Mamika

Mamika képe

Személyes adatok

Teljes név
Mamika
Nyugdíjas könyvtáros, kezdettől a Nőkért.hu munkatársa, a Nőkért Egyesület alapító tagja. A Női arcképcsarnok és a Kalendárium, valamint Facebook-oldalunkon a "Napi nő" rovat készítője. 
Hírlevél: 
Feliratkozva Nőkért.hu oldalára regisztrált felhasználók listára

Mamika legutóbbi bejegyzései

Legutóbbi bejegyzés(ek)

Pásztory Ditta zongoraművész (1903–1982)

Pásztory Edith a budapesti Konzervatóriumban 1922-től először Somogyi Mór, majd Bartók Béla tanítványa volt, akihez 1923-ban feleségül ment. Tanulmányait félbeszakította, férje otthon foglalkozott vele.

Tovább

gróf tolnai Festetics Julianna (1753–1824)

Széchenyi István anyja Jabloncán született, a sági birtokon nőtt fel, ahol egy piarista tanár volt a nevelője, majd a pozsonyi Notre Dame de Sion zárdában tanult. Tudott magyarul, németül, olaszul, franciául és angolul.

Tovább

Sarah Maddock ausztrál kerékpározó (1860–1955)

Egy farmon nőtt fel, kiváló lovas volt. 1886-ban házasságot kötött egy ügyvéddel, három gyerekük született.

Tovább

Anna Klumpke amerikai festő (1856–1942)  

San Franciscoban született hétgyerekes családban, német apját az aranyláz hozta Kaliforniába.

Tovább

Naval el Szadávi egyiptomi író, feminista (sz. 1931)

1955-ben végezte el az orvosegyetemet Kairóban, és egy kisvárosban kezdett praktizálni. Már középiskolai és egyetemi évei alatt is publikált, elbeszélések és regények mellett szociális és egészségügyi problémákkal foglalkozó írásai jelentek meg.

Tovább

Berek Kati színész (sz. 1930–2017)

1952-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, a Nemzeti Színház szerződtette, ahol majdnem két évtizedet töltött. A Huszonötödik Színház egyik alapító tagja, játszott több vidéki színházban is.

Tovább

Relle Gabriella operaénekes (1902–1975)

A budapesti Operaházban 1924-ben, főiskolásként debütált, a Lohengrinben Elza szerepét énekelte. Nemcsak itthon, de külföldön is komoly sikerei voltak, a berlini Staatsoper rendszeresen hívta vendégfellépésekre.

Tovább