Rita Marley kubai - jamaikai énekesnő (b. 1946)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rita Marley kubai - jamaikai énekesnő (b. 1946)

augusztus 18, 2014 - 15:33
1946. július 25-én Santiago de Cubában született Rita Marley (születési neve: Alpharita Constantia Anderson) kubai-jamaikai énekesnő, Bob Marley özvegye, „a reggae királynője”.

Rita Marley portréképe egy falon

1946. július 25-én Santiago de Cubában született Rita Marley (születési neve: Alpharita Constantia Anderson) kubai-jamaikai énekesnő, Bob Marley özvegye, „a reggae királynője”. Rita Marley Marcia Griffiths-szel és Judy Mowatt-tal együtt az I-Threes vokálegyüttes tagja, akik ismertségüket a Bob Marley and the Wailers háttérvokálosaiként szerezték.

Marley Kingston nyomornegyedében, Trenchtownban nőtt fel. Itt ismerkedett meg Bob Marleyval, akivel 1966. február 10-től 1981. május 11-ig, Bob haláláig voltak házasok. Keresztényként nevelkedett, ám Hailé Szelasszié 1966-os jamaikai látogatását követően csatlakozott a rasztafári mozgalomhoz – Szelassziéban Krisztus reinkarnációját fedezte fel. Ettől függetlenül mindmáig az etióp ortodox egyház aktív tagja.

 A hatvanas évek elején jelentkezett a Soulettes ska együttesbe, amely 1964-től Clement “Coxsone” Dodd Studio One nevű kiadójával készített felvételeket. Dodd kérte fel Bob Marley-t a Soulettes menedzselésére és mentorálására, és a közös munka során Ritával egymásba szerettek. Házasságkötésüket ugyanakkor valószínűleg praktikus okok is indokolták, hiszen az megkönnyítette, hogy Bob esetleges USÁ-ba költözése esetén Rita is vele tarthasson. Rita a hatvanas évek során a Soulettes két különböző felállásában énekelt, Bob zenekarában háttérvokálosként szerepelt, valamint néhány szóló kislemezt is rögzített, köztük a “”-t. Az I-Threest 1974-ben szervezte; a vokáltrió egészen 1981-ig kísérte Bob Marley-t.

Bob halálát követően Rita Marley saját neve alatt rögzített albumokat, elsőként az 1981-es Who Feels It Knows It című spirituális, életigenlő lemezt. Az egyértelműen a marihuánafogyasztás mellett állást foglaló “One Draw” című dalát a BBC betiltotta; ettől függetlenül szólólemezeivel sikereket ért el az Egyesült Királyságban. 1991-es We Must Carry On című albuma Grammy-jelölést kapott.

Saját lemezei mellett szerepel Fergie (amerikai énekesnő, a Black Eyed Peas tagja) 2006-os The Duchess című, egyéni előadóként bemutatkozó albumán, amely sokszoros platinalemez lett, a “Mary Jane Shoes” című dalban; valamint Khaled algériai raï énekes “Raikoum” és “Ouelli el Darek” című számaiban háttérvokálosként működik közre.

1986-ban elhatározta, hogy Bob Marley otthonából kialakítja a Bob Marley Múzeumot. A Robert Marley Alapítvány, a Bob Marley Trust és a Bob Marley Group of Companies alapítója és elnöke. 2000-ben a Rita Marley Alapítványt is létrehozta, amely a fejlődő országokbeli szegénység és éhínség enyhítése mellett elkötelezett, a fiatalok és az idős emberek csoportjaira különös figyelmet fordító szervezet. Hat saját gyereke (Sharon, Cedella, Ziggy, Stephen, Stephanie és Serita) mellett Etiópiában harmincöt gyereket adoptált, valamint több, mint kétszáz gyereknek segített a ghánai Konkonuru metodista iskolában. A Rita Marley Alapítvány a ghánai Berklee College of Music hallgatóit rendszeresen ösztöndíjjal támogatja. Emellett az Alapítvány évente megszervezi az Afrikát érintő problémák globális tudatosítását és a megoldások keresését ösztönző Africa Unite koncerteket. Rita Marley 2013. augusztus 2. óta Ghána tiszteletbeli állampolgára.

 

Forrás:

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Mahalia Jackson amerikai gospel énekes (1911–1972)

október 16, 2017 - 14:55

A Gospel királynője New Orleansban született, gyerekkorától énekelt a baptista templom kórusában. 16 éves korában Chicagoba költözött, a Greater Salem Baptist Church tagja lett és ott énekelt tovább. 1930-ban jelent meg első szólólemeze.

Szerződést kötött a Columbia Records-szal, együtt dolgozott a Gospel zene királyával, Thomas Dorseyval, Duke Ellingtonnal, és ő maga is a legnagyobbak közé tartozott. Gyakran szerepelt a rádióban és televízióban, fellépett a Carnegie Hallban, 1952-ben rendkívüli sikerű európai koncertkörúton volt.

Marguerite Taos Amrouche algériai (kabil) író és énekes (1913–1976)

március 02, 2017 - 00:56

Életcéljának tekintette népe kulturális örökségének megőrzését. Berber dalokat, verseket és meséket gyűjtött és fordított franciára. Tehetséges énekes volt, európai turnéja is nagy sikert aratott. Önéletrajzi ihletésű regénye, a Jacinthe Noire (Fekete jácint) az első regény, amit algériai nő írt és publikált. További művei: La Grain magique, Rue des tambourins, L’amant imaginaire.

 

 

Boldog születésnapot, Tanita Tikaram!

augusztus 12, 2016 - 13:37
Tanita Tikaram (kép forrása: a művész Facebook-oldala)

Ha valaki hozzám hasonlóan a '90-es évek első felében volt tinédzser, akkor biztosan emlékszik a sejtelmes hangú Tanita Tikaramra, netán hozzám hasonlóan rajongó is volt. Az „Ancient Heart" kazettám még megvan valahol a szüleim házában. Az 1990-es évek popsztárja ma 46 éves! Az írás végén link ahhoz a dalhoz, amely népszerűve tette, és még ma is sokan dúdolják!