február 2020

A klímaváltozás és a nők elleni erőszak növekedése közötti kapcsolatot mutatták ki

február 17, 2020 - 20:32
Nőkkel szembeni erőszak és a klímaváltozás

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főtitkára, Grethel Aguilar szerint a természet pusztulása ma már olyan mértékben hat ki az életünkre, hogy azt lehetetlen többé figyelmen kívül hagyni, az élelmezéstől a munkahelyeken át a biztonsági kérdésekig nagyon sok területen meghatározóvá vált. Egy most megjelent kutatásuk pedig ráirányítja a figyelmet arra a sokáig alulkezelt kérdésre, hogy a természetnek okozott károk hogyan vezethetnek a nők elleni erőszak

Amazónok: mítosz és valóság

február 16, 2020 - 14:04
Amazonomachia, i.e. 420 körüli attikai vörösalakos váza

„Hallottad bizonyára, miként győzött a futásban

egy lány férfiakon: nem költött volt ez a nagy hír;

mert győzött csakugyan, de nehéz volt dönteni: vajjon

gyors lábával vagy szépségével volt-e kiválóbb.

Férje felől istent kérdett, s neki akkor az isten

«Nem kell férj, Atalanta, neked;» szólt, «fuss te a férjtől!

S minthogy eképp nem téssz, még élsz, s már nem te magad léssz.»”

(Ovidius, Átváltozások, Atalanta; ford.: Devecseri Gábor)

Családirtások: miért?

február 10, 2020 - 20:43
A Nőkért Egyesület és a NANE aktivistái 2019.szeptember 14-én aDemokrácia terén (Fotó: Nyíri András)

2019. augusztusa: S. Levente Budán, a Zöldlomb utcában több késszúrással kivégezte élettársát, közös kisfiukat (4), valamint a család kutyáját. Végül saját magát. És előre szólt. Ha a nő el akarja hagyni, megöli.

2019. szeptembere: K. Ferenc (46) Andornaktályán könyörtelen kegyetlenséggel megölte volt feleségét és ötéves kislányát azon a napon, amikor a válás után ki kellett volna költöznie a házból. Korábban is agresszív volt, a kislányt időnként az utcán verte. A gyilkosságok után felakasztotta magát.

Olga Benario-Prestes német/brazil forradalmár (1908–1942)

február 10, 2020 - 14:42

Münchenben született, zsidó értelmiségi család lánya. Belépett a német ifjúkommunisták pártjába, kommunista agitációért 1926-ban két hónapra bebörtönözték. 1928-ban részt vett Otto Braun megszöktetésében és Moszkvába menekült vele, ahol a Komintern-nek dolgozott. 1935-ben Luis Carlos Prestest, a „remény lovagját” kísérte haza Brazíliába, a hosszú hajóúton egymásba szerettek. A Getulio Vargas diktátor  megdöntéséért kitört forradalom elbukott, a szervezőket bebörtönözték. Nemzetközi tiltakozás ellenére 1936-ban Olgát, aki hetedik hónapos terhes volt, kiadták a náci Németországnak.

Ottilie Assing német feminista, szabadgondolkodó, abolicionista (1819–1884) 

február 10, 2020 - 14:31

Hamburgban született, apja orvos, anyja, Rosa Maria Warnhagen ismert költő, házuk a liberális értelmiség egyik találkozóhelye volt. Szülei halála után egy időre nővérével, Ludmillával együtt nagybátyjánál élt.

1843-ban, egy vita után Drezdába, majd Hamburgba költözött, ahol Jean Baptist Baison színtársulatát támogatta, fel is lépett néhány darabban. 1851-ben Jean Baptiste Baison. Ein Lebensbild címmel könyvet is írt a színészről.

Karády Katalin színésznő, énekesnő (1910–1990)

február 08, 2020 - 22:04

A kőbányai Kanzler család hetedik gyerekeként született a Százados úti lakónegyedben 1910. december 8-án. A szegénységet cipészmester apja agressziója is tetézte. A kislány egy nemzetközi akció keretében öt évet Svájcban, illetve Hollandiában élt, ahol nyelveket tanult. Hazatérve a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett. 1930-ban hozzáment egy nála tizennyolc évvel idősebb adóhivatali vámtiszthez, de három évvel később elváltak. 

Afro-amerikai nő: Mary Kenner találta fel az egészségügyi betétet

február 07, 2020 - 12:30

A mai környezetvédő sztenderdeknek már nem felel meg, de a maga korában forradalmi újítás volt az észak-karolinai Mary Kenner találmánya. 

Kenner 1912. május 17-én született, családjában több feltaláló is volt. A feketéknek létesített Howard Egyetemre járt, de anyagi nehézségek miatt nem tudta befejezni. 

A korban használatos menstuációs övet fejlesztette tovább. Az intim higiéniai eszközöket gyártó cég, melyhez fordult, először érdeklődést mutatott az ötlete iránt, azonban amikor kiderült, hogy a feltaláló fekete bőrű, ráadásul nő, visszakoztak.