Házasságkötése után végezte el az orvosi egyetemet, a 19. században: Hannah Longshore

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Házasságkötése után végezte el az orvosi egyetemet, a 19. században: Hannah Longshore

május 28, 2020 - 15:38

Hannah Myers 1819-ben kvéker családba született, ahol egyformán fontosnak tartották a lány- és a fiúgyerekek taníttatását. A New Lisbon Academy elvégzése után orvosnak szeretett volna tanulni, de nem volt elég pénze a családnak. 1841-ben házasságot kötött Thomas Ellwood Longshore tanárral, aki a nőjogok híve volt és támogatta felesége törekvéseit.

Így került Hannah, sógornőjével együtt, a Female Medical College of Pennsylvania első női hallgatói közé. (Előtte orvos sógora, Joseph Longshore professzor - az intézmény egyik alapítója - magánúton tanította.) Amíg két gyermeke kicsi volt, pár évre felfüggesztette tanulmányait, de aztán folytatta azokat, és 1851-ben megkapta orvosi diplomáját. Az intézmény anatómia tanszékén kapott állást, ő volt az első, orvosegyetemen oktató amerikai nő.

1853-ban Philadelphia-ban magánpraxist nyitott, ő volt a város első orvosnője. Kezdetben rengeteg nehézséggel került szembe, férfi kollegái nem voltak hajlandók vele konzultálni, a patikusok nem fogadták el a receptjeit, saját kezőleg készítette el a gyógyszereket. Néhány év után több, mint háromszáz család választott orvosa lett. Magánpraxisa mellett 1857-ig folytatta az anatómiaoktatást. 

és más nőjogi aktivisták rendszeresen hívták előadásokat tartani, ahol többek között szexuális kérdésekről is nyíltan beszélt. Gyógyító tevékenységétől 73 éves korában vonult vissza. 

Két testvére, Jane Myers és Mary Frame Myers Thomas szintén orvosi diplomát szereztek. Lánya, Lucretia Longshore Blankenburg író, társadalmi reformer és szüfrazsista, a a Pennsylvaniai Női Választójogi Szövetség elnöke lett. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Orvosnő, ráadásul sebész a 19. században: Susan Dimock

április 19, 2020 - 23:07

A North Carolina Medical Society első női tagja volt. Az észak-karolinai Washingtonban született, apja jogász, újságíró, anyja tanítónő volt. A Washington Academy elvégzése után, 17 évesen elemi iskolai tanítóként dolgozott, ez azonban nem elégítette ki. Orvos akart lenni, és mivel a Harvard Medical School nem vett fel nőket, Svájcba utazott, ahol a zürichi egyetem orvoskarárának hallgatója lett. 1871-ben kitüntetéssel diplomázott, a következő évtől Bostonban a New England Hospital for Women and Children kórház orvosaként dolgozott.

Bess Mensendieck amerikai orvos, testnevelő

december 30, 2019 - 19:59

1864-ben született New Yorkban, holland származású szülők gyermekekként. Zürichben járt orvosi egyetemre. Különösen fontosnak tartotta a nők egészségének megőrzését, testtartásuk javítását. Ezért külön tanulmányozta a légzést és a mozgást, énekórákat vett Párizsban és szülővárosában gimnasztikát tanult Geneviève Stebbinstől. Inspirációt merített az ókori görög szobrászatból is, arra vágyott, hogy az abban megnyilvánuló egészség és szépség jelenlen meg újra a társadalomban.

Ann Preston amerikai orvos (1813–1872)

május 30, 2015 - 22:52

1813-ban született a pennsylvaniai West Grove-ban, nyolcgyermekes családban. Az abolicionista kvéker szülők háza menedékhelyként is működött szökött rabszolgák számára. Ann is csatlakozott a rabszolgafelszabadító, valamint az alkoholellenes és a nőjogi mozgalomhoz. Először tanítónőként dolgozott, gyerekverseit könyvben kiadta.