A Muzsika hangja valódi főszereplője: Maria von Trapp osztrák énekes

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

A Muzsika hangja valódi főszereplője: Maria von Trapp osztrák énekes

január 25, 2020 - 17:23
1949-ben publikálta The Story of the Trapp Family Singers címmel családja történetét, a könyv lett az alapja A muzsika hangja című darabnak.

Maria Augusta Kutschera 1905-ben született. Korán árvaságra jutott, nagyanyja nevelte fel. 1923-tól, a tanítóképző elvégzése után Salzburgban a bencések kolostorában tanított és kérte felvételét a rend tagjai közé.

Fogadalma letétele előtt, 1926-ban elvállalta báró Georg von Trapp hajóskapitány egyik lányának, Marianak az oktatását. A kislány tanítása mellett összebarátkozott és foglalkozott hat testvérével is. Amikor a nála huszonöt évvel idősebb kapitány feleségül kérte, visszament a kolostorba, ahol azt a tanácsot kapta, hogy fogadja el az ajánlatot. Emlékirataiban elmondja, hogy kezdetben mindössze barátságot érzett férje iránt, de később beleszeretett, három közös gyerekük is született.

Az 1935-ös gazdasági válság súlyosan érintette a családot, hogy javítsanak pénzügyi helyzetükön, kórussá alakultak és fellépéseket vállaltak. Koncerteken, fesztiválokon, rádióközvetítéseken lettek egyre népszerűbbek.

A Trapp család nem titkolta a nácizmus iránti ellenszenvét, az üldöztetés elől 1938-ban az Egyesült Államokba emigráltak, ahol a Trapp Family Choir néven komoly sikereket értek el. Később, impresszáriójuk javaslatára nevüket a Trapp Family Singers-re cserélték.  

Maria von Trapp 1949-ben kiadta emlékiratait. A könyv alapján készült a Die Trapp-Familie című film (1956). Ez adta egy Broadway musical alapját (1959), amelyből 1965-ben nagy sikerű film készült. Maria találkozott a főszereplőkkel, de sosem titkolta, hogy ő nem Julie Andrews, hanem egy kemény, határozott személyiség.       

 

                     

 

                                                                                                         

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Basilides Mária operaénekes (1886–1946)

november 28, 2017 - 16:20

Jolsván született, ahol apja volt a polgármester, művészi tehetségét zeneművészeti főiskolát végzett anyjától örökölte. 1905 és 1911 között a budapesti Zeneakadémiára járt, Sík József volt a mestere. Végzés után a Népopera szerződtette, 1911-ben a Quo Vadis című operában debütált. Csodálatos alt hangja a közönséget és a kritikusokat egyaránt elbűvölte. 1915-től az Operaház ösztöndíjas, majd 1917-tól rendes tagja lett, 1934-ben örökös tagnak választották.

Sulyok Mária színész (1908–1987)  

november 04, 2020 - 22:42

Királyhidán (Ausztria) született, apja osztrák katonatiszt volt, az egyik legszebben beszélő színésznőnk német nyelven nőtt fel. 1925-29 között a budapesti Színiakadémia növendéke volt, végzés után a debreceni színházban kapott szerződést. Akirálynői szerepek mellett meggyőzően keltett életre polgárasszonyokat, munkásnőket, parasztasszonyokat is. Hosszú pályája alatt játszott Miskolcon, a Nemzeti-, a Víg-, a Magyar-, a Belvárosi- és a Madách színházban. A Macskajáték Orbánnéját hatalmas sikerrel Berlinben németül is eljátszotta.