La Argentina, Antonia Mercé  argentin táncosnő (1890–1936)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

La Argentina, Antonia Mercé  argentin táncosnő (1890–1936)

augusztus 29, 2017 - 21:12

Korának egyik legjelentősebb táncosa, a spanyol tánc újraélesztője a színpadon. Buenos Airesben születt, spanyol gyökerekkel, szülei is táncosok voltak. 4 éves korától tanult balettezni, 9 évesen fellépett a madridi Teatro Realban, 11 évesen a madridi Operaház táncosa volt. Apja halála után a klasszikus balett helyett a spanyol néptánccal és a cigánytánccal kezdett foglalkozni. Választását a színházak nem értékelték, csak varietékben, mulatókban léphetett fel. Az áttörést Párizs jelentette, ahol a Moulin Rouge-ban és a Théâtre des Champs-Élysées-n mutatkozott be már La Argentina művésznéven. Hamarosan a világ minden részéből elárasztották meghívásokkal. Többek között a francia Légion d'honneur  és a spanyol Orden de Isabel la Católica kitüntetés birtokosa. 

 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Dienes Valéria (1879–1978) író, filozófus, matematikus, mozgásművész

január 07, 2014 - 16:24

1879. május 25-én Szekszárdon született Geiger Gyula ügyvéd, újságíró és Benczelits Erzsébet tanítónő lánya, Valéria. A család anyai ágon rokonságban volt a Babits családdal, az író és Valéria gyermekkori barátsága később sem szakadt meg. Valéria Babits Mihály verseire is tervezett koreográfiát, az író pedig róla mintázta Halálfiai című könyvének egyik szereplőjét, a rendkívül művelt, tudománnyal és filozófiával foglakozó, Freud és Bergson műveiből idéző Hintáss Gittát.

Alicia Markova angol balett-táncos, koreográfus (1910–2004)

december 17, 2016 - 21:25

Gyerekkorában orvosi javaslatra kezdett táncolni. Szerafina Asztafjeva tanítványa volt Londonban, Gyagilev itt látta meg táncolni és felvette az Orosz Balett társulatába az akkor csak 14 éves lányt. Gyagilev halála után Alicia a Vic-Wells Ballet (a mai Royal Ballet) primabalerinája lett. Könnyed, légies mozgása és ihletett előadásmódja korának legünnepeltebb táncosává emelte. 1960-ban Giselle and I (Giselle és én) címen publikálta életrajzi ihletésű könyvét. II. Erzsébet királynő 1963-ban a Dame of the British Empire rangot adományozta neki.

 

Ma 75 éves Menaka Thakkar indiai/kanadai táncos, koreográfus, tanár (sz. 1942)

március 03, 2017 - 13:42

ombayben született, négyéves korában kezdte a klasszikus indiai táncok tanulását, művészi pályafutása 1963-ban kezdődött. 1972-ben Kanadába utazott testvérét meglátogatni és bemutatni India klasszikus táncművészetét. Olyan lelkes fogadtatásban részesült, hogy véglegesen letelepedett, de rendszeresen visszajár Indiába fellépni. 1972-ben létrehozta Nrtyakala: The Canadian Academy of Indian Dance elnevezéssel Kanada első indiai táncot tanító iskoláját. 1984-ben megalapította Torontoban a Menaka Thakkar Dance Companyt, amelynek a művészeti vezetője, koreográfusa, táncosa.