„Történelmet írtunk, nővéreim!" – Tömegtüntetés Peruban a nők elleni erőszak miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

„Történelmet írtunk, nővéreim!" – Tömegtüntetés Peruban a nők elleni erőszak miatt

augusztus 15, 2016 - 00:53
Mintegy 50.000 ember tüntetett a Ni Una Menos nevű feminista közösség felhívására Peruban a nők elleni erőszak ellen 2016. augusztus 13-án.

"Magamnak öltözök, nem neked" - Ni Una Menos felvonulás a nőkkel szembeni erőszak ellen, Peru, 2016. aug. 13. (kép forrása: Municipalidad Provincial de Huaura Facebook-oldala)

Mintegy 50.000 ember tüntetett a Ni Una Menos nevű feminista közösség felhívására Peruban a nők elleni erőszak ellen 2016. augusztus 13-án. A felháborodást a közönyös hatóságok és a bántalmazóknak a közelmúltban kiszabott túl enyhe ítéletek váltották ki.

Például a 26 éves Cindy Contrerast – aki a rendezvény arcává vált – volt partnere egy hotelben a hajánál fogva húzta végig a földön, ám hiába rögzítette a jelenetet a biztonsági kamera, az elkövető csak felfüggesztett büntetést kapott. A bíró a döntést azzal indokolta, hogy a bántalmazó nem akarta a nőt megerőszakolni vagy megölni. („Csak" megverni, fizikailag bántalmazni pedig bőven bocsánatos bűn, ezt tudjuk mi is például Balogh „Vakkomondor" József nevetséges pénzbüntetéséből és abból, ahogyan a szexuális erőszakon való viccelődésért korábban büntetéseket kiszabó az ostorral való asszonyverés imitálásához hozzááll.) „Ha a bíróság nem tiszteli a nők élethez való jogát, ki fogja?" – tette fel a jogos kérdést Contreras. 

A macsó mentalitás elterjedt egész Peruban, különösen vidéken. Férfiak, és még nők is meg vannak róla győződve, hogy az asszonyverés a házasélet elfogadható része – nyilatkozta Diana Daf Collazos nőjogi aktivista. 

A rendezvény keretében erőszakos jeleneteket vittek színre az Igazságügyi Palota lépcsőin, ahol krétával írt üzeneteket is hagytak a tiltakozók. 

Az ország nemrégiben megválasztott elnöke, Pedro Pablo Kuczynski is részt vett a tiltakozó megmozduláson, pár nappal korábbi nyilatkozatában pedig hatékony intézkedések bevezetését ígérte a probléma visszaszorítása érdekében. 

(A kép forrása: Strem Photograpy)

„A bíró azt mondta, voltak kisebb sérülések"; „Azt mondta, ez nem komoly"; „És most ki fog nekem igazságot szolgáltatni?" Több transzparensen álltak példák arra, hogyan bagatellizálják a hatóságok a nők elleni erőszakot – és ez a hozzáállás, , emberéleteket követel. 

(A kép forrása: Raul Rey Fotografia)

Soha többé nem hallgatunk! – írja Facebook-oldalán a fenti kép készítője (Queseasmuyfeliz). 

A tömegfelvonulás az Igazság palotája előtt ért véget. „Történelmet írtunk, nővéreim!" – posztolták szervezők.  

 

 

 

Források:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Az anyákért, akiknek elrabolták a gyerekeit - Dr. Spronz Júlia beszéde (Onebillionrising Budapest)

február 20, 2014 - 17:32

 

Jó sokan vagyunk, ezt örömmel látom, de sajnos jónéhányan fájóan hiányoznak közülünk. Elsősorban is az a hetven nő, aki évente meghal Magyarországon párkapcsolati erőszak miatt. Ez a hetven lehetne kevesebb is: például Amerikában negyven, Németországbn tizennyolc, Spanyolországban csak tizenhat. Mindez azért, mert ott sikerült megtalálni azt a jogi keretet, a beavatkozásnak azt a módját, ahogy csökkenteni lehet ezt a számot.

Szerelemféltés

szeptember 27, 2010 - 06:00

A nők elleni erőszakkal foglalkozók gyakran szembesülnek azzal, hogy ha egy férfi megöli párját vagy feleségét, akkor a média „szerelemféltésből”, „féltékenységből” elkövetett gyilkosságról beszél. Erre a nagyon káros eufemizációra jó példa a szombati Fókusz Plusz adása, amit főműsoridőben, valószínűleg nagyon magas nézettséggel vetítettek, „" címmel.