március 2020

Hazahúzó: Budapest és a nők

március 28, 2020 - 16:59

2020. március 27-én az ATV-n Hazahúzó c. műsorában Hermann Veronika (ELTE), valamint a Nőkért Egyesület tagjai, Elekes Irén Borbála, Acsády Judit és Antoni Rita beszéltek a magyar nőtörténet néhány fejezetéről. Antoni Rita a Sétaműhely c. emancipációtörténeti sétájának néhány helyszínét is bemutatta. 

Emberéletekbe is kerülhet a nemek közti adatszakadék

március 17, 2020 - 23:11

Tavaly novemberben lemaradtam a elindulásáról. Többedmagammal, molinókkal, táblákkal felpakolva rohantam a látótávolságból már kikerült menet után, keresetlen szavakkal szidva – hogy mit? A patriarchális épülettervezést. Lemaradásom oka ugyanis a minden nő által jól ismert probléma volt: a rendszerint túl kevés számú női mosdó előtti hosszas, dühítő sorban állás.

Bozzay Margit író (1893–1942)   

március 15, 2020 - 22:39

Horváth Margit Kemenesszentpéteren született, nemesi család lánya, apja gazdatiszt volt. 15 évesen kötött házasságot Bozzay Boldizsárral, két gyereket szült. A házasság néhány év alatt megromlott, Margit gyerekeivel Budapestre menekült. Egy varrodában dolgozott reggeltől estig, éjszaka írt, beküldött írásai egyre gyakrabban jelentek meg a lapokban. Két év után a Pesti Hírlap női rovatának a vezetője lett, dolgozott a Párisi Divatnak, később a Reggeli Magyarország és a Kincses Újság szerkesztője lett. A nők életével, problémáival foglalkozó művei igen népszerűek voltak.

Nagyrédén járt a Nőkért Egyesület magyar feminizmustörténeti kiállítása

március 10, 2020 - 14:36

"Nőkkel, nőkről, nőknek szóló beszélgetésre invitálták az érdeklődőket Nőnap alkalmából a Molnár József Közösségi Színtérbe.

Hogyan kerülhettek be női írók a magyar irodalmi életbe? Mikortól vehetnek részt a politikai életben és szavazhatnak hazánkban a nők is? Kiknek köszönhető, hogy a lányok is járhatnak iskolába, részt vehetnek a felsőoktatásban? Ki volt az az első női orvos, aki évtizedek alatt érte el azt, hogy nők is gyakorolhassák ezt a hivatást? Melyek voltak azok a “tiltott” karok, melyre nők hosszú ideig nem kerülhettek be? Honnan ered egyáltalán a Nőnap?

A Józsefvárosi Újság videójában a Nőkért Egyesület tagjai mutatják be az új közterületek névadóit

március 09, 2020 - 22:49
Józsefvárosi Újság a nőkről

A Nap utca – Leondardo Da Vinci utca találkozásánál elhelyezkedő közterületet Brunszvik Júliáról nevezték el, aki Magyarország 1852-ben alapított első bölcsődéjének elnöke volt. A tér elnevezése így nem csak a nők, hanem a bölcsődei és gyermekjóléti dolgozók előtt is tisztelgés egyben.