Okt. 3. hétfő: "Fekete tiltakozás" Budapesten a lengyel nőkért

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Okt. 3. hétfő: "Fekete tiltakozás" Budapesten a lengyel nőkért

szeptember 29, 2016 - 14:25
Magyarországon élő lengyel szervezők hívnak szolidaritási sétára a lengyel abortusztörvény ellen tiltakozó lengyel nők mellett.

Magyarországon élő lengyelek hívnak kiállásra, hogy a varsói abortuszellenes-expressz ne fusson be Budapestre. A tested csak a tiéd, senki más nem rendelkezhet felette!

A napokban lengyel civil szervezetek által benyújtott szigorítaná az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortusz-kompromisszumnak is nevezett korábbi lengyel törvényt. Ez eddig három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A mostani tervezet teljes abortusztilalmat vezetne be, felmerült a beavatkozást igénylő nők kriminalizálása is. 

GYÜLEKEZŐ HELYE: Lengyel Nagykövetség, 1062 Városligeti fasor 16. (Bajza u. sarkán)
FONTOS: Nem a követség előtti járdán, hanem a szervíz út túloldalán, a középső autósáv melletti vaskorlátos ún. szervíz járdán találkozunk!!! Figyeld a transzparenseket!
GYÜLEKEZŐ IDEJE: 17.50 – 18.00 h

A SÉTA ÚTVONALA, RÉSZLETES PROGRAM:

17:50 – 18:00 h : Gyülekező
18:05 – 18:10 h: Spronz Júlia (Patent Egyesület) beszél a lengyel törvényjavaslatról magyarul
18:15 – elindulunk a Városligeti fasor, Bajza utca, Andrássy út útvonalon a Hősök tere felé, a ROR dobosok társaságában
18:45 – megérkezés a Hősök terére
19:00 – esemény vége

Az eredeti tüntetések koncepciója az volt, hogy fekete ruhában jelenjünk meg, logók nélkül. Viszont hozzatok saját készítésű magyar / angol / lengyel nyelvű transzparenseket, plakátokat! Az esemény a hashtag alatt fut, a transzparensen vagy ruházatoddal is jelezheted ezt.

Facebook esemény

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



„Még nem késő!" – vasárnap újra tüntetnek a lengyel nők a tervezett abortusztilalom ellen

szeptember 16, 2016 - 23:11
Fotó: Czarek Sokolowski

Arkadiusz Karskitól kaptuk a hírt: 

Vasárnap tiltakoznak Lengyelországban az abortusztiltást még szigorúbbá tevő törvényjavaslat ellen, amelyet tavasszal polgári kezdeményezésként terjesztettek be az Alsóház elé. Ha törvény lesz belőle, a nőre is terjed majd a vád (ma nem, csak az orvost és a segítőket büntetik), és az abortusz minden esetben bűncselekménynek fog minősülni, azaz

Megkeresztelni, eltemetni, elnevezni

október 21, 2016 - 23:05

Október 3-án, a „fekete hétfőn” Lengyelországból érkező fotók, videók árasztották el az internetet az utcákon hömpölygő esernyőáradatról. Aznap a lengyel nők az 1975-ös izlandi sztrájk mintájára nem mentek be dolgozni és megtagadták az otthoni munkát is: az irodák, egyetemek, közintézmények mintegy hatvan városban kénytelenek voltak bezárni. Elözönlötték az utcákat a reprodukciós jogaikat és az embertelen szigor halálos áldozatait gyászolandó sötét színekbe öltözött, és az illegális terhességmegszakítások eszközeként szimbólummá vált vállfákkal felszerelt tiltakozók.