„Miért van az ma Magyarországon, hogy nem az elkövetőnek, hanem az áldozatnak és a gyerekeinek kell menekülniük?” – Ámon Kata beszéde

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

„Miért van az ma Magyarországon, hogy nem az elkövetőnek, hanem az áldozatnak és a gyerekeinek kell menekülniük?” – Ámon Kata beszéde

február 03, 2017 - 13:28

Balról: Újszászi Györgyi, Ámon Kata, Antoni Rita (fotó: Németh Dániel, Magyar Narancs)

Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyegetne, hogy megöl, ha elmenekülök? 

Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyegetne, nem csak engem öl meg, hanem a gyerekeimet is, ha elmenekülök?

Elmenekülnék-e, ha azzal fenyeget a gyermekvédelmi rendszer, hogy ha nem vetek véget saját bántalmazásomnak, kiemelik a gyerekeket? 

Elmenekülnék-e, ha a bántalmazónál maradnának a gyerekeim, ha elmenekülök, mert a bántalmazott nő mindig rossz anya, de a bántalmazó attól még lehet jó apa, hogy a gyerek előtt bántalmazza a partnerét?

Elmenekülnék-e, ha a szociális intézmények szerint én vagyok a hibás?

Elmenekülnék-e, ha a bíróság szerint is én vagyok a hibás?

Elmenekülnék-e, ha a közös vagy saját tulajdonú lakásban a bántalmazó maradna, mert nekem kell menekülnöm?

Elmenekülnék-e, ha a családom nem fogadna be, mert a nőnek tűrni kell?

Elmenekülnék-e, ha nem lenne pénzem albérletre?

Elmenekülnék-e, ha esélyem sem lenne szociális bérlakásra pályázni?

Elmenekülnék-e, ha nincsenek krízislakások bántalmazás elől menekülő anyáknak és gyerekeiknek?

Elmenekülnék-e, ha az egyetlen olyan hely, ahova a gyerekekkel mehetnénk, az anyaotthon lenne?

Elmenekülnék-e a gyerekekkel egy hat négyzetméteres szobába, ahonnan már nem lenne hova menni?

Elmenekülnék-e, ha a gyerekeket kiemelnék, ha már végképp nincs hova menni?

Elmenekülnék-e, ha utána hajléktalanszállóra kerülnék?

Elmenekülnék-e, ha soha senki nem garantálná a biztonságomat, ha mindig attól kellene félnem, mi van, ha megtalál?

Ki mernék-e lépni a semmibe, a bizonytalanságba, ahol a létbiztonság megszűnne, de a bántalmazás veszélye nem?

Egyáltalán: miért van az ma Magyarországon, hogy nem az elkövetőnek, hanem az áldozatnak és a gyerekeinek kell mindent hátrahagyva menekülniük?

Ma Magyarországon az igazságügyi és szociális intézményrendszer nem garantálja a nők életben maradását, ha kilépnek egy bántalmazó kapcsolatból. A gyerekeikét sem. Nem kínál sem fizikai, sem anyagi biztonságot annak, aki az erőszak elől akar menekülni. Sőt, az intézményrendszer maga is bántalmaz: fenyeget, előír, hibáztat és menekülésre kényszerít. 

Ennek nem kellene így lennie: az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával az állam számára kötelező lenne olyan intézményrendszert létrehozni, amely az áldozatot segíti, nem pedig a bántalmazót! Ha az államnak fontos a nők és gyermekek fizikai, gazdasági és lelki biztonsága, ratifikálja az egyezményt, és bevezeti azokat az intézményi változtatásokat, amelyek nem a bántalmazott nőt és gyerekeit kényszerítik menekülésre, hanem a bántalmazót akadályozzák meg az erőszak elkövetésében! Ezért követeljük az Isztambuli Egyezmény azonnali ratifikációját!

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

"Nem, tisztelt bíróság, ezek az ügyek nem kiszámíthatatlan, derült égből lesújtó villámcsapások" - Spronz Júlia beszéde, Angyalhír 2015

július 01, 2015 - 00:00

Tragédiák mindig voltak, vannak és lesznek! – kommentálta az egész országot megrázó hírt Ádám meggyilkolásáról a bíróság egy képviselője a televízióban. Ezekkel szemben a jogalkalmazó tehetetlen. 

Utcai támadások nők ellen - mi a megoldás?

szeptember 18, 2010 - 19:01
Take Back the Night! felvonulás a 80-as években. Forrás: Durham University Archives.

Amikor az első eset után próbáltam lebeszélni az éjjeli hazamenetelről, megmakacsolta magát, és azt mondta, nehogymár csak mert ő nő, ne legyen joga éjjel bulizni, és az utcán közlekedni. "Vagy talán este 7 és reggel 6 között kijárási tilalom van a nőknek?" - tette hozzá ironikusan. Nem ő találta ezt ki: amikor feljelentette az utcai rablót, a rendőrök elsősorban arra voltak nagyon kíváncsiak, hogy ő a támadás előtt hol volt, kikkel, hány óráig, pontosan mit és mennyit ivott (ez aztán mit számít???

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina. 

"A bíró szemében az áldozat válik normaszegővé" - Angyalhír 2016, Veres Dávid beszéde

július 18, 2016 - 23:43
Veres Dávid (Fotó: Csöre András)

Köszönöm, hogy eljöttetek! Jó napot kívánok!

A társadalom működését sokféle szabály alakítja. Írottak, íratlanok, szokások, kötelezettségek stb. Egy ilyen szabály a jogszabály is. A jogszabállyal általában három terepen találkozhatunk: a törvényhozó papírján, a mindennapi életben, amikor betartjuk, és ha valami nagyon nem stimmel, bíróságon, amikor betartatjuk. A jogszabály erejét négy tényező adja:

„Ne a liftben engedjenek előre, hanem a döntéshozatalba engedjenek be!” - mit (kénytelen) vállal(ni) egy nő?

augusztus 10, 2014 - 18:48
Alföldi Andrea, Szél Bernadett, Keveházi Katalin, Simon Ildikó
Az LMP által 2010-ben, az aktív állampolgárság elősegítése, a helyi közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a politikai és civil szféra közti távolság, bizalmatlanság csökkentése céljából létrehozott 2014. aug. 7. és 10. között t rendezett a bajai Petőfi Ifjúsági Centrumban.