szeptember 2019

Elsőként tért vissza épségben a kannibáloktól a merész utazó nő

október 01, 2019 - 00:52
Ida Pfeiffer osztrák utazó

Az előkelő bécsi asszony, Ida Pfeiffer (1797–1858), mikor két fia családot alapított, úgy döntött, saját életét éli és utazni kezdett.

Első útja a szentföldre, Egyiptomba és Olaszországba vezetett, hazatérte után 1846-ban kiadta első könyvét Reise einer Wienerin in das Heilige Land (Egy bécsi nő útja a szentföldön) címmel. Következő útján északra ment, erről írt könyve: Reise nach dem skandinavischen Norden und der Insel Island (Utazás észak Skandináviába és Izland szigetére).

Nem hitt az európai felsőbbrendűségben a viktoriánus utazó nő

október 01, 2019 - 00:42
Mary Kingsley angol utazó

Tipikus viktoriánus angol értelmiségi családjában a férfiak tanultak, utaztak, a nők otthon ültek. Mary Kingsley ezért formális oktatást nem kapott, tudást, műveltséget apja tekintélyes könyvtárából szerzett. Évekig ápolta beteg anyját, majd apját, harminc éves múlt, amikor mindkettő meghalt.

Adela Zamudio bolíviai költő, tanár, feminista (1854–1928)

szeptember 30, 2019 - 23:59

Tanárként sokat tett azért, hogy a családok lánygyerekeiket is taníttassák, egyetemre küldjék. Verseiben - Soledad álnéven - a nők helyzetéről, a nemi alapú diszkriminációról és a szexualitásról is írt.  Irodalmi munkásságán kívül cikkeket publikált a nők egyenjogúsításáról, a válás legalizálásáról, az egyház képmutatásáról, a feminizmus céljairól, a munkásnők helyzetéről, az egyház és az iskola szétválasztásáról. Alapító tagja volt a Feminiflor feminista folyóiratnak. Életében eszméit ellenkezéssel fogadták, munkásságát igazán csak évtizedekkel halála után ismerték el. 

Jody Williams politológus, aktivista (sz. 1950)

szeptember 30, 2019 - 23:34

Vermontban született, a burlingtoni egyetemen spanyol-angol szakon végzett. Néhány évig Mexikóban tanított, majd Washingtonban dolgozott. Második diplomáját a Johns Hopkins egyetemen szerezte politikatudományból 1984-ben. 1991-től a taposóaknák elleni nemzetközi kampány élharcosa. Az International Campaign to Ban Landmines (ICB) alapító tagja, ők hozták tető alá az 1999-ben életbe lépett Ottawai Egyezményt, melyet 120 ország írt alá a gyalogsági- és taposóaknák betiltásáról.

Annie Leibovitz amerikai fotóművész (sz. 1949)

szeptember 30, 2019 - 22:55

A Connecticut állambeli Waterbury-ben született, anyja táncpedagógus. Katonatiszt apja kiküldetései miatt a család sokat költözött, a kislány a Fülöp-szigeteken készítette élete első fotóit a katonai bázis lakóiról, valamint a helyiekről. Később San Franciscóban tanult a Művészeti Intézetben, ahol hamar a fényképészetre szakosodott. 1969-ben Izraelben egy kibucban önkénteskedett. 

Ormos Mária történész, akadémikus (1930–2019)

szeptember 30, 2019 - 22:36

Debrecenben született, édesanyja Förster Elza műszaki rajzoló. Érettségi után a Debreceni Tudományegyetem történelem-magyar szakos hallgatója.

Diplomájának megszerzése (1952) után a debreceni, majd a szegedi egyetemen tanított. Szépen induló szakmai előmenetelét átmenetileg megpecsételte az 1956-os forradalom idején képviselt állásfoglalása, ami miatt fegyelmivel elbocsátották. Ezután egy ideig csak levéltárosként és általános iskolai tanárként dolgozhatott. 1960-tól az Akadémiai Kiadó lexikonszerkesztőségének vezető munkatársa. 

Maria Baers belga politikus, szakszervezeti vezető, feminista (1883–1959) 

szeptember 20, 2019 - 01:26

Antwerpenben született polgári családból, szülei halála után ő nevelte fiatalabb testvéreit. A brüsszeli egyetemen filozófiát, a svájci Friborgban szociológiát hallgatott. 1908-tól a munkásnők helyzetének a javításán dolgozott szociális munkásként Antwerpenben. Szakszervezeteket alapított a különféle szakmákban dolgozó nők érdekeinek képviseletére. Egyik alapítója és vezetője volt 1912-ben az Algemeen Secretariaat der Christelijke Vrouwenvakverenigingen van Belgie-nek (belga katolikus női kereskedelmi szakszervezetek egyesülete).

Rendszerszintű bajok vannak az áldozatvédelemben - Pintér Marianna beszéde

szeptember 16, 2019 - 21:34
Pintér Marianna (fotó: Nyíri András)

/Elhangzott 2019. szeptember 14-én  c. demonstráción./ 

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen rendezvényre sokan eljönnek, hiszen rólunk, nőkről, gyermekeinkről, s a biztonságunkról van szó. Sajnos abban nagyon jók vagyunk, hogy bántsuk egymást, de azzal, hogy kiálljunk egymásért vagy önmagunkért, már hadilábon állunk.

Demonstrálj velünk szeptember 14-én: hatékony áldozatvédelmet követelünk!

szeptember 10, 2019 - 20:18

Két héten belül három nő és két gyerek halt meg Magyarországon családon belüli erőszak következtében*, ezért a Nőkért Egyesület, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Szabadnem Blog szerkesztősége  magánszemélyekkel együtt szervez.