80 millió nő hiányzik Kínában és Indiában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

80 millió nő hiányzik Kínában és Indiában

január 21, 2019 - 16:59
Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a nemek aránya nagyjából kiegyenlített a világon, 105 férfira 100 nő jut. A különbségnek az az oka, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak.

80 millió nő hiányzik Kínában és Indiában (Fotó: Euronews)

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a nemek aránya nagyjából kiegyenlített a világon, 105 férfira 100 nő jut. A különbségnek az az oka, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak - .

Az utóbbi évtizedekben azonban a világ néhány régiójában – főként Ázsiában és Afrika északi részén – felborult ez az arány az abortuszok nagy száma miatt. Sok családban fiút akarnak, és elvetetik a gyereket, ha megtudják, hogy lányuk születne.

A világ két legnépesebb országában, Kínában és Indiában már 80 millióval kevesebb a nő, mint a férfi – írja a francia Libération lap, idézve a Human Rights Watch emberi jogi szervezet jelentését.

Kínában a túlnépesedés megakadályozására bevezetett „egy gyermek politika” (amely 1979-től 2015-ig volt érvényben) évtizedeken át bátorította a szelektív abortuszt. A fejletlenebb vidéki térségekben – ahol az iskolázottság is alacsonyabb – az emberek mindennapi megélhetése a földműveléstől függ, emiatt a családok a fiúgyermeket részesítik előnyben, mivel a mezőgazdasági munkák elvégzése és az idősek eltartása az ő feladatuk.

Azzal, hogy a családok egy részében a fiúk születését preferálták, jelentősen átalakult a nemek aránya a kínai társadalomban: 120 férfira csak 100 nő jut. Ugyanez a helyzet India egyes térségeiben, főként a falusi közösségekben, ahol gazdasági teherként tekintik, ha leány születik. Sok családban megszakíttatják a terhességet, amint kiderül, hogy egy asszony nem fiút szülne (az ultrahangos vizsgálat elterjedésével ezt egyre többen időben megtudják).

Narendra Modi indiai kormányfő felmérve ennek súlyos következményeit 2015-ben kampányt indított. Arra biztatta a férfiakat, hogy a hashtaggel osszanak meg fotókat újszülött lányukról.

A férfiak túlsúlya a kínai és az indiai társadalomban azzal is jár, hogy egyre többen nem találnak maguknak feleséget. Ennek olyan drámai következményei is lehetnek, hogy egyesek erőszakkal akarnak asszonyhoz jutni. A Mianmar északi részén fekvő Kachin államban például emberkereskedők környékezik meg a fiatal nőket, hogy menjenek Kínába feleségnek. 3000 és 13000 dollár közötti összegért adják el őket, koruktól és megjelenésüktől függően.

A Human Rights Watch jelentése szerint azok a mianmari nők, akik kötélnek állnak, gyakran áldozatokká válnak. Megerőszakolják őket Kínában, hogy teherbe essenek, a szülés után azonban már nem tartanak igényt rájuk. Gyermeküket hátrahagyva kénytelenek visszatérni hazájukba.

Bár a szelektív abortusz elvileg tilos Kínában és Indiában is, nehéz felderíteni, emiatt még mindig gyakori. Ez megakadályozza, hogy helyreálljon a nemek egyensúlya. A Human Rights Watch intézkedéseket sürget, hogy világszerte véget vessenek ennek a gyakorlatnak, amely egyre többször vezet a nők elleni erőszakhoz.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Éva büntetése - globális kitekintés

január 25, 2011 - 11:31

Miközben a klímaváltozás és a túlnépesedés problémájától hangos a „zöld sajtó”, arról már lényegesen kevesebb szó esik, hogy ezt a túlnépesedést úgy produkálja az emberiség, hogy közben demográfiailag 200 millió nő hiányzik a bolygóról. Az egészséges arány alapján 100 nőre 103 férfi születik, tehát lényegesen több nőnek kellene élnie a Földön, mint jelenleg. Ezek az adatok az emberiség ellen elkövetett legsúlyosabb bűncselekményeket sejtetik.

Több mint 200 millió hiányzó lány, akik tolvajként jöttek a világra

április 27, 2015 - 13:11

A fiatal gyerekorvost férje és anyósa ultrahangos vizsgálatra kényszerítette, és kiderült, hogy ikerlányokkal terhes: bezárták, éheztették, verték, lelökték a lépcsőn, hátha elvetél, de sikerült megmenekülnie, és örül, hogy két szép lánya született. Egy kínai párnak a szigorú egyke politika ellenére három lánya lett:  a harmadik titokban, ma is illegalitásban él, papíron nem létezik, a család retteg a büntetéstől. A szülők ezer kilométerre dolgoznak egy gyárban, minden pénzüket a három gyereket külön-külön nevelő rokonoknak küldik,  és évente egyszer tudják meglátogatni a kicsiket.

Ha a férj főz, a feleség boszorkány

március 28, 2015 - 00:00

A beszélgetés nagy érdeklődést váltott ki, több mint száz fő zsúfolódott össze a meglehetősen szűkösnek bizonyuló helyszínen. A téma aktualitását az adta, hogy 2015 a fejlesztés európai éve, melynek célja a figyelemfelhívás az EU nemzetközi fejlesztésben vállalt szerepére. Mindhárom meghívott dolgozott már globális segélyszervezeteknél, amelyekhez részben kritikusan viszonyulnak – számos történet hangzott el arról, hogy kellő körültekintés nélkül a jó szándékkal ártani is lehet.