Legfrissebb (lista)

Legújabb

Augusta Savage amerikai szobrász, tanár (1892–1962)

A Harlem reneszánsz egyik legjelentősebb alakja Floridában született. Gyerekkorában már agyagot formált, de szülei szigorúan megbüntették érte. 1921-ben New Yorkba ment, a Cooper Union School of Art tanulója volt.

Tovább olvasom

Virginia Hamilton Adair amerikai tanár, költő (1913–2004) 

83 éves volt, amikor első verseskötete, az Ants on the Melon megjelent. Montclairben nőtt fel, a Mount Holyoke College-ban diplomázott, doktori értekezését a Radcliffe College-ban készítette.

Tovább olvasom

Adelaide Sophia Hoodless kanadai reformer (1857–1910) 

Már akkor szorgalmazta a nők élethosszig tartó tanulását, amikor nem is ismerték ezt a fogalmat. Különösen fontosnak tartotta az egészségügyi, higiénés és korszerű háztartástani ismereteket.

Tovább olvasom

Absolon Sarolta ellenálló (1924–1945) 

Nagykőrösön született, a középiskola elvégzése után a járásbíróságon volt tisztviselő. 1943-ban Budapestre ment, ahol egy telefonközpontban dolgozott.

Tovább olvasom

Millicent Fenwick amerikai modell, szerkesztő, politikus, diplomata (1910–1992)

„A kongresszus lelkiismerete” – ahogyan a sajtóban gyakran nevezték – a Columbia egyetem elvégzése után modell, majd a Vogue magazin szerkesztője volt. Az 1950-es évek elején a polgárjogi mozgalmon keresztül kezdett politikával foglalkozni.

Tovább olvasom

Ida Lewis amerikai világítótoronyőr (1842–1911)

Apja a Newporthoz közeli apró szigeten lévő Lime Rock világítótorony kezelője volt, de agyvérzést kapott, így hivatalosan felesége folytatta a munkát, Ida sokat segített neki.

Tovább olvasom

Karolina Svetlá cseh író, feminista (1830–1899)

Az utca, ahol Prágában született, ma róla van elnevezve. Jómódú polgárcsalád lánya, nyelveket, zenét tanult.

Tovább olvasom