Harriet Beecher Stowe amerikai író (1811–1896)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Harriet Beecher Stowe amerikai író (1811–1896)

március 19, 2017 - 00:07
„Szóval ön az a kicsi asszony, akinek a könyve kirobbantotta ezt a nagy háborút?” 

Harriet Beecher ismert protestáns prédikátor családba született, a család a szociális egyenlőség elkötelezett híve. Harriet tanítónő volt, első publikációja egy gyerekeknek szóló földrajzkönyv. 1836-ban feleségül megy Calvin Stowe-hoz, a házasságból hét gyerek született. Harriet nem adta fel irodalmi ambícióit, vallásos röplapokat, verseket, útikönyveket, életrajzokat, gyerekkönyveket, regényeket írt. Levelezésben állt nal és George Eliottal. Világszerte ismert regénye, a Tamás bátya kunyhója a rabszolgafelszabadító mozgalom alapműve. Feljegyzések szerint 1862-ben, az amerikai polgárháború idején történt találkozásukkor Abraham Lincoln elnök ezt kérdezte Harriettől: „Szóval ön az a kicsi asszony, akinek a könyve kirobbantotta ezt a nagy háborút?” 

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



„Magányos vadász a szív” – Carson McCullers (1917-67) élete és művei

július 05, 2010 - 15:14

A „gender-blind” (nemi szempontot szándékosan figyelmen kívül hagyó) kritika sokszor mindenféle, véleményem szerint semmitmondó spirituális magasságokba emeli műveit (pl. „az emberi lélek éneke”) – holott azoknak egyik, és az előbbieknél erőteljesebben hangsúlyozott fő motívuma az egyén vágyai, törekvései, hajlamai, és a társadalmi nemre mint ideológiára alapozott elvárások közt feszülő ellentét.

Marilyn French amerikai feminista, író (1929–2009)

november 19, 2016 - 22:30

New York-i születésű, a Hofstra egyetemen filozófiát és irodalmat tanult. 1951-ben diplomázott, doktori disszertációját a Harvardon védte meg 1972-ben.  

A modern feminista irodalom egyik alapművének tekintett könyve, a The Women's Room (magyarul: Nők) 1977-ben jelent meg. Könyveinek visszatérő motívuma a nők elnyomása a férfiak uralta világban, a patriarchátus következetes, szervezett fenntartása. 

Néhány munkája: