Ha senki nincs, aki megvédene, védd meg magad!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ha senki nincs, aki megvédene, védd meg magad!

május 19, 2014 - 07:58

Manapság sok nő kénytelen szembenézni erőszakos támadással az utcán, tolakodó férfiak zaklatásával a szórakozóhelyen, vagy előfordulhat, hogy saját partnere bántalmazza. Martina Józseffel– a pécsi Shinmukan Harcművészeti Központ vezetőjével - arról beszélgettünk hogyan segít a nőknek a harcművészet.

- Rendszeresen tartotok női önvédelmi kurzusokat...

- Igen! Shnmukan dojo szerves részét képezi a női önvédelem így rendszeresen egy-két havonta tartunk kurzusokat. A női sajátosságoknak megfelelően kidolgozott, hatékony seibukan jujutsu önvédelmi rendszert oktatunk, ami bárki számára elsajátítható. A gyakorlatban kipróbált, működő egyszerű technikai elemeket tartalmaz. Kurzusunk kiválóan alkalmas egyéni és csoportos képzésre egyaránt és  a tanfolyamok résztvevőit felkészítjük arra, hogy ne váljanak potenciális áldozattá.

-Miért gondoltátok fontosnak, hogy női önvédelmet oktassatok?

- A nők és lányok elleni erőszak rendkívül súlyos egészségügyi és emberi jogi és társadalmi probléma. A nők életük során bármikor szenvedhetnek fizikai vagy mentális bántalmazást teljesen váratlanul. Sajnos mindezt a statisztikai számok is alátámasztják A lányok kisgyerekkorukban - ideális esetben - nem szoknak hozzá az erőszakhoz, egyszerűen – a fiúkkal ellentétben – nem nevelik őket a testük önvédelmi használatára, és alig találkoznak agresszióval. Ezért egy támadásra a legtöbb esetben lefagyással reagálnak! De mindezeknél még fontosabb személyes  motivációm is van. Mint apa  megéltem négy évvel ezelőtt azt, hogy az egyetemista  lányomat világos nappal támadás ért itt Pécsen...

- Mire számíthatnak – azaz milyen képességeket, tudást sajátíthatnak el - azok a nők, akik eljönnek egy ilyen kurzusra?

- Röviden: Magabiztosságot, önbizalmat és reális önismeretet ad a gyakorlóknak. Javítja a gyakorlók helyzetfelismerését és taktikai érzékét. Elméleti anyagával segíti a prevenciós magatartás elsajátítását. Fokozatosan tanítja mindennapi tárgyak, eszközök önvédelmi felhasználhatóságát is. A teljes modulsorozat felkészít egy vagy több támadó ellen is.

Bővebben: Ez egy gyakorlatias női önvédelmi rendszer mely része a seibukan jujutsu-nak. Technikáink hatékony alkalmazásán keresztül érthetjük meg a lelki biztosság és a magabiztosság jelentését. Ez a speciális női önvédelem, részekre osztott tanulási élményt nyújt tanulóinak, akik a tanult technikák gyakorlatba való átültetésével képesekké válnak az ellenfél erejének elterelésére, az egyensúlyi helyzetből való kimozdításra, nyomópontok és természetes mozgási elemek alkalmazására. Ez a tanulás az életük hasznos és gazdagító részévé válhat ami megadja számukra a biztos és folyamatos fejlődési lehetőséget.
 

- A kurzust elvégzett nőktől érkezett e visszajelzés, azzal, kapcsolatban, hogy sikerült és kellet -e a használniuk a itt elsajátított tudást?

-Igen! Sajnos az elmúlt években nem kevesen jelezték már vissza,hogy az itt tanultakat már kellet használniuk a minden napi életükben is.. Nem csak a fizikai probléma megoldásra gondolok, hanem az itt megismertet látásmód a veszélyek felismerésére és a megfelelő reagálás ezekre a helyzetekre, ami a megelőzésre vonatkozik.Összegezve a kurzust elvégzők vissza jelzése alapján biztosíthatlak, hogy idővel bekövetkeznek az egészségedet, az életről alkotott elképzeléseidet és a másokkal való kapcsolataidat érintő  pozitív változások.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából: interjú Wirth Judittal (NANE)

november 25, 2011 - 10:53
Wirth Judit

A világnap és a hozzá kapcsolódó 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen (11.25.-12.10.) című rendezvénysorozat kapcsán Wirth Juditot, a NANE Egyesület munkatársát kérdeztük a családon belüli erőszak jelenségének Magyarországi vonatkozásairól. 

-Mivel foglalkozik a NANE Egyesület?

Utcai támadások nők ellen - mi a megoldás?

szeptember 18, 2010 - 19:01
Take Back the Night! felvonulás a 80-as években. Forrás: Durham University Archives.

Amikor az első eset után próbáltam lebeszélni az éjjeli hazamenetelről, megmakacsolta magát, és azt mondta, nehogymár csak mert ő nő, ne legyen joga éjjel bulizni, és az utcán közlekedni. "Vagy talán este 7 és reggel 6 között kijárási tilalom van a nőknek?" - tette hozzá ironikusan. Nem ő találta ezt ki: amikor feljelentette az utcai rablót, a rendőrök elsősorban arra voltak nagyon kíváncsiak, hogy ő a támadás előtt hol volt, kikkel, hány óráig, pontosan mit és mennyit ivott (ez aztán mit számít???