december 2020

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a legismertebb szaúdi nőjogi aktivistát

december 28, 2020 - 14:41
Ludzsejn al-Hadhlú

Terrorizmus vádjával öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte Ludzsejn al-Hadhlúl nőjogi aktivitást egy szaúd-arábiai bíróság hétfőn. Handlúl fogva tartása miatt Szaúd-Arábia korábban nemzetközi bírálatok kereszttüzébe is került, írja az MTI.

Az „erős nő” fogalma sokszor csapda – Novák Katalin videójában is

december 16, 2020 - 22:30
Illusztráció: Csóti Rebeka/24.hu

Mi mással is kezdődne az okítás, mint egy bájos konyhai jelenettel, elvégre még a miniszternek is ott a helye, ha nő. „Szeretek sütni” – közli velünk Novák Katalin. Ezzel nem is lenne baj, amennyiben ugyanilyen természetességgel, anélkül, hogy bármiféle rosszallást vonna a fejére, azt is kijelenthetné, ha így lenne, hogy „nem szeretek sütni, nem is tudok”. Szép az (a feministák egy része által is lelkesen hangoztatott) elképzelés, hogy a nők választhatnak, de lássuk be, bizonyos választásokat valahogy jobban díjaz (sőt, és ez igazán a baj), el is vár a társadalom.

Novák Katalin beárazta a magyar nőket – az Axióma videójáról a Klubrádióban

december 15, 2020 - 20:36
Novák Katalin

Novák Katalin hétfői videójában többek közt arról is beszélt, hogy szerinte a nőknek megértőnek kell lenniük és azt is el kell viselniük, ha a férfiak többet keresnek náluk. Hogy ezt a miniszter hárommilliós fizetés mellett mondja, a magyar átlagkeresetek tükrében Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint visszatetsző és cinikus magatartásra vall.

A nemek egyenlősége fáj nekik valójában: ismertető az Alapjogokért Központ „Genderőrület” c. kiadványáról

december 08, 2020 - 20:35
Fotó: Alapjogokért Központ

„Miután az olvasó felépült a borító okozta röhögőgörcsből – lehunyt szemű, zsiráfnyakú, kontyos nő kackiás bajusszal, amelyről hamarabb asszociálunk a központ vezetőjére, Szánthó Miklósra, mint az olvasó rémálmaiból, gondolom, előhívni kívánt transzvesztita előadóművészre –, az első oldalakon további meglepetésekre számíthat.

Teljes egészében elérhetővé válik az interneten Szenes Hanna irodalmi hagyatéka

december 02, 2020 - 12:20
Szenes Hanna

A magyar származású, élete utolsó éveit az akkori Palesztinában töltő, majd Budapesten 1944. november 7-én, a brit hadsereg Zsidó brigádja harcosaként kivégzett költő irodalmi hagyatéka mindeddig családja birtokában volt.

Az archívum alapja a Szdot Jam nevű kibucban, utolsó otthonában halála után megtalált bőrönd tartalma, amelyhez a második világháború után Izraelbe költözött édesanyja hozzáadta az addig általa Budapesten őrzött fényképeket, első irodalmi próbálkozásait, utolsó verseit és üzeneteit.