Rita Marley kubai - jamaikai énekesnő (b. 1946)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rita Marley kubai - jamaikai énekesnő (b. 1946)

augusztus 18, 2014 - 15:33
1946. július 25-én Santiago de Cubában született Rita Marley (születési neve: Alpharita Constantia Anderson) kubai-jamaikai énekesnő, Bob Marley özvegye, „a reggae királynője”.

Rita Marley portréképe egy falon

1946. július 25-én Santiago de Cubában született Rita Marley (születési neve: Alpharita Constantia Anderson) kubai-jamaikai énekesnő, Bob Marley özvegye, „a reggae királynője”. Rita Marley Marcia Griffiths-szel és Judy Mowatt-tal együtt az I-Threes vokálegyüttes tagja, akik ismertségüket a Bob Marley and the Wailers háttérvokálosaiként szerezték.

Marley Kingston nyomornegyedében, Trenchtownban nőtt fel. Itt ismerkedett meg Bob Marleyval, akivel 1966. február 10-től 1981. május 11-ig, Bob haláláig voltak házasok. Keresztényként nevelkedett, ám Hailé Szelasszié 1966-os jamaikai látogatását követően csatlakozott a rasztafári mozgalomhoz – Szelassziéban Krisztus reinkarnációját fedezte fel. Ettől függetlenül mindmáig az etióp ortodox egyház aktív tagja.

 A hatvanas évek elején jelentkezett a Soulettes ska együttesbe, amely 1964-től Clement “Coxsone” Dodd Studio One nevű kiadójával készített felvételeket. Dodd kérte fel Bob Marley-t a Soulettes menedzselésére és mentorálására, és a közös munka során Ritával egymásba szerettek. Házasságkötésüket ugyanakkor valószínűleg praktikus okok is indokolták, hiszen az megkönnyítette, hogy Bob esetleges USÁ-ba költözése esetén Rita is vele tarthasson. Rita a hatvanas évek során a Soulettes két különböző felállásában énekelt, Bob zenekarában háttérvokálosként szerepelt, valamint néhány szóló kislemezt is rögzített, köztük a “”-t. Az I-Threest 1974-ben szervezte; a vokáltrió egészen 1981-ig kísérte Bob Marley-t.

Bob halálát követően Rita Marley saját neve alatt rögzített albumokat, elsőként az 1981-es Who Feels It Knows It című spirituális, életigenlő lemezt. Az egyértelműen a marihuánafogyasztás mellett állást foglaló “One Draw” című dalát a BBC betiltotta; ettől függetlenül szólólemezeivel sikereket ért el az Egyesült Királyságban. 1991-es We Must Carry On című albuma Grammy-jelölést kapott.

Saját lemezei mellett szerepel Fergie (amerikai énekesnő, a Black Eyed Peas tagja) 2006-os The Duchess című, egyéni előadóként bemutatkozó albumán, amely sokszoros platinalemez lett, a “Mary Jane Shoes” című dalban; valamint Khaled algériai raï énekes “Raikoum” és “Ouelli el Darek” című számaiban háttérvokálosként működik közre.

1986-ban elhatározta, hogy Bob Marley otthonából kialakítja a Bob Marley Múzeumot. A Robert Marley Alapítvány, a Bob Marley Trust és a Bob Marley Group of Companies alapítója és elnöke. 2000-ben a Rita Marley Alapítványt is létrehozta, amely a fejlődő országokbeli szegénység és éhínség enyhítése mellett elkötelezett, a fiatalok és az idős emberek csoportjaira különös figyelmet fordító szervezet. Hat saját gyereke (Sharon, Cedella, Ziggy, Stephen, Stephanie és Serita) mellett Etiópiában harmincöt gyereket adoptált, valamint több, mint kétszáz gyereknek segített a ghánai Konkonuru metodista iskolában. A Rita Marley Alapítvány a ghánai Berklee College of Music hallgatóit rendszeresen ösztöndíjjal támogatja. Emellett az Alapítvány évente megszervezi az Afrikát érintő problémák globális tudatosítását és a megoldások keresését ösztönző Africa Unite koncerteket. Rita Marley 2013. augusztus 2. óta Ghána tiszteletbeli állampolgára.

 

Forrás:

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Basilides Mária operaénekes (1886–1946)

november 28, 2017 - 16:20

Jolsván született, ahol apja volt a polgármester, művészi tehetségét zeneművészeti főiskolát végzett anyjától örökölte. 1905 és 1911 között a budapesti Zeneakadémiára járt, Sík József volt a mestere. Végzés után a Népopera szerződtette, 1911-ben a Quo Vadis című operában debütált. Csodálatos alt hangja a közönséget és a kritikusokat egyaránt elbűvölte. 1915-től az Operaház ösztöndíjas, majd 1917-tól rendes tagja lett, 1934-ben örökös tagnak választották.

Yma Sumac perui énekes (1922–2008)

augusztus 29, 2017 - 21:04

A világot elkápráztató „Perui csalogány” elképesztően széles, négy, többek szerint öt oktáv hangterjedelemmel volt megáldva. Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo inka anyától, spanyol apától származott, egyes életrajzírói szerint az utolsó inka uralkodó leszármazottja volt. Hagyományos dél-amerikai dalokkal tűnt fel, 1942-ben volt első rádiós fellépése. A következő évben Argentínában lépett fel, 1946-tól az Egyesült Államokban élt.  Szenzációs előadásokkal kápráztatta el a közönségét, első albuma több, mint félmillió példányban kelt el, több film főszerepében is sikert aratott.