Fanny Bullock Workman, aki 6400 méter magasságból követelt szavazati jogot a nőknek

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Fanny Bullock Workman, aki 6400 méter magasságból követelt szavazati jogot a nőknek

január 08, 2018 - 12:05
Az első amerikai nő, aki a Sorbonne-on előadást tartott.

Fanny Bullock Workman

1912. július végén, a Himalája addig feltáratlan Siachen gleccserénél, 6400 méter magasságban egy fotó készült. A képen látható nő újságot tart a kezében, melynek főcíme: Választójogot a nőknek! 

Fanny gazdag családba született, a nők számára elérhető legjobb iskolákat végezte, sokat utazott. Az utazások házasságkötése után is folytatódtak, kerékpárral bejárták Európát, Észak-Afrikát, Indiát. Az útjaikról írt könyvekben beszámolt arról is, milyen az életük a nőknek, akikkel találkozott. Indiában ismerkedtek meg a hegymásszással, amely szenvedélyükké vált. Az expedíciók során értékes tapasztalatokat szereztek, több tudományos társaság hívta meg őket előadást tartani, munkájukat komoly kitüntetésekkel ismerték el. Fanny volt az első amerikai nő, aki a Sorbonne-on előadást tartott, és a második, akit a Royal Geographical Societymeghívott. Az American Alpine Club egyik alapítója, a Royal Asiatic Society, Club Alpino Italiano, Deutscher und Österreichischer Alpenverein, Club Alpin Francais tagja volt. 

Néhány munkája: 

  • Algerian memories: a bicycle tour over the Atlas to the Sahara;
  • In the ice world of Himálaya, among the peaks and passes of Ladakh, Nubra, Suru, and Baltistan;
  • Peaks and Glaciers of Nun Kun: A Record of Pioneer-Exploration and Mountaineering in the Punjab Himalaya;
  • Two Summers in the Ice-Wilds of Eastern Karakoram: The Exploration of Nineteen Hundred Square Miles of Mountain and Glacier.

Fanny Bullock Workman

Fanny Bullock Workman

Fanny Bullock Workman

Fanny Bullock Workman 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Olympia Brown amerikai lelkész, szüfrazsett (1835–1926)

január 04, 2018 - 22:26

Pionírcsalád lánya, a szülők annyira fontosnak tartották a tanulást, hogy farmjukon iskolát építettek a család és a környék gyerekei számára. Olympia egyetemi jelentkezését több helyről – neme miatt – visszautasították, végül a alapította Mount Holyoke Female Seminary hallgatója lett. Az intézmény vallásos előírásait azonban túl szigorúnak találta, és elriasztotta egyik férfi tanára nyílt szexizmusa is.

Susan B. Anthony amerikai feminista, író (1820–1906)

november 03, 2011 - 17:45

1820. február 15-én született Susan Brownell Anthony, szigorú erkölcsű nyolcgyermekes kvéker családba. A kvékerek vallják, hogy az istennel való kapcsolathoz elég a minden emberben megtalálható “belső fény”. Elítélték a háborúskodást, a rabszolgatartást, a részegességet, és a közösségen belül a nők és férfiak egyforma bánásmódban részesültek.

Az első svéd feminista: Sophia Elisabet Brenner

április 09, 2017 - 21:21

1659-ben született. Az első jelentős svéd írónő, 1693-ban megjelent, a női nem indokolt védelméről szóló írása miatt pedig az első svéd feministaként tartják számon. Kora szokásaitól eltérően rendkívül alapos nevelést kapott, apja elintézte, hogy a stockholmi német fiúiskolában – egyedüli lányként –  tanulhasson. A divatos festő, Elias Brenner felesége lett 1680-ban, házuk az irodalmi és művészeti élet egyik központja volt.