Carrie Chapman Catt amerikai feminista (1859–1947)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Carrie Chapman Catt amerikai feminista (1859–1947)

május 24, 2016 - 11:04
Az amerikai feminizmus egyik vezéralakja, komoly szerepe volt a nők választójogának kivívásában.

A wisconsini Riponban született Carrie Clinton Lane néven. Apja csak nehezen engedte, hogy felsőfokú tanulmányokat folytasson. Végül, részben saját finanszírozással, az Iowa State College-re került, ahol csatlakozott a Crescent Literary Society diákkörhöz. Nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy a szervezet gyűlésein csak férfi hallgatók szólalhatnak fel - kiállása a szabályzat megváltoztatását eredményezte.

A főiskola elvégzése után 1880-tól tanárként dolgozott, öt évvel később ő lett az első női tanfelügyelő lett az államban. Ekkortájt került kapcsolatba a nőmozgalommal és csatlakozott a Iowa Női Választójogi Szövetséghez (Iowa Woman Suffrage Association). Első férje, Leo Chapman újságíró, akivel San Franciscóban éltek, házasságkötésük után egy évvel hastífuszban elhunyt. Ezután Carrie a város első női tudósítójaként dolgozott. Második férje, George Catt mérnök volt, aki lelkesen támogatta felesége nőmozgalmi tevékenységét.  

Remek szervezőkészsége, tagtoborzó tehetsége, hatásos szónoki képességei vezetésre teremtették, őt szánta utódjának. 1900-ban meg is választották a National American Woman Suffrage Association (NAWSA) elnökévé. Kétszer töltötte be a tisztséget, először 1900 és 1904, majd 1915 és 1920 között. A köztes időben betegeskedő férjét ápolta.

1904-ben több társával együtt csalódott az 1888 óta létező Nemzetközi Nőtanácsban, az ICW-ben (International Council of Women), mert az, hogy elkerülje a konzervatív tagok megbotránkoztatását, nem állt ki a nők szavazati joga mellett. Ezért  és mások társaságában az ICW 1904-es berlini kongresszusán megalapította a Nemzetközi Női Választójogi Szövetséget (IWSA, International Women's Suffrage Alliance), amely 32 ország feministáit egyesítette (és amelyhez két évvel később a magyarországi is csatlakozott). Itt is őt választották elnöknek. Az IWSA kongresszusát 1913-ban Budapesten tartották - de nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Carrie Chapman Catt Magyarországon járt. 

Miután 1920. augusztus 18-án ratifikálták az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának 19. módosítását, amely szavazati jogot adott az amerikai nőknek, lemondott a NAWSA elnökségéről, és megalapította a Női Szavazók Ligáját (League of Women Voters).

1933-ban, Hitler hatalomrajutásakor létrehozta a Protest Committee of Non-Jewish Women Against the Persecution of Jews in Germany szervezetet, mely elérte a zsidó menekültek bevándorlásának megkönnyítését. 

Az IWSA International Alliance of Women néven ma is létezik és aktív. 

    Carrie Chapman Catt érkezése Budapestre 1913 júniusában (Kép forrása: ujkor.hu)

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Matilda Joslyn Gage amerikai feminista, író (1826–1898) 

március 24, 2017 - 00:43

A szüfrazsett mozgalom egyik vezéralakja, férjével együtt komoly szerepe volt a rabszolgafelszabadítási mozgalomban, házuk az Underground Railroad része volt. Fiatalkorától elkötelezte magát a nők jogaiért, már 1852-ben a National Woman's Rights Convention vezérszónoka volt. Egyik alapító tagja volt a National Woman Suffrage Association-nek. Több újság tudósítója volt, 1878-tól tulajdonosa és főszerkesztője lett a The National Citizen and Ballot Box című lapnak.

Alice Paul amerikai szüfrazsett (1885–1977)

május 26, 2016 - 16:48

Alice Stokes Paul 1885. január 11-én született egy New Jersey-i kvéker család gyermekeként. Családja hitt a nemek egyenlőségében, és a nők oktatásának fontosságában, anyja többször elvitte Alice-t a választójogi női összejövelekre. Alice rengeteget tanult, hogy tudását folyamatosan bővíthesse, BA fokozatot szerzett a Swarthmore Főiskolán, aztán szociális munkát tanult a New York School of Philantropyn, szociológiát a Pennsylvaniai Egyetemen. Majd Angliába ment, ahol a Birminghami Egyetemre és a London School of Economics-ra járt.

Susan B. Anthony amerikai feminista, író (1820–1906)

november 03, 2011 - 17:45

1820. február 15-én született Susan Brownell Anthony, szigorú erkölcsű nyolcgyermekes kvéker családba. A kvékerek vallják, hogy az istennel való kapcsolathoz elég a minden emberben megtalálható “belső fény”. Elítélték a háborúskodást, a rabszolgatartást, a részegességet, és a közösségen belül a nők és férfiak egyforma bánásmódban részesültek.