Sara de Ibáñez uruguayi költő, kritikus (1905–1971)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Sara de Ibáñez uruguayi költő, kritikus (1905–1971)

január 08, 2018 - 20:58

Sara Iglesias Casadel Tacuarembóban született, már gyerekkorában verseket írt. 1928-ban kötött házasságot a szintén költő Roberto Ibáñezzel. Első verseskötete, a Canto 1940-ben jelent meg, Pablo Neruda előszavával. A könyv Montevideo költészeti pályázatán elnyerte az első díjat. A kritikusok külön megdícsérték a gazdag szókincset és a letisztult klasszikus formát. Népszerű volt a kortárs írók között, akik kedvesen Gran Saranak szólították. Néhány munkája: Canto a Montevideo; Hora ciega; Las estaciones y otros poemas; Apocalipsis 20; Canto póstumo. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Adela Zamudio bolíviai költő, tanár, feminista (1854–1928)

szeptember 30, 2019 - 23:59

Tanárként sokat tett azért, hogy a családok lánygyerekeiket is taníttassák, egyetemre küldjék. Verseiben - Soledad álnéven - a nők helyzetéről, a nemi alapú diszkriminációról és a szexualitásról is írt.  Irodalmi munkásságán kívül cikkeket publikált a nők egyenjogúsításáról, a válás legalizálásáról, az egyház képmutatásáról, a feminizmus céljairól, a munkásnők helyzetéről, az egyház és az iskola szétválasztásáról. Alapító tagja volt a Feminiflor feminista folyóiratnak. Életében eszméit ellenkezéssel fogadták, munkásságát igazán csak évtizedekkel halála után ismerték el. 

Emily Dickinson költő (1830–1886)

december 26, 2017 - 23:55

Apja tekintélyes ügyvéd, szenátor, két lánya és fia igényes nevelésben részesült. Emily elvégezte az Amherst Academy-t és a Mount Holyoke Female Seminary-t, majd hazatért a szülői házba. Félénk, visszahúzódó természet volt, kevés emberrel érintkezett, de rengeteget olvasott, élénk levelezést folytatott. Valószínűleg 1850 táján kezdett verseket írni, de műveit csak kevés bizalmasa olvashatta. Életében mindössze hét versét publikálta, azokat is név nélkül. Az évek múlásával egyre visszavonultabb életet élt, gyakorlatilag nem hagyta el a házat.

Az első svéd feminista: Sophia Elisabet Brenner

április 09, 2017 - 21:21

1659-ben született. Az első jelentős svéd írónő, 1693-ban megjelent, a női nem indokolt védelméről szóló írása miatt pedig az első svéd feministaként tartják számon. Kora szokásaitól eltérően rendkívül alapos nevelést kapott, apja elintézte, hogy a stockholmi német fiúiskolában – egyedüli lányként –  tanulhasson. A divatos festő, Elias Brenner felesége lett 1680-ban, házuk az irodalmi és művészeti élet egyik központja volt.