Heti linkajánló 2019. ápr. 15-21.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Heti linkajánló 2019. ápr. 15-21.

április 18, 2019 - 19:58
A Nőkért Egyesület heti linkajánlója 2019 április 15. és 21. között.

Nagy Blanka a húgával (Forrás: Facebook)

A Pesti Srácok munkatársa Facebook-oldalán gúnyos szavak kíséretében olyan képet posztolt a tizenkilenc éves aktivistáról, amelyen be lehetett látni a szoknyája alá. "Nem tudom, milyen moralitás ez, de remélem, a kishúgomnak soha nem lesz ebben része" - írta nyílt levelében Nagy. 

Pilhál végül tőle, és eltávolította a kompromittáló bejegyzést. 


„A mosás sok nagylánynál komoly gátja a tanulásnak: a családok 70%-a olyan házban él, ahová nincs bekötve a víz, forgótárcsás mosógéppel kitisztítani a ruhákat pedig egész napos program. A legtöbb tanodás otthonában fával tüzelnek: nem kis küzdelem meleget csinálni a házban és tisztítani a kályhát. A legtöbb szülőnél már elértük, hogy elengedjék a lányokat, de van olyan is, akinek nem biztos, hogy sikerül majd az érettségije, mert abban az időszakban szükség van rá otthon" - mondja a leszakadó térségekben élő gyerekeket segítő Indahouse Hungary alapítója, Benkő Fruzsina


"A mélyszegénység legnagyobb tragédiája, hogy átöröklődik, így annak testi és mentális állapotot romboló hatása generációról generációra száll. Itt már a túlélési stratégiáké a főszerep, miközben sem a környezetük elvárásainak, sem a saját vágyaiknak nem tudnak megfelelni. Utóbbiakból pedig egyre csak faragnak le. Esetükben egy másik univerzumba tekintünk le, amelyet nem ismerünk. Egy középosztálybeli például tervezi a napjait és a jövőjét, persze neki is vannak küzdelmei, de sikerélményei is. Utóbbi egy mélyszegénységben élő számára teljesen elérhetetlen tapasztalat, helyét már régen a kudarcközpontú világszemlélet vette át” - mondja Czibere Ibolya szociológus, egyetemi docens (aki egyébként a c. bevezető könyv szerzője is.) . 

Kapcsolódó cikkünk: Barna Emília beszámolója c. kerekasztal-beszélgetésről (2014).  


 

A tizenhat éves szerző e szövegében - amellyel elnyerte a Legyen szabad a nem! pályázat megosztott harmadik díját - a body positivity mozgalom történetét mutatja be. 

A Nőkért.hu-n - éppen öt évvel ezelőtt - nagy port felverő cikket közöltünk a testszégyenítés témájában címmel. Schiller Noa fotóművésszel közösen utána offline beszélgetést is rendeztünk, amelyről címmel beszámolót tettünk közzé. 


 

Becsey Janka (20) ezzel az interjújával elnyerte a a Legyen szabad a nem! pályázat megosztott harmadik díját. 

"Juci egy huszonéves, életvidám nő. Budapesten él, lakást bérel. Színházba és koncertekre jár, bulizik a barátaival. Bevásárol, metrózik, informatika-tanfolyamot végez, közben munkát keres. Aktív tagja egy érdekvédelmi csoportnak, és annyi eseményen, programban vesz részt, amennyiben csak tud. Csakhogy mindezt egy kerekesszékben ülve." 


 

Négy férfi és négy nő jelöltre lehet szavazni: Farkas Norbert szociális munkás, Gyetvai Viktor diáktüntető, Karlik Cintia -szervező, Molnár Áron noÁr színész, rapper, Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, Sárosdi Lilla színésznő, a hazai kampány elindítója, Szabó Richárd, "a nyíltan meleg ellenzéki lángosos", Szabóné Kállai Szilvia, takarítónő, romaügyi referens, tanár.


"A Hintalovon Alapítvány megkérdezte, kinek milyen élmény volt (vagy nem volt) a szexuális felvilágosítás. A kutatás eredménye egyértelmű: alapvetően a többségünk ugyanabból a több ponton homályos, nem túl szofisztikált receptkönyvből próbál Michelin-csillagos menüt főzni, miközben végül gyakran porlevest eszik."


"Anasztázia Sevcsenko jogvédő az első, aki ellen Oroszországban vádat emeltek „nemkívánatos szervezetek” munkájában való részvételért. A 39 éves nő jelenleg házi őrizetben van, haldokló lánya mellé sem engedték ki a kórházba, és akár hat év börtönbüntetést is kaphat. Sevcsenko munkájáról, az orosz törvényekről és az Open Russiáról a civil szervezet alelnöke, Alexander Szolovjev beszélt az Átlátszónak. Szerinte ez sem véletlen, hogy nem őt, hanem Sevcsenkót fogták perbe: egy a társadalom egyik legsebezhetőbb tagja."



Diáktársai petróleummal leöntöttek és felgyújtottak egy bangladesi lányt, mert szexuális zaklatással vádolta meg az iskolaigazgatót. Nuszrat Dzsahan Rafi belehalt égési sérüléseibe.


"A kórházban belehalt a sérüléseibe Lyra McKee, a 29 éves újságírónő, akit az északírországi Londonderry városában zajló tüntetésről tudósítva ért lövés – írja az NBC. A fiatal újságírót a kollégái feltörekvő tehetségnek nevezték."


ANGOL NYELVŰ:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)