Márciusban született

Eddig olvastam

Márciusban született

március 01, 2013 - 07:22
Márciusban született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

Márciusban született híres női társadalomformáló és történelmi személyiségek az élet minden területéről.

Március 1. Peggy Langley belga ellenálló 1915 - 2000

alt

Peggy van Lier Dél-Afrikában született belga apától és délafrikai anyától. A család az 1920-as években költözött Belgiumba. Az ország német megszállásakor Peggy csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, a Comet line (Üstökös vonal) egyik tagja lett. A háború egyik legjelentősebb mentőszervezete kb. 1500 emberből állt, akik a lelőtt szövetséges pilótákat a megszállt Európából a Pireneusokon keresztül Spanyolországba menekítették, ahonnan már haza tudtak térni Angliába. A háború után Peggy házasságot kötött a hírszerzésnél dolgozó Jimmy Langleyvel, és Suffolkban könyvesboltot nyitottak. Hősiességéért Peggy Langley megkapta a Member of the Order of the British Empire, a Belgian Croix de Guerre és a Netherlands Resistance Cross kitüntetéseket. 


Március 1. Henriette Davidis német  szakácskönyvíró, író 1801 – 1876

alt

A legismertebb klasszikus német szakácskönyv szerzője. A Praktisches Kochbuch für die gewöhnliche und feinere Küche első kiadása 1844-ben volt, az utolsó (eddig) 2012-ben. Davidis fontosnak tartotta a nők helyzetének javítását. Könyveiben kiállt amellett, hogy minden nő részesüljön alapos oktatásban, tanuljanak szakmát, legyenek képesek megállni saját lábukon. 

Néhány munkája: Beruf der Jungfrau,  Puppenköchin Anna,  Die Hausfrau, Praktisches Kochbuch für die Deutschen in Amerika.


Március 1. Meta von Salis svájci történész, feminista 1885 – 1929

alt

Az első svájci nő, aki doktorátust szerzett. Németországban és Svájcban végezte iskoláit, 1871-től nevelőnőként dolgozott több gazdag családnál Németországban, Angliában és Írországban. 1883-ban felvételt nyert a zürichi egyetemre, ahol filozófiát és történelmet tanult. Doktori értekezését 1887-ben védte meg. Az egyetem után szabadúszó újságíróként dolgozott és aktiv szerepet vállalt a szüfrazsett mozgalomban. Cikkeket írt, előadásokat és beszédeket tartott a női egyenjogúságért. 1904-ben rövid ideig bebörtönözték a bíróság megsértéséért, amikor kiállt két igazságtalanul vádolt nő érdekében. Kiábrándulva a svájci viszonyokból, fokozatosan visszavonult a nyilvánosságtól. Philosoph und Edelmensch címmel könyvet írt Nietzschevel való barátáságról. 


Március 1. Arlene Blum amerikai hegymászó, tudós 1945 

A világ 1978-ban ismerte meg a nevét, amikor vezetésével egy kizárólag nőkből álló expedíció megmászta az Annapurnát, amelyet az egyik legnehezebb és legveszélyesebb csúcsnak tartanak. Az expedícióról Annapurna: A Woman's Place címmel  írt könyvet. Doktori értekezését a Berkeley-n készítette biofizikai kémiából 1971-ben. Oktatott és kutatómunkát végzett a Stanford egyetemen, a Wellesley Collegeban és a Berkeleyn. Több mint 20 expedícióban vett részt a Himaláján, Nepálban és Indiában. Az Alpokot lányával a hátán járta be. 2005-ben jelent meg önéletrajzi kötete Breaking Trail: A Climbing Life címmel. 


Március 2. Olivia Manning brit író, újságíró 1908 - 1980

alt

Fiatalkorának jelentős részét Észak-Írországban töltötte, festészetet tanult, majd Londonba költözött és írással kezdett foglalkozni. Első regénye, amely The Wind Changes címmel jelent meg, Észak-Írországban játszódik. A második világháború kitörése előtt Olivia feleségül ment R.D. “Reggie” Smithhez, a British Council egyik professzorához, akivel Bukarestbe költöztek. Az itt töltött évek tapasztalatai nyomán írta meg leghíresebb művét, a The Balkan Trilogy-t (The Great Fortune, The Spoilt City, Friends and Heroes), később megjelent a folytatás is, The Levant Trilogy címmel. Esszéket, kritikát, történelmi műveket is publikált, 1967-ben kedvenceiről írt könyvet Extraordinary cats címmel. A királynő1976-ban a Commander of the Order of the British Empire címet adományozta neki. 


Március 2. Inez Haynes Irwin (Gillmore) amerikai feminista, író 1873 - 1970

altInez Haynes Bostonban nőtt fel, 1897 és 1900 között a szüfrazsett eszmék központjának tartott Radcliffe College hallgatója volt. Társaival megalapították a Massachusetts College Equal Suffrage Association-t, ebből lett később a National College Equal Suffrage League. 1897-ben házasságot kötött R.H. Gillmore szerkesztővel, néhány évvel később elváltak. Az I. világháború évei alatt második férjével, W.H. Irwinnel Európában éltek, Inez haditudósító volt. A National Women's Party vezetőségi tagjaként The Story of the Woman's Party címmel megírta a párt történetét. Termékeny író volt, regényeket, elbeszéléseket, gyerekkönyveket publikált. Az amerikai nőkről szóló Angels and Amazons: A Hundred Years of American Women című könyve a feminista irodalom egyik alapműve.

Néhány munkája: Maida's Little House; The Last Cartridge; Strange Harvest; Little Miss Redhead; The Poison Cross Mystery; Maida's Little Treasure Hunt; Adventures of Yesterday.


Március 2. japán politikus, feminista 1897 – 2001

alt

Az első nők egyike, akit beválasztottak a japán parlamentbe. Szamuráj gyökerű előkelő családba született, alapos nevelést kapott, a nyugati kulturával is megismertették. Első férjével néhány évig az Egyesült Államokban élt, ahol megismerkedett és barátságot kötött Margaret Sangerrel.  Hazatérte után klinikát nyitott, ahol a családtervezés fontosságát és a születésszabályozás lehetőségeit tanította.  Ez éles ellentétben állt a kormánypolitikával, ezért 1937-ben letartóztatták, klinikáját bezárták. 1946-ban lett parlamenti képviselő, ebben az évben szavazhattak a japán nők először. 1948-ban alapító tagja volt a családtervezéssel foglalkozó japán egyesületnek, amely az International Planned Parenthood Federation tagszervezete. 1974-ig volt képviselő, de 104 éves korában bekövetkezett haláláig tevékenykedett a nők érdekében. 


Március 2. Marija Jurić Zagorka horvát író, drámaíró, újságíró 1873 - 1957 

Az első horvát női újságíró és az egyik legolvasottabb horvát író. Szülei igen fiatalon férjhez kényszerítették, férje jóval idősebb volt nála és durván bánt vele. Kimenekült a házasságból, Zágrábba ment ahol az Obzor című lapnál kezdett dolgozni. Álnéven írt, hogy ne derüljön ki női mivolta. Elbeszéléseket, regényeket és színdarabokat publikált, könyvei a horvát történelemről és női sorsokról szólnak. Gordana című 12 (!) kötetes munkája Mátyás király halálától a mohácsi csatáig tartó időszakkal foglalkozik. 
Néhány munkája: Kneginja iz Petrinjske ulice; Grička vještica; Kći Lotrščaka; Plameni inkvizitori; Vitez slavonske ravni; Mala revolucionarka; Kamen na cesti.


Március 3. Bátorfi Csilla asztaliteniszező 1969

altElső edzője édesapja, Bátorfi István volt, később dolgozott Berczik Zoltánnal és Chikán Istvánnal is. A legeredményesebb magyar asztaliteniszezők közé tartozik, 20 évig volt a világ élvonalában. Sokszoros országos bajnok, kétszeres ifjúsági Európa bajnok, kétszeres Európa Top 12 győztes, Európa bajnok 1988-ban (páros), 1990-ben (csapatban és párosban), 1994-ben (női és vegyespáros), 2000-ben (csapat és páros), világbajnokságon háromszor harmadik a csapattal, olimpiai negyedik helyezett Tóth Krisztinával párosban. 12 évet töltött a Bundesligában, a Langweid csapatánál, ahol utcát is elneveztek róla. Az aktiv versenyzés befejeztével Olaszországban edzősködik. 


alt

Március 3. Jackie Joyner-Kersee amerikai sportoló 1962

A Sports Illustrated szerint a XX. század legnagyobb női atlétája. 

Az 1984-es olimpián  Los Angelesben ezüstérmes hétpróbában. 1988-ban Szöulban olimpiai aranyérmes hétpróbában és távolugrásban is. Itt állította fel hétpróbában 7291 pontos világrekordját, amit a mai napig nem tudtak túlszárnyalni. Az 1992-es  olimpián Barcelonában aranyérmes hétpróbában, bronzérmes távolugrásban. 1996-ban az atlantai olimpián bronzérmes távolugrásban, hétpróbában sérülés miatt nem tudott versenyezni. Világbajnokságokon aranyérmes hétpróbában és távolugrásban 1987-ben, aranyérmes távolugrásban 1991-ben, aranyérmes hétpróbában 1993-ban. 


Március 3. Menaka Thakkar indiai/kanadai táncos, koreográfus, tanár 1942

alt

Bombayben született, négyéves korában kezdte a klasszikus indiai táncok tanulását, művészi pályafutása 1963-ban kezdődött. 1972-ben Kanadába utazott testvérét meglátogatni és bemutatni India klasszikus táncművészetét. Olyan lelkes fogadtatásban részesült, hogy véglegesen letelepedett, de rendszeresen visszajár Indiába fellépni. 1972-ben létrehozta Nrtyakala: The Canadian Academy of Indian Dance elnevezéssel Kanada első indiai táncot tanító iskoláját. 1984-ben megalapította Torontoban a Menaka Thakkar Dance Companyt, amelynek a művészeti vezetője, koreográfusa, táncosa. A társulat beutazta az egész világot, mindenhol hatalmas sikert aratva. Munkája elismeréseként több kanadai és külföldi kitüntetést kapott, mint az Indo-Canada Chamber of Commerce President's Award; Toronto Arts Award for Performing Arts; Walter Carsen Prize for Excellence in the Performing Arts. A York University tiszteletbeli doktorárá avatta. 


Március 3. Izabela Czartoryska lengyel műgyűjtő, író 1746 – 1835 

Az első lengyel múzeum, a Muzeum Czartoryskich létrehozója arisztokrata családból származott. Széleskorű műveltséggel rendelkezett,  érdekelte az irodalom, képzőművészet, filozófia, természettudományok és a politika is. 1772-ben párizsi tartózkodása idején ismeretséget kötött Benjamin Franklinnel,  Jean-Jacques Rousseauval és Voltairerel.  Férjével, Adam Kazimierz Czartoryski herceggel együtt Puławachban lévő kastélyukat a hazai és nemzetközi szellemi elit találkozóhelyévé tette. A Stronnictwem Patriotycznym (Patrióta párt) tagja volt, hat gyerekét is hazafias szellemben nevelte. 1805-ben Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów, 1818-ban Pielgrzym w Dobromilu, czyli nauki wiejskie címmel jelent meg kötete.


Március 4. Marguerite Taos Amrouche algériai (kabil) író és énekes 1913 – 1976

altÉletcéljának tekintette népe kulturális örökségének megőrzését. Berber dalokat, verseket és meséket gyűjtött és fordított franciára. Tehetséges énekes volt, európai turnéja is nagy sikert aratott. Önéletrajzi ihletésű regénye, a Jacinthe Noire (Fekete jácint) az első regény, amit algériai nő írt és publikált. További művei: La Grain magique, Rue des tambourins, L’amant imaginaire.


 Március 4. Hunyady Emese gyorskorcsolyázó 1966

altHat egymást követő olimpián versenyzett. A szarajevói téli olimpián indult először, akkor még magyar színekben, majd Bécsbe költözött és Calgaryban már mint osztrák versenyző volt jelen. Harmadik olimpiáján Albertville-ben négy számban indult, 3000 méteren bronzérmes lett. 1994-ben Lillehammer-ben 1500 méteren arany, 3000 méteren ezüstérmet nyert. Naganóban egy negyedik és egy ötödik helyre futotta, Salt Lake Cityben, ahol egy komoly térdműtétet követően indult, 9. lett. Európa és világbajnokságokon három bronz, három ezüst és három aranyérmet szerzett. 


Március 4.  amerikai orvos 1847 - 1931

alt

Pennsylvaniai kvéker családba született, ahol fontosnak tartották és támogatták a lányok tanulását. A   hallgatója volt, 1871-ben szerezte meg orvosi diplomáját. A Pennsylvania Hospitalben az első nők között volt, akik a férfiakkal együtt jártak szakmai gyakorlatra. Napirenden volt, hogy a férfihallgatók gúnyolták, megdobálták, kikergették az épületből a nőket. 1872-ben Franciaországba ment nőgyógyászatot tanulni. Hazatérte után a Women’s Hospitalban dolgozott és tanított a Woman's Medical College-ban.  Komoly része volt a nővérképzés színvonalának emelésében. 1888-ban Philadelphia szegénynegyedében létrehozta az ország első ambuláns nőgyógyászati rendelőjét.


Március 4. Rebecca Gratz filantróp 1781 – 1869 

Philadelphiában született, gazdag, nagy tiszteletnek örvendő zsidó családba. Egész életét annak szentelte, hogy szerencsétlen sorsú nőkön, gyerekeken segítsen. 20 évesen hozta létre a Female Association for the Relief of Women and Children of Reduced Circumstances egyesületet, amely a háború alatt tönkrement nőket gyámolította. 1815-ben alapítója és több mint 40 éven át ügyvezetője  volt a Philadelphia Orphan Asylum-nak, amely felekezetre való tekintet nélkül fogadott be árvagyerekeket. 1819-ben zsidó nők segítésére megalapította a Female Hebrew Benevolent Society-t, 1855-ben pedig a Jewish Foster Home and Orphan Asylum-ot. Mindezen tevékenysége mellett ő nevelte fel nővére árván maradt 9 gyerekét.  A The Century Magazine 1882-ben megjelent cikke szerint róla mintázta Walter Scott Ivanhoe című regényének női főszereplőjét. 


Március 5. Vera Pless amerikai matematikus 1931

altOrosz emigránsok Amerikában született gyermeke, a chicagoi egyetemen tanult, doktori címét 1957-ben Northwesternben szerezte. Tíz évig a légierő kutatólaboratóriumában dolgozott, majd néhány évet a MAC programmal. 1975-ben kapta professzori kinevezését a chicagoi egyetem matematika, statisztika és számítógéptudományi tanszékére. Száznál több publikációja jelent meg, leghíresebb könyve az An Introduction to the Theory of Error-Correcting Codes


Március 5. Leslie Marmon Silko amerikai költő, író 1948 

altAz első amerikai őslakos nőíró a pueblo indiánok rezervátumában nőtt fel, ahol még matriarchális hagyományok élnek. A Laguna Woman című verseskötetével jelentkezett, híressé a Ceremony című, 1977-ben publikált regénye tette. Storyteller című művében a költészet, képzelet, valóság, legenda és fényképek ötvözésével meséli el családja történetét. 

Néhány munkája: Almanac of the Dead; Gardens in the Dunes; Western Stories; Sacred Water: Narratives and Pictures; Rain; Love poem and Slim Canyon; Oceanstory; The Turquoise Ledge: A Memoir; Yellow Woman and a Beauty of the Spirit: Essays on Native American Life Today. 


Március 5. Ella Mensch német író, újságíró, tanár, feminista 1859 - 1935

alt

Pedagóguscsaládból származott, 1879-ben Berlinben szerzett tanítói oklevelet. Ezután Zürichbe ment, ahol – valószínűleg első nőként a világon – német nyelvet és irodalmat, teológiát, valamint filozófiát hallgatott az egyetemen, 1883-ban végzett. A Darmstädter Tageblatt című újságnál helyezkedett el és közben doktori disszertációján dolgozott, amelyet 1886-ban védett meg Zürichben. 1890-től alapító tagja és sokáig elnöke volt a német tanárnők egyesületének. 1893-ban jelent meg első nőkérdéssel foglalkozó cikke. 1904-től a Frauen-Rundschau című lap szerkesztője volt. Tagja volt a Deutscher Frauenverein Reform egyesületnek, 1904-ben ő volt a német delegáció szónoka a berlini nemzetközi nőkongresszuson. Első regénye Der Geopferte címen 1902-ben jelent meg. 

Néhány munkája: Die Frau in der modernen Litteratur. Ein Beitrag zur Geschichte der Gefühle; Bilderstürmer in der Berliner Frauenbewegung; Gefährliche Straßen; Seele im Gefängnis.


Március 5. Lehel Mária festőművész 1889 – 1972 

A posztimpresszionizmus egyik jelentős képviselője 1906 és 1914 között Nagybányán, későb Párizsban tanult. 1911-ben a Nyolcak kiállításának egyik résztvevője volt. 1924-ben Párizsba költözött, de többször hazalátogatott, 1946-tól véglegesen Olaszországban telepedett le.  Kiállításai voltak Párizsban, Budapesten, Genovaban. Milánóban, Rómában. Festményei megtalálhatók a jászberényi Hamza múzeumban, a Nemzeti Galériában, több olasz múzeumban. Nyolcvanadik születésnapja tiszteletére 1969-ben gyűjteményes kiállítása volt Budapesten a Kulturális Kapcsolatok Intézete és a Magyarok Világszövetsége rendezésében.


Március 6. Victoria Benedictsson svéd író, feminista 1850 - 1888

altA napjainkban egyik legjelentősebbnek tartott XIX. századi írónőnek Ernst Ahlgren álnév alatt jelent meg több regénye, novellája, színdarabja. Műveiben a korabeli nők életére fókuszált, a családban és a társadalomban egyaránt kiszolgáltatott helyzetükre. Naplója, Stora boken (A nagy könyv) és több más műve halála után jelent meg. Magánélete zaklatott volt, fiatalon férjhez ment egy nála majdnem harminc évvel idősebb, ötgyerekes özvegyemberhez. Victoria megismerkedett Európa legjelentősebbnek tartott kritikusával, Georg Brandes-szal, és beleszeretett. A kapcsolat Victoria öngyilkossággal végződött. Néhány műve: Pengar (Pénz), Fru Marianne (Marianne asszony), Úr mörkret (A sötétségből).


Március 6. Valentyina Tyereskova szovjet űrhajós 1937

altA világ első női űrhajósát többszáz közül választották ki. A követelmények a következők voltak: 30 évesnél fiatalabb, 170 centinél alacsonyabb, 70 kilónál nem több, fitt, gyakorlott ejtőernyős.  Mivel a Vosztok-3 űrhajó teljesen automatizált volt, pilótatudásra nem volt szükség. A jelentkezők közül végül öten kerültek be a hathónapos kiképzésre, melynek végén Valentyinát találtak a legalkalmasabbnak. Az űrhajót 1963. június 16-án indították, 3 napot töltött a világűrben miközben 48-szor kerülte meg a földet. A kiszivárgott pletykák szerint a férfi kollegák ellenezték a nők kiképzését, talán ezért telt el több, mint húsz év a következő női űrhajós útjáig. 


Március 6. Elizabeth Barrett Browning angol költő 1806 – 1861

alt

A viktoriánus kor egyik legjelentősebb, napjainkban is népszerű költője nyolcéves korában a görög és latin  mitológiával foglalkozott, tíz volt, amikor The Battle of Marathon címmel írt elbeszélő költeményt, 12 évesen anyanyelvén kívül görög, latin, héber nyelven olvasott. 1825-től publikált különböző folyóiratokban, a következő évben már önálló kötete is megjelent. 1845-ben ismerkedett meg Robert Browning költővel, házasságkötésük után Firenzében telepedtek le. Ez a szerelem ihlette a magyarul Portugál szonettek címmel megjelent, 44 versből álló kötetét.

Néhány munkája: An Essay on Mind, with Other Poems; The Seraphim, and Other Poems; The Cry of the Children; Hiram Powers' Greek Slave; Casa Guidi Windows; Aurora Leigh; Poems Before Congress; Last Poems.


Március 6. Marianne Beth osztrák ügyvéd, feminista 1889 - 1984 

Az első osztrák nő, aki jogi doktorátust szerzett. Marianne Weisl bécsi zsidó család lánya, 17 évesen kötött házasságot Karl Beth teológussal és áttért a protestáns hitre. Ügyvéd apja példáját követve jogot akart tanulni, de a bécsi egyetem jogi kara nem vett fel nőket, ezért orientalisztikát hallgatott. 1919-től nők is lehettek joghallgatók, így ott folytatta tanulmányait, 1921-ben védte meg doktori disszertációját. Végzés után az egyetemen tanársegédi állást  kapott, 1928-től ügyvédi praxist is folytatott. Gyakran írt nőjogi témákról, egyik alapítója volt az Österreichischen Frauenorganisation-nak (osztrák nőszervezet), és kézikönyvet írt Das Recht der Frau (A nők jogai) címmel. A nácik hatalomrajutásakor törölték az ügyvédi kamarából és elbocsátották az egyetemről. Férjével 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a portlandi Reed College tanára volt. 


Március 7. Janet Guthrie amerikai autóversenyző 1938

altAz első nő, aki indulhatott a híres Indianapolis 500 autóversenyen, és az egyetlen nő, aki versenyzett a Daytona 500-on. Kocsijait sajátmaga építette és szervizelte. Fizikus végzettségű, kutató- és fejlesztőmérnökként az Apolló programban dolgozott. Versenyzői pályafutása befejezése után sisakját és versenyöltözetét a Smithsonian Intézetben állították ki. 


Március 7. Matilde Serao olasz újságíró, író 1856 - 1927

altGörög anyától, olasz apától született. Nápolyban nőtt fel, első elbeszéléseiben tanítőnői tapasztalatairól írt. A nápolyi életről, emberekről megjelent cikkei hihetetlenül népszerűek voltak. Férjével több újságot alapítottak:  Corriere di Roma, Corriere di Napoli és az  Il Mattino, utóbbi a mai napig népszerű. Újságírói munkája mellett elbeszéléseket, regényeket publikált, több, mint 40 kötete jelent meg. 

Néhány műve: Il ventre di Napoli; L'infedele;  Il paese di cuccagna: Romanzo napoletano;  Lu Munaciello e il segreto del mago;  Storia di due anime;  Il ventre di Napoli (I grandi romanzi). Magyarul 1920-ban Bocsánat című regénye jelent meg.


Március 7. Olga Ladizsenszkaja orosz matematikus 1922 - 2004

alt

Kologrivban született, családjában több matematikus volt. Apja politikai okok miatt börtönbe került, ezért nem vették fel a leningrádi egyetemre, tanárképző főiskolát végzett. A háború alatt matematikát tanított egy középiskolában. 1943-ban a moszkvai egyetem hallgatója lett, ahol 1947-ben diplomázott. Doktori értekezését már Leningrádban nyújtotta be és védte meg 1949-ben. Ugyanettől az évtől az egyetem oktatója, később a Tudományos Akadémia Matematikai Intézetének kutatója lett, 1962-ben az intézet vezetőjévé nevezték ki. A parciális differenciálegyenletekkel  kapcsolatos munkái nemzetközileg ismertté tették, egyetemek, tudományos akadémiák választották díszdoktorrá. 


Március 7. Somló Sári szobrász, író, költő 1886 – 1970 

Aradon született színészcsaládból, 1893-ban költöztek Budapestre. Az Iparművészeti iskolába járt, ahol végzés után 1912-ben tanársegéd lett. 1908-ban a párizsi Exposition des Arts Décoratifs kiállításon Filozófia című szobra nagydíjat kapott. Portrékat, kisplasztikákat és síremlékeket  készített, többek között Vajda Jánosét és Tartsay Vilmosét. Katona József mellszobra ma a Színháztörténeti Múzeumban található. A Magyar Képzőművésznők Országos Egyesületének titkára, majd 1922-1948 között elnöke volt. Több kötet elbeszélést és verset is publikált. 
Néhány munkája: Költemények; Hallali vadásztörténetek;  Szent Miklós; A mélységből kiáltok… .


Március 8. Charlotte Whitton  kanadai politikus, feminista 1896 - 1975

altAz 1920-as években szociális munkásként dolgozott, komoly erőfeszítéseket tett a fiatalkorú bevándorlók és az elhanyagolt gyerekek helyzetének javításáért. Kezdeményezője volt a Canadian Council on Child Welfare létrehozásának. Remek szónok volt, Amerikaszerte a szociális rendezvények keresett előadója. 1951-ben Ottawa polgármesterévé választották, ő volt az első nő, aki ezt a beosztást nagyvárosban elérte. Híres volt szenvedélyességéről és gyakran éles nyelvéről, különösen a férfikollégákkal szemben. Gyakran idézett mondása: “A nőknek kétszer olyan jól kell teljesíteniük, mint a férfiaknak ahhoz, hogy legalább fele olyan jónak ismerjék el őket. Szerencsére, ez nem nehéz.” 


Március 8. Lidia Paszternák orosz biokémikus, költő, fordító 1902 – 1989

altMoszkvában született, anyja elismert zongoraművész, apja híres festő, egyik bátyja, Borisz,  a később világhírűvé lett költő és író. 1921-ben a szülők két lányukkal Berlinbe költöztek. Lidia Moszkvában orvosegyetemre járt, a berlini egyetemen kémiát, fizikát hallgatott, 1926-ban doktorált kémiából. 1928-ban állást kapott a Deutsche Forschungsanstalt für Psychiatrie  Kaiser Wilhelm Institute-ban, ahol a híres amerikai vendégprofesszor, I.H. Page csapatában dolgozott, több közös publikációjuk jelent meg. Hitler hatalomrajutása után a csoport feloszlott, Lidiának ismét menekülnie kellett.  Angliába ment, ahol házasságot kötött E. Slater psziciárterrel, akinek segítségével szüleit és nővére családját is kimenekítették Németországból. Négy gyerekük született, Lidia nem tudta folytatni tudományos munkáját. Házassága is felbomlott, megélhetést kellett keresnie. Oxfordban telepedett le, haláláig ott élt. Fiatal korától kezdve írt verseket, oroszul, angolul és németül publikált, bátyja és más orosz költők verseit fordította.


Március 8. Lidia Szkoblikova orosz gyorskorcsolyázó 1939

alt

Az első versenyző, aki egy téli olimpián négy egyéni aranyérmet nyert. 1960-ban Squaw Valleyben  rendezték a téli olimpiát, ez volt az első, amelyen női gyorskorcsolyázók is indulhattak. Szkoblikovának is ez volt az első olimpiája, 1500 és 3000 méteren indult, mindkettőt megnyerte. 1963-ban a világbajnokságon 500, 1000, 1500 és 3000 méteren indult, mindegyiken ő lett a bajnok. 1964-ben Innsbruckban a téli olimpián is  mind a négy versenyszámban elindult, mindegyiken győzött. Két hét múlva a világbajnokságon ismételt, szintén négy aranyérmet nyert. Több világrekord is fűződik a nevéhez. Visszavonulása után befejezte egyetemi tanulmányait, történettudományból doktorált. Edzője volt az orosz korcsolyaválogatottnak, 12 évig pedig az orosz korcsolyaszövetség elnöki tisztét töltötte be. 1996-ben beválasztották az International Women's Sports Hall of Fame tagjai közé.  


Március 9. Dömölky Lídia vívó 1936

1alt955-ben a római világbajnokságon szenzációs vívással egyéniben és a csapattal is aranyérmet szerzett. Még kétszer nyert a válogatottal világbajnokságot (1959 Budapest, 1967 Montreal). Rómában (1960) ezüstérmes a tőrcsapattal. 1964-ben Tokióban a női tőrcsapat tagjaként olimpiai bajnok. A tőrcsapat Mexikóvárosban (1968) ismét ezüstérmet nyer. Számos világversenyen állt a dobogó második és harmadik fokán. Hétszeres egyéni magyar bajnok. Visszavonulása után női gimnasztikus testképzéssel foglalkozik, szakmai folyóiratokban publikál. Könyvei (tsz. Berczik Sára) :A nő harmóniája, A gyermek harmóniája, Mozgásfejlesztő és tartásjavító gimnasztika. 


Március 9. Keri Hulme újzélandi író, költő 1947

altAngol, skót és maori ősök leszármazottja. Korai versei és elbeszélései iskolai magazinokban jelentek meg, Hooks and Feelers című novellájával elnyerte a Katherine Mansfield Memorial Award-ot. Hatalmas sikerrel 1982-ben jelent meg The Bone People című regénye, mely 1984-ben megkapta a New Zealand Book Award-ot és a Pegasus Award for Maori Literature díjat, 1985-ben pedig  a Booker Prize-t. 

Néhány műve: The Silence Between; Te Kainau / The Windeater; Strands; Homeplaces: Three Coasts of the South Island of New Zealand  (fényképek:  Robin Morrison).


Március 9. Natalja Pogonyina orosz sakkozó 1985 

alt

A jelenlegi olimpiai bajnokot ötéves korában nagyapja tanította meg sakkozni, később általános iskolája csapatának erőssége lett. Első fontos győzelme1998-ban volt, megnyerte a l4 éven aluli lányok bajnokságát.  Azóta töretlenül fejlődik, háromszor nyert a lányok Európa-bajnokságán, bronzérmes volt a Junior Világbajnokságon. 2008-ban holtversenyben első volt a Sakk  Egyetemi Világbajnokságon. 2004-ben lett nagymester,  attól az évtől tagja az orosz sakkválogatottnak. 2012-ben Isztambulban, 2014-ben Tromsöben a sakkolimpián az aranyérmes csapat tagja volt. 


Március 10. Elizabeth Stephansen norvég matematikus 1872 – 1961

alt

Az első norvég nő, aki doktori fokozatot szerzett. A bergeni Katedralskole elvégzése után Zürichbe ment, ahol az Eidgenössische Polytechnikum matematikus hallgatója volt, 1896-ban diplomázott. Végzése után hazatért és egykori középiskolájának a tanára lett, ideiglenes szerződéssel, nők ugyanis nem kaphattak végleges tanári kinevezést. A tanítás mellett dolgozni kezdett doktori disszertációján a parciális differenciálegyenletek témában. Téziseit Über Partielle Differentialgleichungen vierter Ordung die ein intermediäres Integral besitzen címmel nyújtotta be és még ugyanabban az évben sikeresen megvédte a zürichi egyetemen. Hazatérése után az Olaf Berg lányiskolában tanyított, majd 1906-ban tanársegédi állást kapott a Norges Landbrukshøyskole-ban (Mezőgazdasági Főiskola), 1921-ben rendes tanárrá nevezték ki. Folytatta matematikai kutatásait, több publikációja jelent meg. 1931-ben vonult nyugdíjba. 


Március 10. Shannon Miller amerikai tornász 1977

altAz amerikai torna történetében - akár nő, akár férfi - a legtöbb érmet szerző tornász. 59 érmet nyert nemzetközi és 49-et hazai versenyeken, ezeknek több, mint a fele arany. Hét olimpiai érme van: 1992-ben Barcelonában két ezüst és három bronzérmet szerzett, 1996-ban Atlantában csapatban és gerendán aranyérmes. Ez volt az első alkalom, hogy amerikaiak tornában csapatversenyen és gerendán nyertek.  Világbajnokságokon kilenc érmet gyűjtött, 5 arany, 3 ezüst és 1 bronz. Az első amerikai, aki két egymást követő évben (1993, 1994) összetett bajnokságot nyert és akit kétszer választottak be az US Olympic Hall of Fame-be. 


Március 10. Anna Hyatt Huntington amerikai szobrász 1876 - 1973

A XX. század elejének legnépszerűbb szobrásza gyerekkorában kezdett mintázni. Később hegedűművésznek készült, 19 éves korában döntött végleg a szobrászat mellett. Bostonban Henry Hudson Kitson volt a mestere, első önálló kiállításán a Boston Arts Clubban 40 állatszobrot mutatott be volt. Tanulmányait New Yorkban az Art Students League-ban folytatta. 1907-ben Európába utazott, munkái ott is hamar népszerűek lettek. Férjével húsz múzeumot, több állatrezervátumot alapított, kezdő művészeket támogatott. Nevéhez fűződik a Brookgreen Gardens, Amerika első szoborparkjának létrehozása. 


Március 11. Eugenia De Reus-Ianculescu román tanár, író, újságíró, feminista 1865-1938

altKorán megismerkedett a feminista eszmékkel, fontosnak tartotta a nők tanulását, jogaik elismertetését, előadásokat tartott, cikkeket írt a témában. 1911-ben alapítója és elnöke lett a Societatea Emanciparea Femeii-nek (egyesület a női emancipációért). Nemsokára nevüket Societatea Drepturile Femeii-re változtatták (egyesület a nők jogaiért). 1912-től újságot is alapítottak Drepturile femeii címen, amelyben ismert előadók, egyetemi tanárok, politikusok is megszólaltak, fő céljuk a női választójog kivívása volt. Képviseltették magukat 1913-ban a magyarországi nemzetközi Nőkongresszuson is. Eugenia De Reus-Ianculescut tagja volt a Consiliului National al Femeilor Române (román nemzeti nőszövetség) vezetőségének is. 


Március 11. Miss Arizona Rozsnyai Sándorné  előadóművész 1896 – 1945

alt

Színiiskolai növendék korában kezdett játszani az Újpesti Színházban. Összeházasodott Rozsnyai Sándor karmesterrel, létrehozták az Arizona Trupp társulatot amivel külföldön turnéztak. 1932-ben a Nagymező utcában megnyitották az Arizona mulatót. Az igényesen, modern felszerelésekkel kialakított helyen látványos revüket mutattak be, rövid idő alatt népszerűek lettek. A magyarok mellett a világ minden részéből idelátogató hírességek is látogatták. A háború kitörése után Miss Arizona nem volt hajlandó elválni zsidó férjétől. 1945 januárjában  a nyilasok mindekettőjüket elhurcolták és megölték.  


Március 12. Kiss Manyi színész 1911 - 1971

altA magyar színészet egyik legszínesebb, legsokoldalúbb művésze. Bilicsi Tivadar így emlékezett rá: "Kiss Manyi született komédiás volt, a szó nemes értelmében. De a komikumán keresztül helyenként olyan elementáris erővel tört át tragikai tehetsége, hogy egyik pillanatról a másikra némult el a nevetés, helyet adva a drámai hatásnak. Valami rejtélyes magnetizmus sugárzott a lényéből, ami vonzotta az embereket, férfiakat, nőket egyaránt. Mindenki, aki a közelébe jutott, pillanatok alatt a bűvkörébe került, a barátja, de legalábbis a bámulója lett. Ez a vonzerő hatott a közönségre is olyan ellenállhatatlanul, ez a veleszületett tulajdonság tette olyan utánozhatatlanná színészi képességét is."


Március 12. Alice Tegnér svéd zeneszerző, költő 1864 - 1943

altSandström hajóskapitány lánya korán kezdett zongorázni tanulni. A stockholmi Högre lärarinneseminariet elvégzése után zenetanárként dolgozott és a Djursholms templom kántora volt. 1885-ben házasságot kötött Jakob Tegnér ügyvéddel. Gyermekdalok komponálásával lett népszerű zeneszerző, kamarazenét, kórusműveket, templomi zenét is írt. Háromkötetes gyerekdal gyűjteménye  Sjung med oss, mamma!, zsoltároskönyve Nu ska vi sjunga címmel jelent meg.


Március 12. Jane Delano amerikai ápolónő 1862 - 1919

alt

New Yorkban a Bellevue Hospital School of Nursing-ben végzett 1886-ban. Egy floridai kórházban kezdett dolgozni, ahol hamarosan felfigyeltek arra, hogy a szakmai hozzáértésen kívül remek szervezőkészséggel is rendelkezik. Pár évvel később Philadelphiában az egyetem klinikáján kapott főnővéri kinevezést. 1898-ban az amerikai Vöröskereszt New York-i részlegének a titkára lett, 1902-től a Bellevue Hospital nővérképző intézetének igazgatója volt, 1909-ig, amikor megbízták a United States Army Nurse Corps felügyeletével. Az első világháború idején ő szervezte és irányította több mint húszezer nővér betanítását és szolgálatba  állítását.


Március 13. Németh Mária operaénekes 1897 - 1967

altA budapesti Zeneakadémián, majd Nápolyban tanult. Első fellépése a Városi Színházban volt, 1923-tól a budapesti Operaház tagja, majd 1924-ben bécsi Staatsoperhez szerződött. Hihetetlen nagyterjedelmű, tiszta szopránja felkeltette a neves operaházak és a közönség érdeklődését egyaránt, rengeteget vendégszerepelt. Fellépett Párizsban, Londonban, Milánóban. 1924-ben Rákosi Jenő díjat kapott, 1929-ben a svéd király a Pro litteris et artibus érdemrend aranykeresztjével tüntette ki.


Március 13. Lizzy Ansingh holland festő, író 1875 - 1959

altAz  Amsterdamse Joffers néven ismert posztimpresszionista festőnők csoportjához tartozott. Nagyapja, anyja, nagynénje szintén festő volt, Lizzyt az utóbbi, Therese Schwartze tanította rajzolni. Az amszterdami Rijksacademie van Beeldende Kunsten-ben végzett 1897-ben. Jónevű portréfestő lett, de igazán híressé babákról készített képei tették. Verseket, elbeszéléseket és két gyerekkönyvet is publikált.


Március 13. Olympe Audouard francia író, feminista 1832 – 1890

alt

Marseilleban született, 1850-ben házasodott össze egy ügyvéddel. A házasság férj gyakori hűtlensége miatt tönkrement, de a korabeli törvények miatt csak 30 évvel később tudtak elválni. Olympe Párizsba költözött, ahol megismerkedett korának művészvilágával. Alapítója volt a Le Papillon és a Cosmopolitan Magazine című lapoknak, publikációi visszatérő témája volt a nők elnyomott helyzete, joguk megszerzése ahhoz, hogy választók és választhatók legyenek. Sokat utazott, 1868-69-ben Amerikában volt sikeres előadókörútja. 

Néhány munkája: À travers l'Amérique ; le Far-West; Les mystères du sérail et des harems turcs; lois, mœurs, usages, anecdotes; La Femme-Homme. Mariage - adultere – divorce; Silhouettes parisiennes; Voyage au pays des boyards; étude sur la Russie actuelle. 


Március 14. Emily Murphy kanadai író, feminista 1868 - 1933

alt

A nőjogi aktivista csoport, a Famous Five (híres ötös ) egyik tagja (a többiek: Henrietta Muir Edwards, Nellie McClung, Louise McKinney, Irene Parlby). Az első békebíró nemcsak Kanadában, de a brit birodalomban is. A bíróságon első munkanapján egy ügyvéd tiltakozást jelentett be, mivel a nők – az érvényes törvények szerint – nem jogi személyek. A tiltakozást felülbírálása után Alberta állam legfelsőbb bírósága 1917-ben törvénybe foglalta, hogy a nők Alberta államban személyek. Emily ezek után indulni szeretett volna a szenátusi választáson, de Robert Borden miniszterelnök visszautasította jelölését, a jólismert okra hivatkozva – a nők nem személyek. A Famous Five és társaik 1929-ben érték el, hogy törvénybe foglalták a nők jogi személyiségének elismerését.  


Március 14. Abigail Becker kanadai hős 1830 - 1905

altAbigail Jackson 18 éves korában feleségül ment Jeremiah Becker prémvadászhoz, akivel az Erie tó Long Point félszigetén éltek. 1854 novemberében, a gyakori viharok egyikén a Conductor nevű hajó, hét emberrel a fedélzetén, zátonyra futott. Abigail segítségével valamennyien megmenekültek. A bátor tettnek híre ment, a környék tengerészei és kereskedői elismerésük jeléül gyűjtést rendeztek. A Royal Humane Society bronz-, a New York Lifesaving Benevolent Association aranyéremmel tüntette ki. Viktória királynő levélben gratulált, melyhez 30 fontot is mellékelt. Életéről The story of Abigail Becker címmel R. Calvert írt könyvet.


Március 14. Antonyina  Szofronova orosz festő 1892-1966

Droskovóban született, Kievben kereskedelmi iskolába járt, aminek elvégzése után 1909-ben  Moszkvába ment, ahol az F. Rerberg művészképzőben tanult. 1913 és 1917 között I. Maskov rajz- és festőstúdióját látogatta. A Káró Bubi társaság kiállításán szerepelt először a nyilvánosság előtt konstruktivista műveivel. 1919 és 1921 között általános- és középiskolákban tanított rajzot és festészetet, plakátokat és könyvborítókat tervezett.  Non-figurativ képei a moszkvai kiállítások népszerű darabjai voltak. Nemzetközi műkereskedők is érdeklődtek művei iránt, melyek a világ számos jelentős múzeumában megtalálhatók. 


Március 15. német feminista 1868 - 1943

Taltehetős családjában gondot fordítottak neveltetésére és iskoláztatására. Egy szegények számára létesített iskolában tanított, majd megalapította saját varróiskoláját. Apja halála után örökségét egy dolgozó nők számára nyitott étteremre, gyermekek napközijére és egy reformiskolára fordította. Történelmet, politikatudományt és közgazdaságot tanult Berlinben és Münchenben, de csak mint vendég – rendes hallgatónak nem fogadták el. Munka- és élettársával, Anita Augspurggal együtt beutazták Európát, mindenhol kapcsolatba léptek a nők választójogáért, az egyenlőségért küzdő szervezetekkel, megpróbálták elérni a prostitúció betiltását és a nőkereskedelem megállítását. Hitler hatalomra jutása után Zürichbe költöztek, ahol barátaik támogatására szorultak.


Március 15. Ruth Bader Ginsburg amerikai jogász 1933

alt1972-ben ő volt az első nő, akit kineveztek a Columbia University professzorának. 1992-ben Clinton elnök javaslatára a legfelsőbb bíróság tagja lett. Egész életében a nőjogok elkötelezett támogatója volt, nevéhez fűződik az ACLU (American Civil Liberties Union) Women's Rights Project elindítása. Pályafutása alatt számtalan nemi alapú diszkriminációs ügyben hozott precedens értékű döntést. 


Március 15. Marie Juchacz német politikus 1879 - 1956

alt

Az első nő, aki a Reichstagban felszólalt. Iparoscsaládból származott, 14 éves korában abba kellett hagynia az iskolát. Volt cseléd, gyári munkás, elmegyógyintézeti ápoló, megtanult varrni. 1908-ban az első nők között volt, akik beléptek a szociáldemokrata pártba. Gyorsan kiderült, hogy jó szónok, frappáns vitázó, megválasztották a párt felső-rajnai tartományi titkárává.  1917-ben beválasztották a párt végrehajtó bizottságába, ugyanazon évben a Die Gleichheit című lap szerkesztője lett. 1919-ben, az első választáson, ahol nők is szavazhattak, az SPD parlamenti képviselője lett, egészen 1933-ig.  Hitler hatalomra kerülésekor emigrációba kényszerült, Franciaországban, majd az Egyesült Államokban élt, 1949-ben tért haza.  


Március 16. Caroline Lucretia Herschel német születésű brit csillagász 1750 - 1848 

altAngliában élt testvérével, Williammal, aki III.György király udvari csillagásza volt. Caroline megtanulta a számítások elvégzését, a csillagok katalogizálását, a műszerek kezelését, és hamarosan saját megfigyeléseket tett. 1783-ban három új csillagködöt talált, 1786 és 1797 között nyolc üstököst fedezett fel. 1798-ban a Royal Society adta ki a Flamsteed féle katalógushoz készített korrekcióit. Bátyja halála után hazatért Hannoverbe, de munkáját tovább folytatta. A Royal Astronomical Society aranyérmét kapta meg 1828-ban, 78 éves korában. A Royal Astronomical Society 1835-ben, a Royal Irish Academy 1838-ban tiszteletbeli tagjává választotta, a porosz király 1846-ban a tudományos tevékenységért járó aranyéremmel tüntette ki.  


Március 16. Aspazija (Elza Rozenberga Pliekšāne) lett író, költő, feminista 1865 - 1943

altJómódú falusi család lánya, korán kezdett verseket írni. Éretttségi előtt kimaradt a középiskolából, 1886-ban feleségül ment V.M. Valtershez, aki ezzel minden vagyona felett rendelkezett, azt egy év alatt eljátszotta és eltűnt. A következő évben jelent meg először az Aspazija név egy vers alatt, és hamar ismert lett. Versek, újságcikkek, szindarabok szerzője, az ébredező feminista mozgalom ismert alakja lett. Második férjével, Rainissal együtt a Jaunā strāva (új  áramlat) mozgalom tagja, forradalmi tevékenységük miatt menekülniük kellett, 1905 és 1920 között Svájcban éltek. Hazatérése után Aspaziját beválasztották a lett alkotmányozó nemzetgyűlésbe, ahol a nőjogok képviseletét látta el. 

Néhány munkája: Vētras Sēja (Viharvetés), Neaizsniegts mērķis (Elérhetetlen célok), Sidraba šķidrauts (Ezüstfátyol),  Raudonos gėlės (Vörös virágok), Dvēseles krēsla (A lélek alkonya), Velna nauda (Az ördög pénze), Raganu nakts (Boszorkányok éjszakája).


Március 16. Anna Atkins angol botanikus, fényképész 1799 – 1871

alt

Valószínűleg ő az első, aki fényképekkel illusztrált könyvet publikált, és talán az első nő, aki fényképet készített. Apja nevelte, aki ismert tudós, a Royal Society titkára volt. Anna alapos botanikai ismeretekre tett szert, fő témája az algák kutatása volt. Henry Fox Talbot feltaláló megismertette vele a fényképezés korabeli technikáját, melyet felhasználva publikálta első könyvét British Algae: Cyanotype Impressions címmel 1843-ban. Az elkövetkező években tovább bővítette gyűjteményét, eredményeit 1853-tól 12 kötetből álló sorozatban mutatta be Cyanotypes of British and Foreign Flowering Plants and Ferns címmel.  

Néhány nem tudományos jellegű munkája: Memoir of J.C. Children, including some unpublished poetry by his father and himself; The perils of fashion; Murder will out. A story of real life.


Március 17. Kolonits Ilona filmrendező 1922 - 2002

altAz első magyar női filmrendezők egyike fiatalkorában az Elzett gyárban dolgozott lakatosként, József Attila ismeretségi körébe tartozott. A háború alatt részt vett a budapesti gettó gyermekeinek mentésében. A háború után a Színművészeti Főiskola növendéke, 1949-1954 között a moszkvai Állami Filmintézetben aspiráns. A Mafilm, majd a Movi Dokumentumfilm stúdióban dolgozott, számtalan dokumentumfilmet és riportot rendezett. Munkái több nemzetközi és hazai filmfesztiválon nyertek díjakat. Kitüntetései:  Balázs Béla díj, SZOT díj, Érdemes Művész, Kiváló Művész 

Néhány munkája: Utazás Szabolcsban, A nagyvilágon e kívül, Húszévesek lettek, A puszta télen, Eroica, Ellesett percek, Ovis olimpia. 


Március 17. Margaret Bondfield angol munkáspárti politikus, feminista 1873 - 1953

altAnglia első női minisztere munkáscsaládba született, 15 éves korában bolti eladóként kezdett dolgozni. Belépett a szakszervezetbe, ez volt a kezdete életreszóló kapcsolatának a munkásmozgalommal. A  Women's Trade Union League és a National Federation of Women Workers tagjaként harcolt a nők jogaiért. 1906 és 1909 között az Adult Suffrage Society elnöke volt. A Labour Party (Munkáspárt) tagjaként az első női parlamenti képviselők egyike volt, 1929-ben munkaügyi miniszterré nevezték ki. Elismert szónok volt, cikkeket, könyveket publikált. 

Néhány munkája: Socialism for Shop Assistants; Why Labour Fights; A Life's Work.


Március 17. Orosz Adél balettművész 1938

alt

Az Operaház balettiskolájába, majd  az Állami Balett Intézetbe járt, 1959-től a leningrádi Kirov Színházban tanult. 1954-ben szerződtette a Magyar Állami Operaház, 1957-ben kapta meg magántáncosi kinevezését. A balettirodalom szinte valamennyi főszerepét eltáncolta itthon és külföldön. 1984-1988 között az Operaház balettigazgatója, 1989-től pedig a Táncművészeti Főiskola balettmestere volt. Néhány kitüntetése: Érdemes Művész; Kiváló Művész;  Liszt Ferenc-díj ; Kossuth-díj. Örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, 2010-ben A tánc világnapján életműdíjat kapott. 


Március 18. kanadai orvos 1869 - 1940.

altAz első nők egyike akik Kanadában orvosként praktizáltak, az első nő, aki a montreáli McGill egyetem orvoskarát elvégezte 1894-ben. 1897-ben a szívzörejekról írt tanulmányát a montreáli orvosi társáság előtt egy férfikollégája olvasta fel, mivel az előadóterembe nem léphettek be nők! 1923-1925 között a tanára, 1926-tól a McGill University professzora. Több, mint száz tudományos publikációja jelent meg, Atlas of Congenital Cardiac Disease című könyve nemzetközi elismertséget jelentett. 2000-ben a kanadai posta bélyeget bocsátott ki tiszteletére.


Március 18. Emilie Kempin-Spyri svájci jogász 1853 - 1901

altAz első nő volt Svájcban, aki jogi egyetemre járhatott, és az első nő Európában, akit jogi doktorrá avattak 1887-ben.  Ügyvéd azonban nem lehetett, mert nő volt. Ügyvédek csak svájci állampolgárok lehettek, a nők azonban nem voltak teljesjogú állampolgárok. Kérvényt nyújtott be a Bundesgericht-hez (svájci legfelsőbb bíróság) melyben azzal érvelt, hogy a megkövetelt "svájci állampolgárság" nőkre is érvényes lehet. Miután ezt és a zürichi egyetem oktatói állására jelentkezését is visszautasították, családjával az Egyesült Államokba emigrált. Ott 1899-ben létrehozta Women's Law School Association-t, amely nagy sikerrel működött. Férje azonban nem tudott beilleszkedni, a nyelvet sem tanulta meg, ezért visszatértek hazájukba. Újabb kérvényét, hogy ügyvédként működhessen, elutasították, az egyetemen sem kapott tanári állást, azt azonban engedélyezték, hogy néhány előadást tartson. Ez nagyon kevés pénzzel, de komoly lelki megterheléssel járt, mert a diákok nem akarták elfogadni a női tanárt, durva bekiabálásokkal zavarták előadásait. Végül Németországba ment, ahol jogi fordításokból tartotta fenn magát és a nők választójogáért kampányolt.  


Március 18. Grace Wilbur Trout amerikai szüfrazsett 1864 – 1955

alt

Az Illinois Suffrage Association és a Chicago Political Equality League elnöke volt, melyek a nők szavazati jogának megszerzéséért küzdöttek. Röpiratokat terjesztettek, beadványokat írtak, előadókörutakat szerveztek az ügy érdekében.  Egyik szerzője volt az Illinois Suffrage Bill törvényjavaslatnak, amelyet végül 1913-ban elfogadtak, hét évvel a Nineteenth Amendment életbelépése előtt. 1921-ben családjával Floridába költözött, aktivista munkáját ott is folytatta, első elnöke volt a Planning and Advisory Board-nak. 


Március 19. Minna Canth finn író, költő, újságíró 1844 - 1897

altAz eleventollú, néha provokatív író élesen bírálta a férfi-központú társadalmat, a városiasodó burzsoázia életében jelenlévő kettős mércét a nők megítélésében. Komoly erőfeszítéseket tett lányiskolák alapítására, a nők oktatásának kiszélesítésére, a munkanélküliek és az elmebetegek helyzetének javítására. Magánéletét sikeresen tudta összehangolni hivatásával, húszéves korában kimaradt a tanárképzőből és feleségül ment egyik tanárához, Kuopioba költöztek, ahol Minna újságíróként dolgozott. Hét gyermeket szült, és amikor 35 éves korában megözvegyült, átvette és sikeresen vezette apja textilüzletét. Otthona irodalmi és filozófia viták, a helyi szellemi élet központja lett.  Ma is népszerű, több film, tévéjáték készült munkái alapján.  Néhány műve: Novelleja ja kertomuksia (elbeszélések), Roinilan talossa (színdarab), Hanna (regény), Anna-Liisa (film).


Március 19. Annie Dorrington ausztrál festő 1866 – 1926

altAnnie Whistler Angliában született, 1890-ben apja halála után anyjával és testvéreivel kivándoroltak Ausztráliába. 1892-ben házasságot kötött Charles Dorringtonnal és Perthbe költöztek. Annie festeni kezdett, vízfestményein a helyi flóra vadvirágait örökítette meg. 1900-ban a párizsi Világkiállítás ausztrál pavilonjában voltak láthatók képei. 1901-ben a Western Australian Museum and Art Gallery megvásárolta és kiállította 54 művét. Az elkövetkező években több nemzetközi kiállításon – Glasgow, London, St Louis – mutatkozott be. Része volt az ausztrál nemzeti zászló tervezésében, sírjára 1999-ben a National Flag Association állított emlékművet. 


Március 19. Bohuniczky Szefi író 1894 – 1969

alt

Nagypécselyen született, iskoláit Veszprémben végezte. Első írásai a Nyugatban jelentek meg 1926-ban. A kritikusok és kortárs írók - Schöpflin Aladár, , Osvát Ernő, Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Illés Endre – elismerően nyilatkoztak róla, a Nyugat befogadta. Novellái és regényei az olvasók között is népszerűek voltak. 1938-ban és 1942-ben Baumgarten-díjjal tüntették ki.  

Néhány munkája: Nők; Szegény emberek; Eszteregi hitbizomán; Három év; Asszonyok és lányok; Lázas évek; Az elfelejtett Centrál kávéház; Két vacsora. Emlékezés Móricz Zsigmondra; Schöpflin Aladár és baráti körünk; Otthonok és vendégek.


Március 20. Harriet Beecher Stowe amerikai író 1811 - 1896

altHarriet Beecher ismert protestáns prédikátor családba született, a család a szociális egyenlőség elkötelezett híve. Harriet tanítónő volt, első publikációja egy gyerekeknek szóló földrajzkönyv. 1836-ban feleségül megy Calvin Stowehez, a házasságból hét gyerek született. Harriet nem adta fel irodalmi ambícióit, vallásos röplapokat, verseket, útikönyveket, életrajzokat, gyerekkönyveket, regényeket írt. Levelezésben állt Lady Byronnal és George Eliottal. Világszerte ismert regénye a Tamás bátya kunyhója a rabszolgafelszabadító mozgalom alapműve. Feljegyzések szerint 1862-ben, az amerikai polgárháború idején történt találkozásukkor Abraham Lincoln elnök ezt kérdezte Harriettől: „Szóval ön az a kicsi asszony, akinek a könyve kirobbantotta ezt a nagy háborút?” 


Március 20. Madame D'Ora osztrák fényképész 1881 – 1963

altDora Kallmus Bécsben született, ő volt az első nő, akit 1905-ben felvettek a Graphische Lehr- und Versuchsanstalt hallgatói közé. Ugyanabban az évben a bécsi fényképeszek egyesületének tagja lett. Fotóit Madame D'Ora néven szignálta, ezt a nevet használta egész pályafutása során. 1907-ben Arthur Bendaval közösen fényképész műtermet nyitottak, amely nagy népszerűségre tett szert az osztrák-magyar arisztokrácia köreiben. 1924-ben Párizsban nyitottak műtermet, Dora vezetésével. Portré- és divatfotóival komoly nemzetközi ismertségre tett szert, műtermében a kortárs művészek legtöbbje megfordult, többek között Josephine Baker, Colette, Anna Pavlova, Maurice Chevalier. A német megszállás alatt menekülnie kellett, 1946-ban tért vissza Párizsba. 


Március 20. Isabel Burton angol utazó, író 1831 – 1896

alt

Anglia  legelőkelőbb katolikus családjából származott. Szülei tiltása ellenére házasságot kötött Sir Richard F. Burtonnel, aki híres utazó, író, katona, nyelvész, diplomata volt. A házastársak beutazták a világot Brazíliától Afrikáig, hajmeresztő kalandjaik voltak az őserdőben és a sivatagban. Isabel saját könyvei mellett férje  munkáinak szerkesztésében is közreműködött. 

Néhány munkája: The inner life of Syria, Palestine, and the Holy Land: from my private journal; Arabia, Egypt, India: a narrative of travel; The life of Captain Sir Richard F. Burton; The romance of Isabel, Lady Burton, the story of her life.


Március 21. Antonia Maury Caetana de Paiva Pereira amerikai csillagász 1866 - 1952 

altA család anyai és apai ága egyaránt híres tudósokkal, kutatókkal büszkélkedett. Antonia és testvére kicsi koruktól kezdve ismerkedtek a klasszikus irodalommal és a természettudománnyal. Mindhárman sikerrel - Antónia csillagász, Carlotta paleontológus, John-William orvosprofesszor lett. Antonia a Vassaron 1887-ben kitüntetéssel végzett fizikából, csillagászatból és filozófiából. Ugyanakkor a The Miscellany-ban jelent meg cikke Hints of National Character in Language címmel. Az egyetem elvégzése után a Harvard obszervatóriumban kezdett dolgozni Edward Pickeringnél. Önálló ötletei voltak, 3 vagy 4 prizmát tett a Draper refraktor elé, és így tanulmányozta a fényes csillagokat, valamint új osztályozási rendszert dolgozott ki. Katalogizálási rendszerét elismeréssel fogadta a hazai és nemzetközi szakma, főnöke, Pickering kivételével, aki nem fogadta el és nem alkalmazta a módszert a Harvardon. 1943-ban a American Astronomical Society az Annie Jump Cannon díjat adományozta Antonia Maurynak. 


Március 21. Dorothea Beale angol pedagógus, szüfrazsett 1831 – 1906

altA nők számára 1848-ban létesített  Queen's College első évfolyamának hallgatója volt, és olyan jó eredményeket ért el, hogy tanulmányai befejezése után matematikatanárnak alkalmazták. 1856-ban kinevezték a Cheltenham Ladies College igazgatójának, ezt a posztot haláláig betöltötte. 1865-ben tíz társával megalapították a Kensington Society-t, és javaslatot nyújtottak be a parlamenthez a nők szavazati jogáért. A javaslatot a törvényhozás 196 :73 arányban eluasította. A Kensington Society tagjai válaszul létrehozták a London Society for Women's Suffrage egyesületet, és példájukra országszerte  szüfrazsett egyesületek alakultak. 


Március 21. Mary Dixon Kies amerikai feltaláló 1752 – 1837

alt

1809. május 5-én a United States Patent and Trademark Office elfogadott egy szabadalmat, az elsőt, amit nő nyújtott be. A korabeli törvények értelmében ugyanis a legtöbb államban nőknek nem lehetett apjuktól, férjüktől vagy fiúktól független tulajdonuk, ezért a feltalálónők vagy nem nyújtottak be szabadalmat, vagy azt férfi hozzátartozójuk nevére tették. A találmány lehetővé tette szalma fonását selyemmel vagy egyéb fonallal, és a legjobb időben keletkezett, ugyanis a napóleoni háború miatt az Egyesült Államok és Európa közötti kereskedelem stagnált. A szabadalmi oltalmat maga James Monroe elnök írta alá, és a First Lady személyesen gratulált a feltalálónak. 


Március 22. Kathleen McNally Saville evezős, felfedező 1956

altFérjével, Curtis Lloyd Saville-el két sikeres expedíciót hajtottak végre. Az általuk épített, Excalibur nevű, 25 láb hosszú (kb. 8-9 m) csónakkal 1981-ben átkeltek az Atlanti óceánon (Casablanca - Antigua), majd 1984-ben ugyanezzel a csónakkal a Csendes óceánt szelték át Perutól Ausztráliáig, a fennálló sebességi rekord megdöntésével. Mindkét útjuk alatt mintákat gyűjtöttek és felvételeket készítettek a víz felszínéről és az óceán élővilágáról.  Kathleen volt az első nő, aki átevezett az Atlanti óceánon, és férjével az első páros, akik két óceánt áteveztek. 


Március 22. angol költő, író, feminista 1808 - 1877

altCaroline Sheridan, a jogfosztott nők érdekeiért való küzdelem ikonikus alakja előkelő, elszegényedett családba született. Családi kényszerítésre feleségül ment George Nortonhoz, aki állandóan megalázta, kegyetlenül megverte. Caroline az írásban talált menedéket, versei, regényei népszerűek voltak, és így pénzhez jutott. 1836-ban elhagyta férjét, aki úgy állt bosszút, hogy Caroline minden keresetét magának követelte. Az érvényben levő törvények szerint ugyanis a nők vagyonával, munkájuk után járó keresetükkel a férj rendelkezett. Eltiltotta őt három gyerekeküktől is, mivel a gyereknevelésbe se volt a feleségnek beleszólása. Caroline nem hagyta magát, újságcikkeket írt, beadványokkal ostromolta a törvényszéket, pártfogókat keresett, még a királynőnek is írt. Többek között tevékenységének köszönhető az 1857-ben elfogadott  Marriage and Divorce Act. 

Néhány munkája: közéleti -  Separation of Mother and Child by the Laws of Custody of Infants Considered; English Laws for Women in the Nineteenth Century.

Szépirodalmi: - The Sorrows of Rosalie: A Tale with Other Poems; The Dream, and Other Poems; The Wife, and Woman's Reward; Lost and Saved.

Bővebben írtunk róla.


Május 22. Else Borst-Eilers holland orvos, politikus 1932 - 2014

alt

Az amszterdami egyetemen diplomázott 1958-ban, az Onze Lieve Vrouwe Gasthuis kórházban kezdett dolgozni, gyerekgyógyászatra és hematológiára szakosodott. 1976-ban az utrechti egyetemi klinika igazgatójává nevezték ki. 1994 és 2002 között egészségügyi-, jóléti- és sportminiszter volt, valamint 1998-2002 között a miniszterelnökhelyettesi posztot töltötte be. Meggyőződése volt, hogy a páciensnek joga van saját magáról dönteni, ezért elfogadta az önkéntes eutanáziát és támogatta annak törvényes keretek közötti bevezetését. 2014-ben nagy valószínűséggel gyilkosság áldozata lett. 


Március 23. Fannie Farmer szakácskönyíró 1857 – 1915

Baltostonban született, családja fontosnak tartotta a tanulást, lányaikat is középiskolába járatták. Fannie 16 éves korában lebénult, évekig nem tudott lábraállni, tanulmányait otthon folytatta. Harmincéves korára, ha sántítva is, de tudott járni, bár a korabeli társadalmi felfogás szerint „házasságra alkalmatlan” volt. Beiratkozott a híres bostoni főzőiskolába, ahol elsajátította a modern főzőtechnikákat. A legjobb tanulónak bizonyult, végzés után az iskola tanára lett, majd 1891-ben ő lett az igazgató. Összegyűjtött receptjeit kötetben akarta megjelentetni, de a könyvkiadó nem látott benne fantáziát, ezért 1896-ban saját kiadásában jelent meg a The Boston Cooking-School Cook Book, 3000 példányban. A könyvet napok alatt elkapkodták, újabb és újabb kiadások követték. Az alapos, átfogó munka később már csak a Fannie Farmer cookbook címet viselte, Amerika egyik legnépszerűbb szakácskönyve, a mai napig forgalomban van. 


Március 23. Florence Ellinwood Allen amerikai jogász 1884 – 1966

altZongoraművésznek készült, de egy baleset végetvetett karrierjének. Zenekritikus lett egy lapnál és elkezdett jogot tanulni.  A chicagoi, majd a New York University hallgatója volt, hogy a tandíját fizetni tudja, a New York League for the Protection of Immigrants (emigránsokat segítő) szervezetnek dolgozott. 1913-ban kitüntetéssel végzett és 1914-ben az Ohio ügyvédi kamara tagja lett. 1922-ben az Ohio Supreme Court (legfelsőbb bíróság) tagja lett, ő volt az első nő, aki ezt a posztott betöltötte. 1934-ben Franklin Roosevelt elnök kinevezte a U.S. Court of Appeals (fellebviteli bíróság) tagjai közé, 25 évig volt a testület tagja.


Március 23. Gabriela Preissová cseh író 1862 – 1946

alt

Az 1880-as években kezdett publikálni, néha a Matylda Dumontová írói nevet is használta. Elbeszélései, regényei főleg falusi környezetben játszódnak, főhősük gyakran határozott, karakteres  nő. A Její pastorkyňa című színdarabjából Janáček írt Jenufa címmel operát, melyet az egész világon játszanak. Magyarul A mostohaleány című drámája jelent meg.

Néhány munkája: Čeledín a dcera ze statku; Obrázky ze Slovácka; Nové obrázky a črty; Když hvězdy padaly; Porosené pavučiny; Co vyprávěl život; Její pastorkyňa; Gazdina roba; Cestou za štěstím.


Március 24. Olive Schreiner dél-afrikai író, feminista 1855 – 1920

altAz első nagy dél-afrikai regény, az 1883-as The Story of an African Farm szerzője, az első kiadás Ralph Iron álnéven jelent meg. Radikális liberális volt, a rasszizmus ellensége, az első feministák egyike. Publikált politikai vitairatokat, allegórikus történeteket, regényeket, elbeszéléseket. Néhány munkája: Dream Life and Real Life, Trooper Peter Halket of Mashonaland, Woman and Labour, Stories, Dreams and Allegories, Undine.


Március 24. Alojzija Štebi (Lojzka) szlovén politikus, újságíró, feminista 1883 – 1956

altA ljubljanai tanítőképzőn végzett 1903-ban, utána vidéki általános iskolákban tanított. A nőmozgalomban való részvételét nem nézték jószemmel felettesei, egyik helyről eltanácsolták, a másikat ő hagyta ott, és a Zarja (Hajnal) című lap munkatársa lett. Az Alianse ženskih gibanj (nőmozgalmi ernyőszervezet) elnökévé választották, nemzetközi nőkongresszusokon Rómában, Washingtonban, Koppenhágában vett részt. A Ženski pokret (nőmozgalom) című újság főszerkesztője volt, cikkei főleg a nők és fiatalok helyzetével, a női egyenjogúsággal, a munkásnők problémáival foglalkoztak. A II. világháború alatt részt vett a Osvobodilno fronto (felszabadítási front) tevékenységében. A háború után a Munkaügyi- és az Oktatási minisztérium munkatársa volt. 


Március 24. Monika Soćko lengyel sakkozó 1978

alt

Az első női lengyel sakkozó, aki férfi nagymesteri címet szerzett (2008), hatszoros lengyel bajnok. Gyerekkorától sakkozik, első fontos eredménye a tíz éven aluliak világbajnokságán szerzett ezüstérem volt. 1996-ban aranyérmes volt a 18 éven aluliak világbajnokságán. 2007-ben Bakuban a regnáló világbajnokot legyőzve nyerte meg a tornát. 2009-ben Tromsø-ben az Arctic Chess Challenge tornán aranyérmes lett. Európa-bajnokságokon 2010-ben egyéniben bronzérmes, 2011-ben az ezüstérmes lengyel csapat tagja volt, 2014-ben megnyerte az erfurti körversenyt.


Március 25. könyvtáros, feminista 1883 - 1957

altA budapesti bölcsészkar hallgatójaként ismerkedett meg a nőmozgalommal, egy ideig a könyvárosa, majd titkára volt. Az egyetem elvégzése után a Fővárosi Könyvtár dolgozója, Szabó Ervin munkatársa. A Tanácsköztársaság alatti szerepvállalása miatt bebörtönözték, állásából elbocsátották, bibliográfiák és katalógusok készítéséből tartotta fenn magát. 1945 után a Kossuth Könyvkiadónál lektorként dolgozott. 


Március 25. Vera Poska-Grünthal észt ügyvéd, író, feminista 1898 - 1986

altTartuban volt egyetemi hallgató, az első világháború és négy gyermeke nevelése miatt majdnem tíz évig tartott, amíg lediplomázott. Tallinban kezdett ügyvédként dolgozni, különösen a nőket érintő ügyek érdekelték. Kapcsolatba lépett a helyi nőszervezetekkel a létező családjogi törvények megváltoztatásáért. Egyik alapítója volt az International Federation of Women Lawyers-nek (FWL, ügyvédnők nemzetközi szervezete), első kongresszusukat 1929-ben Párizsban tartották. 1944-ben családjával Svédországba emigrált. Könyvet írt apjáról (Jaan Poska tütar jutustab), észtországi életéről (See oli Eestis), az emigránsok tapasztalatairól (Elu jätkub võõrsil), Triinu címmel észt nyelvű folyóiratot indított.


Március 25. Debi Thomas amerikai műkorcsolyázó, orvos 1967

alt

Kaliforniában nőtt fel, a Los Angeles Figure Skating Club-ban indult sportolói karrierje 1983-ban. 1986-ban megnyerte a US bajnokságot, ő volt az első afroamerikai műkorcsolyázó, aki ezt elérte. Ugyanabban az évben a világbajnokságon is aranyérmes lett. 1987-ben sérüléssel küszködve mindkét versenyen ezüstérmes volt. 1988-ban ismét US bajnok, Calgaryban az olimpián pedig bronzérmes volt, a szezon végén visszavonult a versenyzéstől. Ő volt az első afroamerikai sportoló, aki téli olimpián érmet nyert, 2000-ben beválasztották a U.S. Figure Skating Hall of Fame tagjai közé. Élsportolótól szokatlanul az edzések és versenyek mellett folytatta orvosgyetemi tanulmányait, jelenleg is ortopédsebészként dolgozik.


Március 26. építészmérnök 1903 – 199?

altAz első magyar női mérnökök közé tartott, a budapesti Műszaki Egyetemen 1931-ben kapta meg építészmérnöki diplomáját. A Magyar Építő Részvénytársaságnál kezdett dolgozni kivitelező mérnökként. Egyik legnagyobb munkája a világháború előtt a Mátravidéki Erőmű létrehozása volt. 1945 után részt vett a főváros újjáépítésében, 1947-ben a Magyar Gyárépítő Nemzeti Vállalatnál főmérnöki kinevezést kapott. Dolgozott a Ganz Hajógyár újjáépítésén, az Inotai Erőműnél. 1950-től Dunapentele (Sztálinváros) főépítésze volt. 1957-től a Nehézipari Minisztérium Bányászati Építő Vállalatának főmérnöke. Rajongott az autókért, 90 éves korában még vezetett. 


Március 26. Kyung-Wha Chung koreai hegedűművész 1948

altSzöulban született, hatéves korában kezdett hegedülni. Kilencévesen már fellépett a szöuli filharmonikusokkal, a kritikusok szerint hibátlan, érett előadóként mutatkozott be. 1960-tól a New York-i Juilliard School of Music hallgatója, ahol a legendás hegedűtanár, Ivan Galamian növendéke volt. 1970-ben Londonban lépett fel, egy Csajkovszkij darabot adott elő, és egycsapásra világsztár lett. A Decca szerződtette, sorra jelentek meg lemezei. Fellépett a világ valamennyi neves koncerttermében, világhírű zenekarokkal, a legnagyobb karmesterekkel. 


Márcus 26. Elisabeth Altmann-Gottheiner német közgazdász, feminista 1874 - 1930

alt

Az első német nő, akit egyetemi tanárrá neveztek ki Mannheimben született. Angliában és Svájcban járt egyetemre, doktori értekezését 1904-ben Zürichben védte meg. 1908-tól Mannheimben a Handelschochschule tanára lett, professzori kinevezését 1924-ben kapta meg. Szakmájában több könyvet és cikket publikált, de érdeklődése a gender problémákra is kiterjedt. 1912-től a Jahrbuch der Frauenbewegung című feminista évkönyv szerkesztője volt. A mannheimi egyetem minden évben az Elisabeth Altmann-Gottheiner-Preis díjat adományozza a genderkutatásban legjobb hallgatónak.


Március 27. Julia Alvarez dominikai író 1950

altTízéves múlt, amikor családjával a dominikai diktátor elleni összeesküvésben való részvétel miatt az Egyesült Államokba emigráltak. Első könyve, egy verseskötet, 1984-ben jelent meg, ezt követte több regény és novelláskötet, gyerekeknek szóló művek. Könyveiben gyakran megjelenik a két kultúra között felnövő ember problémája. Néhány munkája: How the Garcia Girls Lost their Accents, In the Time of the Butterflies, In the Name of Salome, A Cafecito Story, Before We Were Free, Saving the World, The Secret Footprints, The Woman I Kept to Myself.


Március 27. Elizabeth Muriel Gregory MacGill kanadai mérnök, feminista 1905 – 1980

altAz első nő volt, aki a torontoi egyetemen 1927-ben elektromérnöki diplomát szerzett, két évvel később a repülőmérnöki diploma is a kezében volt. A Fairchild Aircraft Ltd-nél kezdett dolgozni, majd 1939-től a Canadian Car and Foundry Co főmérnöke és az első női repülőgéptervező volt, nevéhez fűződik a Maple Leaf Trainer II repülőgép tervezése. A II. világháború idején ő volt a felelős a Hawker Hurricane vadászrepülőgépek tervezéséért és  gyártásáért. Szüfrazsett nagyanyjához és anyjához hasonlóan feminista meggyőződésű. Elnöke volt a Canadian Federation of Business and Professional Women's Clubs-nak, tagja a Royal Commission on the Status of Women in Canada-nak.  Az Ontario Status of Women Committee-ben végzett munkájáért 1971-ben megkapta az Order of Canada kitüntetést. 


Március 27. Leela Dube indiai antropológus, feminista 1923 – 2012

alt

Tudományos pályafutása 1960-ban kezdődött a Sagar egyetemen, Madhya Pradeshben. 1975-ben Delhibe költözött. Az 1970-es években az Indian Sociological Society tagjaként nevéhez fűződik a nőkkel foglalkozó szociológiai kutatások elindítása. 

Néhány munkája: Visibility and Power: Essays on Women in Society and Development; Structures and Strategies: Women, Work, and Family; Women and kinship: comparative perspectives on gender in South and South‑east Asia; Anthropological Explorations in Gender: Intersecting Fields.


Március 28. Marina Mihajlovna Raszkova szovjet pilóta, navigátor 1912 - 1943

alt19 éves korában kezdte a Zsukov repülőakadémiát, 1934-ben diplomázott, az első nő volt, aki repülésnavigátori vizsgát tett, a következő évben pilótaengedélyét is megkapta. 1937-ben Valentyina Grizoduboval párban távolsági világrekordot állítottak fel, 1445 km-et repültek leszállás nélkül. 1938-ban két másik világrekord repülést is végrehajtott, megkapta a Szovjetúnió hőse kitüntetést. 1941-ben ő szervezte és irányította három női repülőezred felállítását, melynek a parancsnoka is lett. 1943-ban utánpótlást szállított a frontra, gépe viharba került és lezuhant. 


Március 28. Tass Olga tornász 1929

altA pécsi kislány tizenkét évesen kezdte rendkívül sikeres sportpályafutását, négy olimpián vett részt. Az összetett csapattal háromszor (1948, 1952, 1956) ezüstérmes, a kéziszercsapat tagjaként Helsinkiben bronzérmes, Melbourne-ben olimpiai bajnok. Ausztráliában harmadik a lóugrásban, negyedik az egyéni összetettben és hatodik felemáskorláton. 1954-ben az olasz fővárosban rendezett világbajnokságon aranyérmes a kéziszer-, ezüstérmes az összetett csapattal. Több mint két évtizedes versenyzői pályafutása után edzőként, nemzetközi pontozóbíróként és szakfelügyelőként segítette szeretett sportágát. Dolgozott az Ú. Dózsa és a Vasas szakosztályaiban, volt a francia és a magyar válogatott edzője, tanított a Testnevelési Főiskolán és gimnáziumban is. 


Március 28. Vina Mazumdar indiai tudós, feminista 1927 – 2013

alt

Az indiai nőmozgalom egyik vezéralakja Kalkuttában és Banarasban járt egyetemre, doktori értekezését Oxfordban készítette. Politikatudományt tanított a patnai és a berhampuri egyetemen. A Committee on the Status of Women in India titkáraként része volt a Towards Equality című tanulmány elkészítésében. Alapítója és több éven át igazgatója volt a Centre for Women's Development Studies intézetnek Delhiben. 

Néhány munkája: Symbols of power: studies on the political status of women in India; Emergence of the Women's Question in India and the Role of Women's Studies; Women workers in India: studies in employment and status; Memories of a Rolling Stone.


Március 29. Csapody Vera tanár, illusztrátor 1890 - 1985

1alt913-ban az első nők között volt, akik a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakán diplomát szereztek. Az egyetem elvégzése után a Sacre Coeur Sophianum katolikus leánygimnázium tanára, majd igazgatója. A szegedi tudományegyetemen 1932-ben Mediterrán elemek a magyar flórában című dolgozatával doktori fokozatot szerzett. 1949-től a Természettudományi Múzeum Növénytárának tudományos főmunkatársa lett. 1922-ben látta meg növényekről készített vízfestményeit Jávorka Sándor, aki éppen A magyar flóra című könyvén dolgozott. A találkozásból élethosszig tartó együttműködés lett. Néhány munkája: Jávorka Sándor-Csapody Vera: A magyar flóra képekben, Csapody Vera-Priszter Szaniszló: Magyar növénynevek szótára, Csapody István-Csapody Vera-Jávorka Sándor: Erdő-mező növényei. Vera Csapody-Imre Tóth: A Colour Atlas of Flowering Trees and Shrubs.


Március 29. kanadai orvos, feminista 1842 – 1913

alt

Orvos férje halála után úgy döntött, ő is orvos lesz. Mivel Kanadában abban az időben nők nem járhattak orvosegyetemre, lányával, Lilliannel mindketten a Michigan State University hallgatói lettek. 1883-ban diplomáztak, Winnipegben kezdtek praktizálni, csatlakozott hozzájuk Amelia másik lánya, Charlotte, aki nővér volt. Orvosi munkája mellett Amelia alapítója volt az Equal Franchise Association-nak, tagja és alelnöke a Dominion Womens Christian Temperance Union-nak és az Ottawa Equal Suffrage Society-nek. 


Március 30. Mary Whiton Calkins amerikai pszichológus, filozófus 1863 - 1930

altMary Whiton Calkins pszichológus, különösen két dologról híres: ő volt az első nő, akit az American Psychological Association elnökévé választott, és ő az, akitől a Harvard egyetem megtagadta a doktori címet. 

A Smith College filozófia szakának elvégzése után a Wellesley College tanára lett. Itt a pszichológiai tanszék is szerette volna foglalkoztatni, de ehhez nem volt meg a képesítése, ezért jelentkezett a Harvardra. Először visszautasították, női hallgatókat nem fogadtak, majd speciális engedéllyel vendéghallgató lehetett. Tanulmányai befejezése után benyújtott doktori téziseivel azonban az egyetem illetékesei nem foglalkoztak. 

A Wellesleyben közreműködésével létrejött az első pszichológiai laboratórium, amely rövid idő alatt komoly eredményeket produkált. Mary az oktatás mellett rengeteget publikált, hamarosan komoly tekintélyt szerzett. Szakmájának kimagasló szintű művelése mellett gondja volt arra is, hogy kiálljon a női egyenjogúság elfogadtatásáért.


Március 30. Baranyai Júlia tanár, művelődéstörténész 1906 - 1982

alt

A Drávaszög első néprajzi kutatója Monyoróson született. Vörösmarton és Pécsett tanult, az egyetemet német-latin szakon Belgrádban végezte. A vörösmarti algimnáziumban tanított, tanári munkája mellett a vidék múltját kutatta, tárgyi és szellemi emlékeit gyűjtötte. Komoly része volt a Vörösmarti Múzeum létrehozásában. Horvátországban a Baranyai Júlia Népfőiskola őrzi nevét.

Néhány munkája: : Gyertyafény. Laskó, egy régi falu krónikájából; Vízbe vesző nyomokon.


Március 31. Liz Claiborne üzletasszony, divattervező 1929 - 2007

altBrüsszelben született, New Orleansban nevelkedett, főiskolai tanulmányainak befejezése előtt Európába utazott művészettörténetet tanulni. Később ruhatervezőként dolgozott New Yorkban, majd 1976-ban saját céget alapított, amely először a dolgozó nők részére tervezett divatos, jól viselhető sportruhákat, majd tevékenységét kiterjesztette a férfiruházatra és a kiegészítőkre is. A cég hamarosan a legsikeresebbek közé emelkedett. Liz 1989-ben visszavonult az üzlettől, de a tervezést nem hagyta abba és folytatta az oktatást is a Fashion Institute of Technology és a Parsons School of Design-nál.


Március 31. Marga Minco holland újságíró, író 1920

altA kortárs holland irodalom jelentős képviselője vallásos zsidó családban nőtt fel. Szüleit, testvéreit koncentrációs táborba hurcolták, egyikük sem élte túl. Neki sikerült megszöknie a letartóztatás elől, a háború végéig bujkált. Első könyve Het bittere kruid (Keserű fű) címmel 1957-ben jelent meg. A kisregény szikár stílusban, megrázóan meséli el egy fiatal lány történetét, aki megmenekült a haláltól, de mindekit elveszített, aki kedves volt neki.

Néhány műve: De andere kant (A másik oldal); Het huis hiernaast (A szomszédház) De dag dat mijn zuster trouwde (Nővérem esküvőjének napja); Meneer Frits en andere verhalen uit de vijftiger jaren (Frits úr és más történetek az ötvenes évekből); De verdwenen bladzij – verhalenbundel voor kinderen (A hiányzó lap – történetek gyerekeknek).

Magyarul megjelent: Keserű fű (Het bittere kruid); A cím (Het adres); Az üveghíd (De glazen brug). 


Március 31. Irma von Troll-Borostyani osztrák író, újságíró, feminista 1847-1912

alt

Salzburgban született, a város krónikája szerint ő volt az első szüfrazsett. Bécsben zenét tanult, és ott jelentek meg első írásai Leo Bergen néven. Budapesten vállalt zenetanári állást, ott ismerkedett meg későbbi férjével, Borostyáni Nándor újságíróval. Családi tragédia miatt Irma visszament Salzburgba, Nándor Párizsban élt, a házasság csak levelezésükben létezett. A következő években írásaiban az emancipációval, a nőkérdés problémáival foglalkozott. 1878-ban jelent meg Die Mission unseres Jahrhunderts. Eine Studie über die Frauenfrage (Századunk missziója.  Tanulmány a nőkérdéshez) című műve. 

Néhány munkája: Onkel Clemens. Moos; Hunger und Liebe. Friedrich; Dem Verdienste seine Kronen; Das Recht der Frau. Eine sociale Studie; Der Moralbegriff des Freidenkers; Ungehalten : Vermächtnis einer Freidenkerin.