Rose Valland francia művészettörténész, ellenálló (1898–1980)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Rose Valland francia művészettörténész, ellenálló (1898–1980)

november 29, 2016 - 20:55
Eltitkolta, hogy ért németül, így megtudta, milyen műkincseket milyen címre küldtek. A szállítmányokról tájékoztatta az ellenállási mozgalom vezetőit,  így azok nem robbantották fel a műkincseket szállító vonatokat, és a háború vége felé megakadályozták, hogy több szállítmány elhagyja az országot.

Szegény falusi családból származott, ösztöndíjasként az École nationale des beaux-arts de Lyon elvégzése után Párizsban a École nationale supérieure des beaux-arts hallgatója lett, 1925-ben diplomázott. 1932-tól a Jeu de Paume Museum-ban dolgozott.

1940-ben a náci megszállók ezt a múzeumot használták a magánszemélyektől és más múzeumokból elrabolt műkincsek tárolására majd továbbszállítására. Rose eltitkolta, hogy ért németül, így megtudta, milyen műkincseket milyen címre küldtek. A szállítmányokról tájékoztatta az ellenállási mozgalom vezetőit,  így azok nem robbantották fel a műkincseket szállító vonatokat, és a háború vége felé megakadályozták, hogy több szállítmány elhagyja az országot.

A háború után Rose a francia hadsereg tisztjeként Németországban segített megtalálni az odahurcolt műtárgyakat. Hősiességéért többek között megkapta a Légion d'honneur, Commandeur of the Order of Arts and Letters és a Médaille de la Résistance kitüntetéseket.

Életéről  több könyet írtak, Sur le front de l'art címemel kiadott visszaemlékezéséből amerikai film készült a The Train címmel.

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Berty Albrecht francia ellenálló, feminista (1893–1943)

február 15, 2017 - 00:00

Marseille-ben született, ápolónőnek tanult, az első világháború alatt hadikórházakban dolgozott. 1919-ben házasságott kötött egy holland bankárral, akivel Londonban éltek. 1931-ben Párizsba ment, ahol bekapcsolódott a Ligue des droits de l'homme szervezet munkájába. Le Problème Sexuel  címmel feminista újságot alapított, amely kiállt a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás engedélyezéséért. A háború kitörésekor csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, melynek egyik meghatározó alakja lett. 1942-ben letartóztatták, de sikerült megszöknie.

Jókai Mór: A női honvédhadnagy

március 14, 2015 - 13:02

"Mindnyájan emlékezni fogunk az alakjára, a kik az 1848/49-iki szabadságharca emlékeinek kiállítását meglátogattuk. A pénztárnál egy 48-as honvéd főhadnagy ült, egyenruhában, mellén a koszorus vitézségi renddel, fején a trikolor-rózsás csákó; napbarnitott arczán se bajusz, se szakáll.

Én ez alakot az 1849-iki májusi napokban láttam, akkor még nyalka «legény» volt, huszár dolmányban, sarkantyus csizmában. Irtam is róla valami költeményt.

"Nő, ébredj fel, fedezd fel jogaidat" - Olympe de Gouges, a kivégzett feminista

május 23, 2012 - 11:30

Marie Gouze szülőhelye a dél-franciaországi kisváros, Montauban. Szülei a hivatalos papírok szerint egy hentesmester és felesége, de nyílt titok volt, hogy a kislány apja az arisztokrata Jean Jacques Lefranc de Pompignan, aki azonban, bár állítólag találkozott a gyerekkel, soha nem ismerte el.