsda fiatalkorában feminista novellákat írt. Moszkvában a tanárképző elvégzése után orvosnak akart tanulni, de nők Oroszországban nem lehettek egyetemi hallgatók. Ezért Svájcba utazott, ahol a zürichi egyetemen ő volt első nő, aki 1864-ben felvételt nyert az orvosi karra. Az egyetemi tanács ezt követően döntött úgy, hogy minden kérvényező nőnek engedélyezi az egyetem látogatását - erről olvasott pár évvel később  Jókai Hon című lapjában, és ezért kerekedett fel ő is Zürichbe, hogy aztán az első magyar orvosnő legyen. 

Szuszlova 1867-ben diplomázott, ugyanebben az évben házasságot kötött Friedrich Erismann szemészorvossal. 1869-ben Szentpéterváron megnyitotta nő- és gyerekgyógyász rendelőjét. Első házasságának felbomlása után feleségül ment Alexander Golubev orvoshoz, először Nyizsnij Novgorodban praktizáltak, majd a Krím félszigetre, Alustába költöztek. Gyógyító munkáján túl sokat tett a szegény sorsú gyerekek iskoláztatásáért. Nagyezsda Szuszlova 1918-ban halt meg.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő (1847–1922)

szeptember 29, 2012 - 23:09

Az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma grófi családba született a sorban ötödikként 1847. szeptember 30-án Nagytétényben. Édesanyja, tüdőbeteg lévén, csak nagyon keveset érintkezett a gyermekeivel - emiatt gondolt a komoly, visszahúzódó kislány először arra, hogy orvos szeretne lenni. Később szülei Pröbstl Mária budapesti lánynevelő intézetébe íratták, ahol kiválóan tanult, érettségit azonban nem szerezhetett. (1896-ig lányoknak Magyarországon erre nem volt lehetőség.)   

Dorothea Leporin (Erxleben), az első német orvosnő (1715–1762)

május 30, 2015 - 22:37

A korszellemmel szembemenő orvos apja támogatta lánya természettudományos érdeklődését, és átadta neki a gyógyítási ismereteket. A lánynak már fiatalon híre ment, mert hatékonyabb volt, mint a többnyire csak természetfilozófiai képzettséggel és vajmi kevés gyakorlati tudással rendelkező, egyetemet végzett doktorok. Hallott Anna Maria van Schurmanról, akinek példája inspirálón hatott rá.