Käthe Schirmacher német író, újságíró, feminista (1865–1930)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Käthe Schirmacher német író, újságíró, feminista (1865–1930)

augusztus 04, 2016 - 13:22

Németországban született 1865. augusztus 6-án. Sokáig élt Párizsban, a Sorbonne-on volt egyetemi hallgató, itt ismerkedett meg a nőmozgalom számos képviselőjével, és inspirálta a szintén itt tartózkodó -t, az első magyar könyvtárosnőt. 

Angliában dolgozott, Zürichben doktorált.

Körbeutazta Európát, a német kultúráról és a nőkérdésről tartott előadásokat, 1906-ban a Magyar Nőegyesületek Szövetsége meghívására Budapesten is járt. Az abolicionizmus híveként (azaz ellenezte az akkor érvénybe levő legalizációt, szabályozást) a prostitúcióról tartott előadást. 

Fontosabb művei: 

  • Die moderne Frauenbewegung (A modern nőjogi mozgalom), 
  • Die Suffragettes.

 

Hivatkozások:

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Ruchira Gupta indiai újságíró, aktivista (sz. 1964)

május 20, 2015 - 19:58

Fiatal  újságíróként Nepálban járva olyan falvakat talált, melyekből majdnem teljesen hiányoztak a fiatal nők. Utánajárt, kiderítette, hogy emberkeskedelem áldozatai, külföldi bordélyházakba adják el őket. Az erről írt cikksorozatáért Emmy díjat kapott “kiemelkedő oknyomozó újságíró teljesítményéért”.

2002-ben létrehozta az Apne Aap Women Worldwide civil szervezetet, mely a nők jogaiért, az emberkereskedelem megszüntetéséért, a veszélyeztetett helyzetben lévő és a prostitúcióba kényszerített nők megsegítéséért dolgozik.