Mamika

Mamika képe

Személyes adatok

Teljes név
Mamika
Nyugdíjas könyvtáros, kezdettől a Nőkért.hu munkatársa, a Nőkért Egyesület alapító tagja. A Női arcképcsarnok és a Kalendárium, valamint Facebook-oldalunkon a "Napi nő" rovat készítője. 

Mamika legutóbbi bejegyzései

Legutóbbi bejegyzés(ek)

A Gangesz partján - magyar írónő Indiában

Ligeti Vilma Ungváron született 1912-ben, apja nyomdász volt. A budapesti Zeneművészeti Főiskolán zongoratanári oklevelet szerzett, majd Kiskunhalason zenetanárként dolgozott.

Tovább

Házasságkötése után végezte el az orvosi egyetemet, a 19. században: Hannah Longshore

Hannah Myers 1819-ben kvéker családba született, ahol egyformán fontosnak tartották a lány- és a fiúgyerekek taníttatását. A New Lisbon Academy elvégzése után orvosnak szeretett volna tanulni, de nem volt elég pénze a családnak.

Tovább

Az első rádiócsillagász nő: Ruby Payne-Scott

Úttörő jelentőségű kutatási eredményei voltak, melyek később alapját képezték a rádiócsillagászatnak, az atommaghasadás vizsgálatának és az orvosi képalkotási technikának. A II.

Tovább

„A környezetvédő mozgalmak anyja”: Rachel Carson biológus, író (1907–1964)

A Baltimore-i Johns Hopkins egyetemen végzett, majd a U.S. Bureau of Fisheries-nél (Amerikai Halászati és Vadászati Hatóság) kezdett dolgozni.  

Tovább
Marta Skulme

Marta Skulme lett szobrász (1890–1962)

Két évet tanult Kazanyban a Művészeti Főiskolán majd Szentpétervárra költözött, ahol L. Šervuda szobrász stúdiójának növendéke volt. 1918-ban hazatért, ahol csatlakozott a Rigai Művészek Csoportjához.

Tovább
Mary Reibey

Mary Reibey ausztrál üzletasszony (1777–1855)   

Az ausztrál húszdollárosról szemüvege fölött ránkpillantó, tiszteletreméltó hölgy Angliában született. Mary Haydock árva volt, nagyanyja nevelte.

Tovább
Hevesy Iván és Kálmán Kata (Fotó: Bortnyik Sándor)

Kálmán Kata fotóművész, szociofotós (1909–1978)

A Selmecbánya melletti Korponán született. Budapesten érettségizett.

Tovább